Sjællandsk energiselskab sparker russiske leverandører på porten

"Som en direkte konsekvens af den russiske aggression i Ukraine" stopper handel med russiske gasleverandører, fortæller energiselskabet Andel.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På hovedkontoret i Svinninge har ledelsen af energiselskabet Andel valgt at tage konsekvensen af den russiske invasion af nabolandet Ukraine.

Al direkte handel med russiske virksomheder stopper, oplyser selskabet.

- Ruslands invasion af Ukraine kan ikke fordømmes stærkt nok. Situationen er dybt foruroligende. Det er nationens fremtid og borgernes velfærd og ret til selvbestemmelse, der er på spil, siger Jesper Hjulmand, der er administrerende direktør i Andel, i en meddelelse fredag om beslutningen.

- Samtidig er det en udvikling i regionen, som er stærkt foruroligende for Europa som helhed. Det er ikke kun et angreb på Ukraine, det er et angreb på vores alles tryghed og frihed. Det skal vi reagere kraftig på, tilføjer han.

At russiske gasleverandører dermed bliver sendt ud i kulden af det nordvestsjællandske energiselskab, betyder dog ikke, at kunderne endegyldigt kan sige sig fri for, at det er russisk gas, som løber frem til gasfyret med varme til vand og bolig.

Sidste aftale udløber i marts

Andel oplyser til TV2 ØST, at det i sagens natur ikke er muligt at filtrere gassen i det store europæiske gasnet, hvor også Andels datterselskab SEAS-NVE får leveret sin naturgas gennem.

Russisk gas udgør i dag omkring en fjerdedel af gassen i det europæiske gasnet. Men aftalerne om selve indkøbet af gas vil altså fremover blive indgået med gasleverandører baseret i andre lande end Rusland.

quote Vores nye initiativer for gasmarkedet betyder ikke, at vi lader vores naturgaskunder i stikken

Ole Vestergaard, direktør, SEAS-NVE

Andel oplyser til TV2 ØST, at handel med russiske gasleverandører hidtil har udgjort en lille del af selskabets gasindkøb, men ifølge selskabet er det i den nuværende situation vigtigt, at sende et markant signal til Rusland.

- Som en direkte konsekvens af den russiske aggression i Ukraine har energiselskabet oplyst, at handel med naturgas gennem russiske leverandører stopper, hedder det således i en meddelelse, som Andel har lagt ud på sin hjemmeside.

Den sidste leveranceaftale med en russisk leverandør udløber ifølge Andels datterselskab SEAS-NVE til marts, og herefter vil man ikke indgå nye aftaler.

Kunder lades ikke i stikken

Selvom bidraget til en løsrivelse af russisk gas i første omgang kan synes som en dråbe i havet, så har energiselskabet i Svinninge allerede nu planer for helt at udfase gas.

Dette handler dog også om miljøhensyn.

Læs også
Russisk invasion af Ukraine får fjernvarmeselskaber til at skrue op for sikkerheden

- Vi ønsker at hjælpe vores nuværende naturgaskunder på privatmarkedet til en anden opvarmningsform løbende, og vi ønsker at afvikle salg af naturgas til private kunder senest ved udgangen af 2029, oplyser selskabet.

I alt 145.000 kunder hos det Andel-ejede SEAS-NVE opvarmer i dag deres huse med naturgas.

Selvom det på sigt er ambitionen at disse kunder skal opvarme deres boliger på anden vis, så lader direktør i SEAS-NVE, Ole Vestergaard forstå, at der her og nu ikke er trusler mod forsyningen af gas:

- Afhængigt af, hvordan krigen i Ukraine udvikler sig, og hvad konsekvenserne bliver af de internationale sanktioner, vil forsyningen fortsætte, siger han og tilføjer:

- Vores nye initiativer for gasmarkedet betyder ikke, at vi lader vores naturgaskunder i stikken. De kunder, der ønsker at overgå til andre opvarmningsformer, vil vi hjælpe med attraktive løsninger. Kunder, som ønsker at forblive på naturgas, kan forblive frem mod udgangen af 2029.