Rystet efter overgreb mod børn på Kikhøj - nu står to vikarer frem med deres historie

Overgreb og unødig magtanvendelse på botilbuddet Kikhøj gør, at stedet skal lukkes. Nu står to tidligere vikarer frem og fortæller deres historie.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Der sker ting på Kikhøj, som ikke burde ske.

Sådan siger Kathrine Saksaa Elniff, der indtil i går arbejdede som vikar på det kommunale bo- og aflastningstilbud Kikhøj i Holbæk Kommune. Hun valgt at sige op, fordi hun ikke længere kan stå inde for de forhold, som de børn og unge på stedet lever under.

quote På min første oplæringsvagt var der sygdom, så jeg blev ikke lært op

Kathrine Saksaa Elniff, tidligere vikar på Kikhøj

Forholdene er så dårlige på Kikhøj, hvor socialtilsynet har afsløret overgreb og unødig magtanvendelse mod udviklingshæmmede børn og unge med autisme, ADHD, hjerneskader, svær epilepsi og hyperaktiv adfærd, at kommunalbestyrelsen onsdag aften besluttede at lukke stedet.

Det sker efter en afgørelse fra socialtilsynet om at fratage stedet dets godkendelse.

- Når et socialtilsyn træffer afgørelse om at tilbagekalde en godkendelse, så er det den absolut strengeste sanktion, man kan give, fordi så kan man ikke drive tilbuddet, siger Mie Andresen, leder af Socialtilsyn Hovedstaden, til TV2 ØST.

Kikhøj
Læs også
Alvorligt overgreb mod udviklingshæmmet barn på aflastningstilbud
Kikhøj
Læs også
Alvorligt overgreb mod udviklingshæmmet barn på aflastningstilbud

- Det kan ikke blive værre, og derfor har vi valgt at tage det skridt ved at tilbagekalde godkendelsen. Vi står ved den afgørelse, som er sendt til Holbæk Kommune, og vi er bekymret over kvaliteten, tilføjer hun.

Eftersom Kikhøj drives af Holbæk Kommune, som også driver Socialtilsyn Øst, er det Socialtilsyn Hovedstaden, der har undersøgt stedet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Socialtilsyn Hovedstaden har undersøgt stedet syv gange siden januar 2014 og vurderet, at Kikhøj, der drives af Holbæk Kommune, ikke har den fornødne kvalitet til at passe ordentligt på de børn og unge, som kan være tilknyttet stedet.
Socialtilsyn Hovedstaden har undersøgt stedet syv gange siden januar 2014 og vurderet, at Kikhøj, der drives af Holbæk Kommune, ikke har den fornødne kvalitet til at passe ordentligt på de børn og unge, som kan være tilknyttet stedet. Foto: TV2 ØST

Socialtilsynet kunne blandt andet dokumentere et stort brug af vikarer og ufaglærte medarbejdere, ureflekteret brug af magtanvendelse og flere tilfælde af overgreb på børn og unge.

Nu står to vikarer frem og fortæller om deres opleverser på stedet.

Blev ikke lært op

Kathrine Saksaa Elniff begyndte som vikar på Kikhøj tilbage i januar 2019, men fordi stedet var ramt af flere sygemeldinger, har hun nærmest arbejdet fuldtid. Det skete primært på aflastningstilbuddet, men hun har også haft flere vagter på botilbuddet.

- På min første oplæringsvagt var der sygdom, så jeg blev ikke lært op af nogen. Jeg fik ham, der havde det sværest, og det er ham, som vikarerne fik, fordi de faste ikke gad have ham, siger Kathrine Saksaa Elniff til TV2 ØST.

quote Jeg vil ikke være med til det, som foregår på stedet

Kathrine Saksaa Elniff, tidligere vikar på Kikhøj

Drengen, som hun skulle passe, blev under et besøg af socialtilsynet fastholdt af en anden medarbejder gennem længere tid ved at holde om barnets håndled i et fast greb, så der efterfølgende kunne ses mærker på barnet. Det fremgår ifølge socialtilsynet efter dialog med den tidligere ledelse og medarbejdere, at denne praksis har til hensigt at forebygge, at barnet ikke stikker af.

Men Kathrine Saksaa Elniff holdt ikke hårdt fat i drengen, som ifølge hende er cirka syv år og har autisme. Hun lod ham i stedet lege rundt og klatre, som han ville.

