- Vi skal ud at grave 'tofler' op. Dem skal vi spise.
Sådan lyder meldingen fra en energisk dreng med en skovl, der i stor fart er på vej til den store køkkenhave ved Børnehuset Kirsebærhaven for at finde kartofler.
Her går børnene nemlig op i maden, og hvor den kommer fra. Fra jord til bord, hedder projektet. Og det store engagement i mad i børnehaven betyder nu, at Tine Binne Petersen fra Børnehuset Kirsebærhaven i Knabstrup i Holbæk Kommune har fået en pris for sit arbejde og udråbes som Årets grønne madsjæl til Generation Food Award 2021.
Det er Arla, der står bag prisen.
VIDEO: Se vores indslag om Tine Binne Petersens nominering fra lørdag, hvor vi besøger Børnehuset Kirsebærhaven.
Tine Binne Petersen er ernæringsekspert og laver mad - og lærer børnene i Kirsebærhaven om, hvordan man dyrker og tilbereder ting i den køkkenhave, som ligger ved børnehuset.
Prisen blev uddelt mandag aften i København. Ved tildelingen blev Tine Binne Petersen rost for sit overskud og initiativrighed. Juryen fandt det beundringsværdigt, at hun formår at engagere børnene i projektet og samtidig påvirke børnenes maddannelse.
Det hele værd
- Det er helt vildt. Det har jeg godt nok ikke prøvet før. Jeg rystede helt vildt og blev meget rørt, fortæller Tine Binne Petersen, efter hun mandag aften modtog prisen.
- Det var lidt som til ZULU Awards. En kuvert blev åbnet med en snor. Og så sagde mit navn. Det var helt vildt. Det tog lidt tid, før det gik op for mig, at det var mit navn, der blev sagt, fortæller hun.
Tine Binne Petersen har gennem længere tid arbejdet med det særlige projekt. Og selvom det er ambitiøst, så er det et arbejde med masser af værdi, fortæller hun.
- Det her er jo helt fantastisk. Når du er på den her måde sammen med børnene, så får du det tilbage, som du giver. Der er så meget kærlighed fra dem, siger hun.
I børnehaven har de blandt andet indrettet en mulighed for at lave forspirring i redskabsskuret - og det er også der, at de gemmer deres frø.
- Det her med, at det er i den friske luft og i naturen, det gør jo en glad i låget. Og det er ungerne jo også. Jeg har rigtig mange køkkenassistenter her. Og det er jo bare det fedeste ved at at være på arbejde, at alle er aktive. De vil jo bare gerne være med, siger hun.
Mindre kræsne
En ting er, at projektet lærer børnene at være aktive i haven. Det gør også, at de er mindre skeptiske overfor, hvad de spiser.
- Vi får nogle børn, som har mod på at spise det forskellige mad på en helt anden måde, fortæller Tine Binne Petersen.
Prisen Årets grønne ildsjæl er sponsoreret af Earth Control og er en fejring af de ildsjæle, der særligt fokuserer på at fremme sunde og bæredygtige madvaner blandt børn og unge.