Retten slår fast: Voldeligt økseoverfald skete som led i bandekonflikt

Retten i Holbæk slår fast, at opgør mellem Vanggruppen og Bandidos skal koste rockere forhøjede straffe, fordi de unge mænd fra Vangkvarteret kan betegnes som en gruppering.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

To års fængsel blev to mænd på 29 og 32 år med tilknytning til Bandidos fredag straffet med, da de blev kendt skyldige i sammen med en større flok af ukendte medgerningsmænd at have overfaldet en lille gruppe unge mænd fra Vangkvarteret med økser og hammere den 7. oktober 2018. 

Dertil kommer en straf på samlet tre år og ni måneder til en 23-årig mand, der også havde tilknytning til Bandidos på gerningstidspunktet og som havde en reststraf fra en tidligere dom, han nu skal afsone. Samtidig har retten slået fast, at det er bevist, at Vanggruppen var en bande, og at det i 2018 var en egentlig bandekonflikt, der skabte uro i Holbæks gader.

Anklager Annette Ahm har igennem sagen påstået, at overfaldet skete som en del af en konflikt mellem Bandidos lokale afdeling i Holbæk på den ene side og en gruppe af unge mænd fra boligblokkene omkring Vangkvarteret og Ladegårdsparken, kaldet Vanggruppen, på den anden. En konflikt, der tilbage i 2018 og 2019 skabte stor utryghed blandt borgerne i Holbæk og betød, at politiet ad flere omgange måtte indføre visitationszoner i kommunen.

quote Er der en udefrakommende trussel, stimler de sammen og får en hård adfærd og attitude

Politiassistent i retten

Derfor havde anklageren rejst tiltale efter straffelovens paragraf 81a, i daglig tale kaldet bandeparagraffen, der kan fordoble en eventuel straf.

På den anden side har både de tiltalte fra rockergruppen Bandidos, de forurettede fra økseoverfaldet og adskillige andre vidner i sagen nægtet at kende til Vanggruppen som bande.

Organiserede kriminelle

For at underbygge påstanden om en bandekonflikt indkaldte anklager Annette Ahm en politiassistent som vidne i sagen. Hun har i flere år arbejdet i den gruppe hos Midt- og Vestsjællands Politi, der blandt andet overvåger rocker- og bandemiljøet i politikredsen.

Læs også
Tiltalte Bandidos-rockere nægter sig skyldige i groft økseoverfald i Holbæk
Læs også
Tiltalte Bandidos-rockere nægter sig skyldige i groft økseoverfald i Holbæk

Politiassistenten forklarede i retten, at Vang-gruppen ifølge deres vurdering er en egentlig gruppe.

- De beskæftiger sig med trusler, afpresning, narkosalg og besiddelse af våben. Det er organiseret kriminalitet, sagde politiassistenten i Retten i Holbæk, og fortalte, at Vanggruppen er en arbejdstitel, som politiet har givet dem, for at definere, hvem de talte om.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det var i busskuret her i Havevang i Holbæk, at en gruppe teenagere blev overfaldet af tre-fire mænd med økser, bat og hamre.
Det var i busskuret her i Havevang i Holbæk, at en gruppe teenagere blev overfaldet af tre-fire mænd med økser, bat og hamre. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Men selvom gruppen af yngre mænd hverken bærer særligt tøj, mærker eller har et egentligt klubhus, er politiet overbeviste om, at der er tale om en gruppering. 

- De er ikke så strukturerede som rockerne, de markerer sig ikke på samme måde. Men de mødes på parkeringspladserne, de har også nogle lejligheder, de hænger ud i, de har ikke noget egentligt tilholdssted. Men er der en udefrakommende trussel, stimler de sammen og får en hård adfærd og attitude, forklarede politiassistenten, der mener, at de via SMS-kæder nemt kan samle 20-40 personer, hvis de føler sig truet. 

Læs også
Politikvinde vidner i sagen om øksevold i Holbæk: - Det er organiseret kriminalitet
Læs også
Politikvinde vidner i sagen om øksevold i Holbæk: - Det er organiseret kriminalitet

I grundstammen var de i efteråret 2018 ifølge politiets vurdering en flok på 10-15 personer, sagde politiassistenten i Retten.