- Han skal stort set have lov til at gøre, som han vil. Han skal ikke stikke af, men det kan han heller ikke, fordi der er koder på alle dørene, siger hun.

quote Dette gør, at vi absolut skal kigge indad og lære af dette, så det på ingen måde kommer til at gentage sig

Julie Becher, chef for Læring og Trivsel i Holbæk Kommune

- Der er mange andre vikarer, som heller ikke er blevet lært op, fordi der har været meget sygdom, og det er helt forkert, at man ikke får sine oplæringsvagter, som man skal have. Jeg har aldrig nogensinde fået fortalt noget om magtanvendelse, jeg skulle i stedet søge på nettet om, hvad man må og ikke må, siger hun og fortæller videre, at der bliver anvendt meget magtanvendelse på stedet, fortæller Kathrine Saksaa Elniff.

Mangelfuld hygiejne og medicinhåndtering

I afgørelsen, som TV2 ØST er i besiddelse af, beskriver Socialtilsyn Hovedstaden blandt andet, at der er dokumenteret og observeret alvorlige overgreb mod et barn og en ung fra medarbejdernes side.

Hos Socialtilsyn Hovedstaden kan man ikke gå i detaljer omkring de pågældende episoder. Men magtanvendelse har ifølge tilsynet været brugt flere gange.

Artiklen fortsætter under billedet.

 Kikhøj er godkendt til 13 døgnpladser og 13 aflastningspladser. 
 Kikhøj er godkendt til 13 døgnpladser og 13 aflastningspladser.  Foto: TV2 ØST

Der blev ifølge socialtilsynet foretaget en ulovlig frihedsberøvelse, da en ung på Kikhøj i 2019 blev lukket inde på sit værelse og medarbejderne holdt håndtaget, så den unge ikke kunne komme ud.

Der er flere kritikpunkter i afgørelsen fra Socialtilsyn Hovedstaden såsom personalegennemstrømning, kompetencerne hos medarbejderne og manglende kendskab til magtanvendelse.

Måtte ikke kramme børnene

Det fremgår desuden i afgørelsen fra socialtilsynet, at tilbuddet gennem årene har fået en lang række udviklingspunkter angående forhold, der har betydning for tilbuddets drift og borgernes trivsel og udvikling.

- Det er helt forfærdeligt, siger Kathrine Saksaa Elniff.

quote Hvis børnene havde brug for et kram, så gav jeg dem et kram

Kathrine Saksaa Elniff, tidligere vikar på Kikhøj

Hun oplevede aldrig selv magtanvendelse overfor børnene og de unge på stedet. Hvis hun havde, var hun straks gået til ledelsen for at få det stoppet. Hun har heller aldrig selv tyet til magtanvendelse, fortæller  hun.

- Jeg oplevede, at de fastansatte satte mange grænser for børnene, og vi fik at vide, vi ikke behøvede at snakke med børnene, fordi de kunne alligevel ikke forstå én. Vi måtte heller ikke give børnene et kram, sagde de fastansatte, fordi de har familie derhjemme.

Generelt var de fastansatte ifølge hende meget afvisende overfor børnene og de unge på stedet.

- Hvis børnene havde brug for et kram, så gav jeg dem et kram, fordi børn som dem netop har brug for kram. Jeg ved, at der er mange af de andre vikarer, der har det på nøjagtig samme måde. Mange af de fastansatte bliver blinde overfor den omsorg, som børnene har brug for, siger Kathrine Saksaa Elniff.

Har sagt op

Det har ifølge hende været i botilbuddene på Kikhøj, at forholdene har været værst, mens det i aflastningstilbuddet fungerede godt.

Selvom hun understreger, at hun også har haft gode kolleger, og ledelsen har gjort, hvad den kunne for især børnene, så har hun nu valgt at stoppe som vikar.

Sytter kristensen formand for Handicaprådet
Læs også
Aflastningstilbud skal lukke efter overgreb mod børn: - Det er rædselsfuldt
Sytter kristensen formand for Handicaprådet
Læs også
Aflastningstilbud skal lukke efter overgreb mod børn: - Det er rædselsfuldt

- Jeg vil ikke være med til det, som foregår på stedet. På en måde ville gerne være der og gøre børnenes dag bedre, men at skulle være sammen med de kollegaer, som, jeg ved, har gjort ting og ikke er særlig gode mod børnene, det vil jeg ikke være med til, siger Kathrine Saksaa Elniff.

- Jeg har selv et familiemedlem, som har gået på Kikhøj, og jeg tænker meget på, hvordan han mon er blevet behandlet. Han er multihandicappet, så han kan ikke sige noget. Det er helt forfærdeligt, siger hun.

Men Kathrine Saksaa Elniff understreger, at der er rigtig mange på Kikhøj, både fastansatte og vikarer, som vil børnene det bedste. Hun peger på den pressede situation på Kikhøj som årsagen til noget af personales magtanvendelse.

Hver dag var en overlevelse

Pernille Bredum har også valgt at stå frem og fortælle om det kommunale bo- og aflastningstilbud.

