Skovejere i krig med skovsvin (Video)

Videovervågning ude i skoven kan blive nødvendigt, hvis man vil afsløre skovsvin. Folk dumper affald i skoven som aldrig før og politiet er magtesløse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Byggeaffald, møbler, gamle biler - skraldet ligger laaaaangt ud' i skoven. Og dér hører det absolut ikke til. Derfor vil organisationen Hold Danmark Rent nu hjælpe landets skovejere til at håndtere problemet - både til at forebygge de store bunker af affald og til at slippe af med dem, hvis de skulle dukke op alligevel.

Torbenfeldt Gods ved Mørkøv ejer nogle  af de skovområder, der er plaget af udbredt skovsvineri

Organisationen 'Hold Danmark Rent' vil nu hjælpe landets skovejere til at håndtere problemet med affald i skovene

I en kvalitativ undersøgelse foretaget af Hold Danmark Rent svarer 95% af skovejerne, at der er et stigende problem med affald efterladt i skovene. Et af de største problemer er, når folk i stedet for at køre på genbrugsstationen læsser store dynger af affald af i skovbunden.

- Hos Hold Danmark Rent forstår vi ikke, hvem der kan synes, at det er i orden at efterlade store mængder af for eksempel byggeaffald midt ude i en skov. Det er både mangel på respekt over for naturen og dyrene men også over for skovejeren, som står tilbage med problemerne med at få skidtet fjernet. Derfor vil vi med den nye folder række skoven og skovejerne en hjælpende hånd, forklarer Anne Holm Hansen, direktør i Hold Danmark Rent.

Organisationen mener ikke, at det nødvendigvis er større bøder, som vil ændre skovsvinenes adfærd. I stedet tror Hold Danmark Rent mere på nytten af et tæt forhold mellem skovejerne og lokalbefolkningen:

- Når den enkelte skovejer via aktiviteter med lokalbefolkningen knytter nære bånd til skovens gæster, tror vi, at problemerne med affald mindskes. Føler man, at skoven er ens "egen", så sviner man den ikke til og finder sig heller ikke i, at andre gør det. Det bliver meget sværere for skovsvinene at udføre deres udåd uden at blive anmeldt at folk, som ser det eller hører om det, siger Anne Holm Hansen.

Folderen "Store aflæsninger - en guide til skovejere" giver også tips til, hvordan skovejerne kan gøre det sværere at komme til at læsse affald af, og den fortæller, hvor man kan hente hjælp, hvis man finder et stort læs affald i skoven.

Guiden er lavet med bidrag fra Dansk Skovforening og Skov- og Naturstyrelsen. Find og download ganske gratis hele guiden på www.holddanmarkrent.dk