Forsvarerne i sagen har til gengæld argumenteret for, at der ikke er nogen egentlig Vanggruppe

quote Der er ikke beskrevet noget fast reaktionsmønster, der er ikke noget fælles kriminelt sigt

Martin Cumberland, forsvarer

- Der er tale om nogle enkeltpersoner, der har været oppe at toppes med Bandidos. Der er ikke tale om en gruppe, og der er ikke tale om, at der er hverken tøj, kendetegn eller noget andet, der gør, at man kan slå fast, at der er tale om en bande, sådan som det kræves, hvis der skal være tale om at dømme efter 81a, sagde Torben Brøndum Rasmussen, der var forsvarer for den 28-årige A., under sagen og kaldte politiassistentens udsagn for gætterier i sin procedure.

Konflikt kulminerede i drab

Men Retten i Holbæk har nu fundet, at Vanggruppen kan betegnes som en egentlig gruppering. Mens anklager Annette Ahm med tilfredshed noterer sig, at retten har givet hende medhold i at 81a kan anvendes, er advokat Martin Cumberland, der har været forsvarer for den 32-årige J., uenig i rettens afgørelse. 

- Det er ikke godt håndværk, især fordi de finder, at der kan dømmes efter 81a. Vanggruppen er ikke klart defineret, man ved ikke, hvem der har været med, der er ikke beskrevet noget fast reaktionsmønster, der er ikke noget fælles kriminelt sigte. Efter min vurdering er 81a slet ikke opfyldt her, siger Martin Cumberland fredag til TV2 ØST. 

Hans klient har nu 14 dage til at beslutte sig for, om han vil anke dommen.

Vidner nævnte en konflikt

Udover politiassistentens vidneudsagn har domsmandsretten lagt vægt på, at flere af de indkaldte vidner i sagen ganske vist ikke har talt om Vanggruppen, men dog i sidebemærkninger har forklaret, at ”der var noget konflikt” mellem nogen fra Vangkvarteret og Ladegårdsparken og nogle medlemmer af Bandidos. 

Læs også
Oprevet Bandidos-rocker afbrød retsmøde
Læs også
Oprevet Bandidos-rocker afbrød retsmøde

Desuden har anklager Annette Ahm med politiassistentens hjælp påvist, at der var et mønster i de forskellige hændelser i Holbæk i perioden omkring 2018 og 2019, der fremstår som egentlige hævnepisoder, eller såkaldte ”byttere”, som det kaldes i bandemiljøet.

Kan få betydning for drabssag

At de tre mænd med tilknytning til Bandidos nu er dømt efter 81a er interessant, dels fordi det for første gang i retten er slået fast, at der var tale om en bandekonflikt i Holbæk, og dels fordi det kan have betydning for en drabssag, der sideløbende med voldssagen bliver behandlet i Retten i Holbæk. 

Sagen handler om drabet på den 18-årige Zobair Saidi, der med fem skud blev likvideret i Ladegårdsparken i april 2019, da han hos en pusher skulle hente en lille klump hash. Tre mænd med tilknytning til Bandidos sidder tiltalt i sagen. 

VIDEO: Moren til Zobair Saidi medvirkede i foråret 2020 i et indslag på TV2 ØST, hvor hun bad folk, der kunne hjælpe til opklaringen, om at melde sig.

Ifølge Anklagemyndigheden blev drabet på Saidi kulminationen på den langvarige og voldsomme konflikt mellem Vanggruppen og Bandidos, da en Bandidos-rocker skød Saidi i Ladegårdsparken for at statuere et eksempel og dermed viste, at ”Holbæk er Bandidos' by”, som et vidne i sagen har forklaret. Derfor har også anklager Anja Lund Liin i drabssagen rejst tiltale efter 81a. 

Det har ikke været muligt at træffe anklageren for at få en kommentar til fredagens dom.

Drabssagen forventes afsluttet den 12. maj.


Nyhedsoverblik