Sådan får 18-årig lov at polere luksusbiler i skoletiden

En ny type aftale gør det muligt for gymnasieelever at starte egen virksomhed - og det hjælper eleverne til at lære mere, mener rektor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

18-årige Christian Højerslev går ligesom mange andre på hans alder i gymnasiet. Men på ét punkt adskiller han sig.

For ved siden af HHX-uddannelsen på Slotshaven Gymnasium i Holbæk har han nemlig allerede startet sin egen virksomhed. Her klargør han biler, så de dufter som nye biler og leveres skinnende rene tilbage til ejerne. 

- Jeg har altid haft en en stærk interesse for biler, så at arbejde med klargøring synes jeg var en oplagt mulighed. Det har så vist sig at være det rigtige valg, fortæller han, mens han vasker en toptunet, sølvgrå Porsche Carrera.

Christian Højerslevs virksomhed hedder Pit Stop Styling. Håbet er, at han kan leve af den efter HHX.
Christian Højerslevs virksomhed hedder Pit Stop Styling. Håbet er, at han kan leve af den efter HHX. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST

Han startede virksomheden sidste år og omsatte for knap 150.000 kroner i 2022. Virksomheden tilbyder blandt andet vask, polering og indvendig rengøring - og som blot én af få udekørende laver han også keramisk coating, som giver bilerne en langvarig beskyttelse af lakken.

Svær balance

Det skulle dog vise sig at være en udfordring at balancere både skolen og det at drive virksomhed - for begge dele krævede store mængder af Christian Højerslevs tid.

- Enten måtte jeg droppe ud, eller også måtte jeg gå all in på skolen. Det er svært at have tid til begge ting, især når det er noget fysisk arbejde, man skal ud og lave, forklarer Christian Højerslev.

Læs også
Kvinder går utrygge hjem fra byen - nu har fire gymnasiepiger opfundet en løsning
Læs også
Kvinder går utrygge hjem fra byen - nu har fire gymnasiepiger opfundet en løsning

Det problem hjalp hans studievejleder ham med at løse. 

- For et halvt års siden fortalte Christian, hvor meget tid han faktisk brugte på sin virksomhed ved siden af det at gå i skole, forklarer studievejleder Hanne Skovgaard Larsen, der straks gav sig til at tænke.

Studievejleder Hanne Skovgaard Larsen
Studievejleder Hanne Skovgaard Larsen Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST

Gymnasiet har allerede en særlig aftale, der skal gøre det muligt for elever at dyrke sport på højeste niveau, mens de passer gymnasiet. Den aftale blev hun inspireret af.

- Lige så vel som vi har en sportsaftale, så kunne vi også lave en virksomhedsaftale, fortæller Hanne Skovgaard Larsen.

Læs også
Unik skole på Lolland gik verden rundt - nu er byggeriet gået helt i stå
Læs også
Unik skole på Lolland gik verden rundt - nu er byggeriet gået helt i stå

Derfor har Slotshaven Gymnasium udviklet en ny type aftale. Her kan elever med iværksætterdrømme have op til 20 procent i fravær og få udskudt deres afleveringer, hvis der er meget at se til i virksomheden.

Undervisning og arbejde komplimenterer hinanden

På rektorkontoret på Slotshaven Gymnasium er Brian Juul rigtig glad for aftalen. Han mener ligefrem, at den hjælper elevernes læring på vej.

- På handelsgymnasiet har han jo fag som virksomhedsøkonomi og afsætning. Det matcher én til én det, han laver i sin virksomhed. Det han lærer i skolen om budget, branding eller markedsføring kan han overføre til sin egen virksomhed, fortæller rektor Brian Juul.

Undervisningen og det at være iværksætter supplerer hinanden rigtig godt, mener rektor Brian Juul.
Undervisningen og det at være iværksætter supplerer hinanden rigtig godt, mener rektor Brian Juul. Foto: August Tærsker Høgh - TV2 ØST

For Christian Højerslev betød aftalen, at han kunne få en sund balance mellem skolen og hans iværksætterdrømme. Nu satser han på, at det kan blive starten på en karriere.

- Jeg håber jo, at når jeg er færdig med gymnasiet, kan jeg gå på fuld tid med det her og se, hvordan man kan drive en forretning, siger han.


Nyhedsoverblik