For tre år siden begyndte hun som praktikant på Kikhøj i forbindelse med sin pædagoguddannelse. Hun blev efterfølgende hængende som vikar, fordi hun brændte for børn og unge med handicap.

quote Hver dag endte med at blive en overlevelse

Pernille Bredum, tidligere vikar på Kikhøj

- Jeg har været glad for at være derude, og det er nogle fantastiske unger. Men jeg tror ikke, at der er en bestemt syndebuk. Jeg havde nogle gode, dygtige og omsorgsfulde kollegaer, både fastansatte og vikarer, men de er bare udkørte, fordi der er få ressourcer på stedet, siger hun og fremhæver især antallet af personale, som er på vagt samtidig og vagtplaner, der havde svært ved at gå op.

- Hver dag endte med at blive en overlevelse, og de ansatte kom ikke på efteruddannelse, som kunne udvikle dem i deres pædagogiske grundlag, imens vi fik flere unger med forskellige diagnoser, som vi skulle forsøge at gribe. Derfor kan det være svært at skabe udvikling for de unge mennesker, tilføjer hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Eftersom Kikhøj drives af Holbæk Kommune, som også driver Socialtilsyn Øst, er det Socialtilsyn Hovedstaden, der har undersøgt stedet.
Eftersom Kikhøj drives af Holbæk Kommune, som også driver Socialtilsyn Øst, er det Socialtilsyn Hovedstaden, der har undersøgt stedet. Foto: TV2 ØST

Derfor burde der ifølge Pernille Bredum ikke blive sparet på sådan et krævende område.

- Der har ikke været nok personale til at tage børnene og de unge på ture eller gøre noget, der kunne gøre hverdagen bare lidt anderledes, siger hun.

Kan ikke stå inde for det pædagogiske arbejde

Pernille Bredum færdiggjorde fornyelig sin pædagoguddannelse og har fået fuldtidsjob et andet sted, alligevel blev hun som vikar på Kikhøj, fordi hun ikke kunne lade være.

Men onsdag den 14. august meddelte hun Kikhøj, at hun ikke ville fortsætte.

quote Det er rædselsfuldt, at det har kunnet lade sig gøre

Sytter Kristensen, formand for Handicaprådet i Holbæk Kommune

- Jeg har sagt op i går, fordi jeg ikke længere kan stå inde for det pædagogiske arbejde, som bliver udført på stedet. Jeg vil ikke være et sted, hvor jeg bliver ked af det, fordi jeg ikke kan gøre det, som jeg egentlig gerne vil gøre for ungerne. Jeg ser rigtig mange af mine kollegaer, som er rigtig passioneret og vil gøre mange ting, men mulighederne er der bare ikke, siger hun.

- Jeg har set rigtig mange kollegaer være helt nede og kede af det, og der vil jeg bare ikke ende, når jeg er så ung, tilføjer hun.

Formand kalder det rædselsfuldt

Hun ærgrer sig over, at forholdene for børnene og de unge på Kikhøj er blevet så dårlige, at det kommunale botilbud nu lukker, fordi det kunne ifølge hende have været et fantastisk sted.

- Det gør mig sindssygt ked af det, fordi jeg tror, at meget af det er sket i afmagt eller frustration, og det er rigtig ærgerligt, at det kommer så langt ud, inden der bliver reageret, siger Pernille Bredum og tilføjer:

lyngbo.jpg
Læs også
Udskældt botilbud lukker efter massiv kritik
lyngbo.jpg
Læs også
Udskældt botilbud lukker efter massiv kritik

- Men der hvor det har været på vej hen, så er det bedst for stedet, at det lukker.

Hun håber, at andre bo- og aflastningssteder vil tage ved lære af historien fra Kikhøj og sørge for gode forhold til både ansatte og borgerne, som er tilknyttet stederne.

- Det er rædselsfuldt, at det har kunnet lade sig gøre, udtaler formanden for Handicaprådet i Holbæk Kommune Sytter Kristensen til TV2 ØST og kalder sagen for rystende.

Det er syvende gang på fem år, at Socialtilsyn Hovedstaden har besøgt stedet, der er drevet af Holbæk Kommune. Derfor påpeger hun, at nogen må stilles til ansvar for, at der ikke er blevet fulgt op på de tilsynsrapporter, der har været igennem årene.

quote Det lykkes os ikke at løfte, udvikle og bringe det op på rette niveau. Derfor er en lukning også den rette afgørelse

Julie Becher, chef for Læring og Trivsel i Holbæk Kommune

En lukning er den rette beslutning

Julie Becher er chef for Læring og Trivsel i Holbæk Kommune, hvor Kikhøj hører under. Efter at have læst socialtilsynets afgørelse er hun ikke i tvivl om, at et tilbud med de kritikpunkter ikke skal køre videre, siger hun til TV2 ØST.

