¨

Sådan skete det massive slamudslip

Foto: Pernille Damborg Foto: TV ØST - Pernille Damborg

Foto: Johnny D. Pedersen / skadestedsfotograf.dk

1 af 2

Slamudslippet ved Torbenfeldt Gods skete, da en maskinstation skulle transportere 100 kubikmeter slam til spredning på en landbrugsjord.

En maskinstation skulle fragte de 100 kubikmeter slam igennem en to kilometer lang strækning fra Torbefeldt Gods til en nærliggende mark via en lang gylleslange.

Det var her, at ulykken skete. Umiddelbart en rutinesag, men noget gik galt.

Det viser en aktindsigt i sagens dokumenter hos Holbæk Kommune.

- Uheldet skete med et affaldsprodukt fra produktion fra NovoZymes. Produktet kan spredes til landbrugsjord og indeholder plantenæringsstoffer, organisk materiale og kalk, står der i et notat i aktindsigten.

Læs også Kommune kæmper mod massivt udslip - viser sig at være slam

Thorslunde Maskinstation begyndte arbejdet tirsdag og onsdag i sidste uge som planlagt. Men torsdag klokkken 12.39 blev der slået alarm, da en anmelder så grønne masser i vandløbet omkring Torbenfeldt Gods.

Firmaet opdagede ikke selv udslippet

Det var ifølge maskinstationen først, da Holbælk Kommune kontaktede firmaet torsdag, at virksomheden blev klar over, at der var sket et udslip. 

Uheldet skete med et affaldsprodukt fra produktion fra NovoZymes. Produktet kan spredes til landbrugsjord og indeholder plantenæringsstoffer, organisk materiale og kalk

Holbæk Kommune, 11. september 2018

Beredskabet fra Vestsjællands Brandvæsen gik i gang med at begrænse skaderne sammen med maskinstationens medarbejdere.

Allerede dagen efter udslippet stod det klart, at et stort antal fisk var døde, og at forureningen havde spredt sig til Tuse Å, Møllerenden og Kobbel Å.

Ifølge Holbæk Kommune er det maskinstationen, der er ansvarlig for gylleslangen og dermed også for forureningen.

Ejeren af Thorslunde Maskinstation ville ikke udtale sig til TV ØST, da vi i dag besøgte firmaet. Men han erkender, at der er sket et læk og understreger, at oprydningen er i gang. 

Læs også Kommune har fundet synderen bag stort slamudslip - flere end 10.000 fisk er døde

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App