Skolelukninger forlænget - så nu skal der andre redskaber på bordet

En professor i virologi tror ikke, at landets skoler kan åbne op igen før efter sommerferien. Får han ret, skal hjemmeundervisningen ændre karakter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mange forældre knokler på med at passe deres eget arbejde og hjemmeundervise deres børn. Spørgsmålet er, hvor længe den situation skal fortsætte, altså hvor længe skolerne fortsat skal være lukkede, for at bremse coronaepidemien.

Indtil videre er skolerne lukket frem til og med 2. påskedag, har statsminister Mette Frederiksen (S) mandag sagt på et pressemøde.

Men ifølge professor i virologi, Allan Randrup Thomsen kommer børnene formentlig først i skole igen på den anden side af sommerferien.

quote Det er svært. Forældrene har jo også et arbejde eller er syge, eller der er mindre søskende, der også skal passes

Carsten Andersen, skoleleder, Ruds Vedby Skole

- Hvis jeg skal være ærlig, vil jeg mene, det er urealistisk at tro, at skolerne åbner på denne side af sommerferien. Der har været en debat om, hvorvidt børn kan være smittespredere eller ej, men der er nye data fra Kina, der antyder, at der er mere infektion i børnene, end vi tidligere har fokuseret på, siger han til Berlingske.

Lærerformand forudser dalende motivation

Hvis professoren fra Københavns Universitet får ret i, at der går lang tid, før eleverne kan vende tilbage til deres klasser, så vil det kræve en markant ændring af den undervisning, eleverne får nu.

Det siger Hans Junker, der er formand for Holbæk Lærerkreds.

- Fra begyndelsen har hjemmeundervisningen jo fået fuld skrue, men spørgsmålet er, om det kan blive ved? Motivationen begynder nok at dale hos både elever og forældre, så hvis det her trækker ud, så skal vi have andre redskaber på bordet, siger han.

VIDEO: Forældrene må stå for undervisningen, mens skolen er lukket.

 

Hans Junker mener, at der vil blive behov for meget mere virtuel kontakt mellem elever og lærere via videomøder.

- Der skal skrues ned for mængden af opgaver og mere op for kontakten mellem lærere og elever via videomøder. Men uanset hvad man gør, så er det her en stor udfordring for de elever, som ikke tænder for deres skærm, når de skal, og dermed ikke er i kontakt med deres lærere, siger lærerformanden.

Skruer op for virtuel kontakt

Øget kontakt mellem lærere og elever er de allerede begyndt på på Ruds Vedby Skole i Sorø Kommune. Her har skoleleder, Carsten Andersen meldt ud, at alle elever skal have mulighed for videokonference med deres lærere en gang om ugen.

- I morgen har matematiklæreren i 8. klasse arrangeret en videokonference med alle eleverne, hvor han vil gennemgå en opgave, som de har afleveret. På den måde får den enkelte elev ikke bare en tilbagemelding på, om opgaven er lavet rigtigt eller ej, men også en gennemgang af, hvordan alle opgaverne skulle løses, siger skolelederen.

Mette Frederiksen
Læs også
Regeringen forlænger nedlukningen af Danmark til efter påske
Mette Frederiksen
Læs også
Regeringen forlænger nedlukningen af Danmark til efter påske

Han pointerer, at det i Sorø Kommune er rimelig nemt at skrue op for den virtuelle kontakt til eleverne, da alle elever i kommunen er udstyret med en Chromebook og bruger Google Hangout.

Men han ser til gengæld en stor udfordring i, hvis undervisningen skal foregå som hjemmeundervisning længe endnu. Det kræver stor opbakning fra elevernes forældre, som skal sørge for, at eleverne nu også henter de opgaver, de skal og deltager i de videokonferencer, lærerne inviterer dem til.

- Det er svært. Forældrene har jo også et arbejde eller er syge, eller der er mindre søskende, der også skal passes, siger Carsten Andersen.

quote Det hele er så usikkert. Det er det værste ved den her situation. Hvor lang tid varer det? 

Hans Junker, formand, Holbæk Lærerkreds

Undervisningsplatform gik ned

Og en ting er, hvad forældre og elever kan kapere, noget andet er de tekniske udfordringer.

- Så sent som i dag gik platformen Min uddannelse ned igen. Det er den, vi bruger her i Holbæk til at lægge opgaver ud til eleverne og kommunikere med dem, men platformen er simpelthen overbelastet af, at så mange går på den, siger Hans Junker.

I torsdags vedtog Folketinget en hastelov for skoleområdet, som giver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mulighed for at aflyse alle eksaminer på skoler og ungdomsuddannelser eller nogle af dem, hvis det skulle blive nødvendingt.

Hvis coronakrisen trækker meget ud, og skolerne forbliver lukkede, gætter formanden for Holbæk Lærerkreds, Hans Junker, på, at eleverne i de store klasser vil skulle bestå folkeskolen med deres standpunktkarakterer alene, det vl sige uden prøvekarakterer.

- Det hele er så usikkert. Det er det værste ved den her situation. Hvor lang tid varer det? Kommer eleverne overhovedet til afgangsprøver, slutter han.

Hans Junker er formand for Holbæk Lærerkreds.
Hans Junker er formand for Holbæk Lærerkreds. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Nyhedsoverblik