- Så jeg er på den baggrund enig i Socialtilsynets afgørelse. Det er Holbæk Kommunalbestyrelse også, hvorfor de i går på deres møde ikke vælger at anke den, siger hun.

Kan du genkende det billede, som Socialtilsynet i deres afgørelse giver af forholdene på Kikhøj?

- Jeg må sige, at når jeg kigger tilsynsrapporterne igennem fra de foregående år, og altså ikke afgørelsen i sig selv, så tegner der sig ikke et decideret klart billede af et tilbud, der er lukningstruet. Men dog et tilbud, hvor der er kritikpunkter, men som stadig er muligt at løfte, udvikle og bringe op på rette niveau, lyder det fra Julie Becher.

- Derfor iværksætter vi en redningsplan i starten af 2019. Den omfatter blandt andet et løft af det faglige niveau, en ny ledelse og opgradering af de fysiske rammer på Kikhøj. Det er bare sværere sagt end gjort. Hurtigt kan det derfor også konstateres, at det vil kræve en uforholdsmæssig stor økonomisk investering, da udfordringerne siden foråret er blevet større. Til dette skal tilføjes, at belægningen de seneste måneder er faldet yderligere, og at det er svært at rekruttere fagligt kvalificerede medarbejdere.

- Derfor er en lukning af tilbuddet ud fra både et økonomisk og faglig-pædagogisk perspektiv den rette beslutning.

Artiklen fortsætter under billedet.

I Holbæk Kommune mødtes kommunalbestyrelsen onsdag aften for at diskutere sagen. Her besluttede borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) og resten af bestyrelsen, at de ikke ville anke socialtilsynets afgørelse, og derfor skal Kikhøj lukke.
I Holbæk Kommune mødtes kommunalbestyrelsen onsdag aften for at diskutere sagen. Her besluttede borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) og resten af bestyrelsen, at de ikke ville anke socialtilsynets afgørelse, og derfor skal Kikhøj lukke. Foto: Holbæk Kommune

Socialtilsynet har siden januar 2014 været på syv besøg på Kikhøj. Hvorfor er der ikke tidligere blevet grebet ind fra kommunens side?

- Socialtilsynet skal føre tilsyn minimum en gang om året. Så antallet af tilsyn er måske ikke i sig selv så alarmerende, siger Julie Becher.

- Men der tale om et tilbud, hvor der er kritikpunkter. Og det lykkes os ikke at løfte, udvikle og bringe det op på rette niveau. Derfor er en lukning også den rette afgørelse.

Har kommunen været god nok?

Tidligere vikarer fortæller til TV2 ØST, at de fastansatte på Kikhøj har været presset på grund af for få ressourcer, der blandt andet har betyder få på vagt. Hvad er din kommentar til den kritik?

- Det fortæller mig, at det har været et tilbud, der har organisatorisk har været presset til det yderste, siger Julie Becher.

En tidligere vikar på Kikhøj fortæller desuden til TV2 ØST, at hun ikke blev oplært på sin første dag, fordi der var en del sygdom på stedet. Hvad siger du til det?

- Det er med til at understrege, at det er har været et tilbud, der har været presset på sine ressourcer og organisatorisk.

Hvad kommer der til at ske med medarbejderne og lederne på Kikhøj, når stedet efter planen lukker?

quote Det er aldrig sjovt, når noget skal lukkes

Julie Becher, chef for Læring og Trivsel i Holbæk Kommune

- Det er aldrig sjovt, når noget skal lukkes. Specielt ikke for de beboere og medarbejdere, der er på Kikhøj. Nu er det vigtigste for os, at de bliver mindst mulige påvirkede af denne sag, og at vi finder den bedst mulige fremtidsløsning for dem.

- Lukningen skal være effektueret senest den 30. november 2019. Inden da skal de tilbageværende beboere være fraflyttet tilbuddet. Det indebærer, at alle de kommuner, der har beboere på Kikhøj, skal finde et nyt egnet tilbud til de enkelte beboere og borgere i aflastning. Og der skal aftales retningslinjer, som i videst muligt omfang sikrer, at de tilbageværende medarbejdere tilbydes andre ledige jobs i Holbæk Kommune.

- Alt dette arbejde går i gang fra i dag.

Har Holbæk Kommune helt generelt været god nok i sagen om Kikhøj?

- Til det må jeg sige, at det har vi ikke været. Ellers ville vi ikke have stået med en lukning af stedet. Så dette gør, at vi absolut skal kigge indad og lære af dette, så det på ingen måde kommer til at gentage sig, lyder det fra Julie Becher.

Socialtilsyn Hovedstadens beslutning er med virkning fra den 30. november 2019. Inden da skal de tilbageværende fem beboere være fraflyttet tilbuddet, oplyser Holbæk Kommune.


Nyhedsoverblik