Seks sigtede i terrorsag skal forblive varetægtsfængslet

De sigtede i terrorsagen med rod i Holbæk skal stadig sidde varetægtsfængslet. Det kom frem i Retten i Holbæk onsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er stadig ikke meget, offentligheden ved om den terrorsag med rod i Holbæk, som politiet lige nu efterforsker. Blot at de sigtede skal forblive varetægtsfængslet.

Onsdag blev det ved Retten i Holbæk besluttet, at seks af de sigtede i terrorsagen fra Holbæk fortsat skal sidde varetægtsfængslet – nu frem til den 12. april. I alt er 13 personer varetægtsfængslet i sagen.

Dagens retsmøde foregik bag lukkede døre i Retten i Holbæk - det vil sige, at offentligheden ikke måtte følge med i retsmødet om, hvorvidt de seks personer fortsat skal sidde varetægtsfængslet, eller hvad de er sigtet for.

Gruppen på seks personer, der består af fire mænd og to kvinder, blev alle anholdt natten til mandag d. 8. februar i år.

Store protester mod dørlukning

Det faktum, at offentligheden, og dermed pressen, ikke måtte følge retsmødet, mødte modstand fra samtlige af de seks sigtedes forsvarsadvokater, der inden afgørelsen om at lukke dørene alle argumenterede for, at offentligheden burde kunne følge dagens retsmøde.

Her lød argumenterne blandt andet, at sagen allerede er belyst i pressen, og at det derfor ifølge flere forsvarsadvokater vil være i deres klienters interesse, hvis både retsmødets forløb og sigtelsen bliver offentligt kendt.

Læs også
Terrorsag fra Holbæk: Politiet finder våben og bombemateriale
Læs også
Terrorsag fra Holbæk: Politiet finder våben og bombemateriale

Flere lod til at mene, at sigtelsens omfang ikke står mål med det, de seks personer i pressen er sat i sammenhæng med.

- Offentligheden har krav på at vide, hvordan sigtelsen lyder, og hvordan de sigtede stiller sig i forhold til sigtelsen, argumenterede flere forsvarsadvokater, mens andre understregede, at samtlige af de seks sigtede har været yderst samarbejdsvillige og til fulde har svaret på spørgsmål i forbindelse med efterforskningen.

Anklagemyndigheden pegede dog på, at efterforskningen endnu er på sit tidlige stadie, og at samtlige sigtede endnu ikke er afhørt. Derfor står det heller ikke klart, om der endnu er medgerningsmænd på fri fod, lød det fra anklageren i sagen.

Trods protester valgte dommeren at følge anklagemyndighedens opfordring om at lade dørene lukke.

Efter anholdelserne i blandt andet Holbæk den 6. februar holdt PET og Midt- og Vestsjællands Politi et pressemøde om terrorsagen. Du kan se hele pressemødet herunder:

Fund af våben og komponenter til bomber

De seks personer, der efter i dag altså fortsat skal sidde varetægtsfængslet, er en del af et sagskompleks, der lige nu tæller i alt 13 personer. Flere af dem er i familie med hinanden og har syrisk baggrund.

Sagen begyndte, da politiet først anholdt syv personer tidligt på aftenen lørdag d. 6. februar. Her er tale om fire mænd og tre kvinder.

Læs også
14 anholdt i stor terrorsag
Læs også
14 anholdt i stor terrorsag

Flere af dem blev anholdt efter de omfattende politiaktioner i Apotekerhaven og i en villa på Anders Larsens Vej i Holbæk. Alle syv er sigtet efter straffelovens paragraf 114, stk. 1, der også kaldes terrorparagraffen og omhandler planlægning eller medvirken til planlægning af et eller flere terrorangreb.

Her blev der fundet kemikalier og komponenter, der kan bruges til at fremstille sprængstoffer. Politiet har i øvrigt fundet et hjemmelavet ISIS-flag og en koran med understregninger af passager om ”vantro”, hvilket kan indikere, at der er tale om såkaldt ”militant islamisme”. Desuden fandt politiet flere våben, herunder pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte.  


Nyhedsoverblik