Sjældent andepar stjålet

Et andepar og deres 10-11 æg er blevet stjålet fra Andelslandsbyen Nyvang. Ænderne var en del af et bevaringsprojekt af de gamle danske husdyrracer og er meget sjældne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På et tidspunkt mellem fredag d. 12. juni kl. 18.00 og lørdag d. 13. juni kl. 8.00 har ukendte gerningsmænd været på spil i Andelslandsbyen Holbæk.

Husmandsstedets andepar af den gamle danske race Sort/hvidbrystet Landand samt vores herlige 3 tamme gæslinger af racen Dansk gråbrogede Landgås er sporløst forsvundet fra deres huse i løbet af aftenen og natten. Andeparret havde desuden 10-11 æg, som ligeledes er væk.

Da dyrene var lukket inde i deres huse, må man formode, at der er tale om gerningsmænd på to ben.

Dyrene er særdeles værdifulde for Andelslandsbyen, idet at de er en del af et bevaringsprojekt af de gamle danske husdyrracer. Ved sidste optælling af de Sort/hvidbrystede Landænder talte man 62 ænder og 26 andrikker på landsplan og af de Danske Gråbrogede Landgæs talte man 133 gæs og 55 gaser. I kroner og øre er de måske ikke så værdifulde, men i en større avlsmæssig sammenhæng er der tale om en katastrofe.

På husmandsstedet har nyheden gjort stort indtryk på dyrenes daglige passer Erik, som har brugt meget tid på navnlig gæslingerne, som fulgte ham, hvor han gik. I daglig tale blev de kaldt Rip, Rap og Rup.

Vores appel til folk her fra Andelslandsbyen er derfor. Har man observeret, at der pludselig går sorte ænder rundt i en have eller i en kolonihave eller man har observeret andet, som kunne hjælpe os med at finde vores andefugle igen, vil vi være meget taknemmelige.

Gæslingerne har vi fået skænket af en meget seriøs Gåseavler i Slagelse og med hensyn til ænderne har vi brugt over et år på at finde et par, som vi måtte overtage. Sidder der nu nogen og planlægger gåse- eller andesteg i aften, må vi nok engang appellerer til at man tænker sig om endnu en gang og aflevere dyrene tilbage, hvor de kom fra. De har en langt vigtigere avlsmæssig mission i livet end at ende som et måltid mad i aften.