Rocker-retssag fra 2018 om økseoverfald udsat endnu en gang

Langvarig retssag i Retten i Holbæk mod fire mænd med tilknytning til Bandidos er udsat på ubestemt tid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det her en sag med et grotesk sagsforløb. Vil advokaterne finde halvanden dag ekstra, så vi kan få sagen afsluttet.

Sådan sagde retsformand Peter Rostgaard Ahleson lettere opgivende, da han kun halvanden time efter retssagen mod fire tidligere og nuværende Bandidos-rockere var blevet genoptaget på ny måtte udsætte den på ubestemt tid.

Sagen handler om et groft overfald med økser, bat og hamre, der fandt sted ud for et busskur i boligområdet Havevang i Holbæk 7. oktober 2018. Her stod tre teenagere og ventede på bussen, da de blev overfaldet af flere mænd, der kom kørende ind i boligområdet i bil og sprang ud med våben i hænderne. 

Desuden står to af de tiltalte ifølge anklageskriftet bag et overfald på en ung mand i Nykøbing Sjælland tre dage senere. Han blev blandt andet slået med en totenschlæger, så hans underarm brækkede, ligesom hans lejlighed blev smadret.

Tiltalte udeblev

De fire mænd med tilknytning til Bandidos nægter sig alle skyldige. Overfaldet skete for 2,5 år siden, og det var meningen, at sagen skulle have været afsluttet onsdag. Det bliver den trods det lange forløb ikke.

Oprindeligt skulle det første retsmøde have været afholdt i august 2019, men på grund af mulige fejl i teledataoplysningerne i politiets efterforskning blev den udsat og de tiltalte løsladt. Derefter satte domstolenes nedlukning på grund af corona en stopper for sagen. 

I september 2020 skulle de fire tiltalte på ny have været i retten, men her dukkede kun den ene af de tiltalte op. Han er også fængslet i en sag om et knivdrab og blev derfor kørt til retsmødet af kriminalforsorgen, de øvrige tre tiltalte blev væk.

På dag to dukkede den tiltalte S. frivilligt op, de to øvrige tiltalte gik efter formiddagspausen. Da alle de tiltalte endelig på retssagens tredje dag var samlet, valgte anklager Annette Ahm at varetægtsfængsle de to af dem, så hun var sikker på, at de deltog i retsmøderne fremover. 

Den ene, der frivilligt mødte op, er fortsat ikke varetægtsfængslet. Selvom det er lykkedes at afholde flere retsmøder, og de fleste af vidnerne – mange af dem ganske vist med utroligt dårlig hukommelse – faktisk også er dukket op for at afgive en form for forklaring i retten, har hele sagsforløbet forekommet noget rodet.

Nægter konflikt mellem Bandidos og Vanggruppen

Det er politiets opfattelse, at de voldelige overfald i Holbæk og Nykøbing Sjælland opstod på baggrund af en konflikt mellem rockergruppen Bandidos og en gruppe af unge mænd fra Vangkvarteret. 

En konflikt, der kulminerede, da den 18-årige Zobair Saidi, der havde en vis tilknytning til nogle af personerne fra Vanggruppen, blev skudt ned på nært hold af fem skud i Ladegårsdparken i april 2019.

Tre Bandidos-rockere sidder varetægtsfængslet i den sideløbende verserende retssag, der også foregår i Retten i Holbæk. Under drabssagen har en af de tiltalte, der ikke længere er medlem af Bandidos, erkendt, at der var en form for konflikt mellem Bandidos og den gruppe af unge, der hører til i Vangkvarteret. 

Situationen var så anspændt, at flere af de tiltalte i sagen havde billeder af nogle af de unge mænd fra Vangkvarteret på deres telefoner, herunder af den dræbte Zobair Saidi.

Under retssagen mod de fire mænd, der er tiltalt for overfald med økser, har både de tiltalte og de forurettede i sagen ellers hårdnakket nægtet, at der var tale om en konflikt mellem Bandidos og de unge fra boligområdet. 

Hvis retten finder, at anklagemyndigheden har ret i, at der var en konflikt mellem de to grupperinger, kan det koste de tiltalte dyrt, hvis de bliver dømt. Er forbrydelser begået med baggrund i en konflikt mellem grupper af personer, herunder bander og rockergrupper, og er der brugt skydevåben eller våben, kan straffen forhøjes til det dobbelte efter § 81a i straffeloven.

Politividne skal afhøres om konflikt

Anklager Annette Ahm har indkaldt et politividne, der skal afhøres i retten om baggrunden for konflikten. Forsvareren for den ene af de tiltalte, Anders Rohde, har dog protesteret imod at vidnet føres, uden at forsvarerne forinden har fået lejlighed til at læse de politirapporter, der danner grundlaget for politiets vurdering af situationen. 

Forsvarerne har dog først i løbet af tirsdag fået adgang til rapporterne, som de først skal læse igennem, før sagen kan fortsætte. Derfor er retsdagen onsdag aflyst, og sagen udsat.

De tre tiltalte, der er varetægtsfængslede i sagen, skal dog stadig have en plads i arresten, hvis det står til anklager Annette Ahm. 

Forsvarer Martin Cumberland, der er forsvarer for den ene af de to tiltalte, der blev fængslet, fordi de ikke dukkede op, da sagen begyndte, vil ellers gerne have sin klient J. løsladt igen, men anklageren er indstillet på at gennemføre et fristforlængelsesmøde i morgen onsdag, hvor hun vil argumentere for, hvorfor både J. og hans medtiltalte kammerat M. fortsat skal sidde fængslet.