Retssag om brand i stubmølle: "Jeg troede ikke, at der ville gå ild i hele pisset"

To teenagedrenge er i dag på anklagebænken i Retten i Holbæk for at have sat ild til historisk stubmølle. Men det var ikke meningen, det skulle gå så galt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var en en fest i Strandparken i Holbæk, der løb fuldstændig af sporet.

Spørgsmålet er, om dét er forklaringen bag sagen om to unge drenge, der satte ild til den historisk, fredet stubmølle den 20. maj sidste år.

I dag er de to teenagere i Retten i Holbæk, hvor de er anklaget for at have sat ild til møllen i Strandparken i Holbæk.

Tiltalte: Jeg troede ikke, der ville gå ild i hele pisset

Det var slet ikke meningen, at der skulle sættes ild til møllen, forklarer den ene af de to tiltalte drenge i Retten i Holbæk.

quote Jeg troede ikke, at der ville gå ild i hele pisset

Tiltalt 17-årig dreng

Det startede med, at de to drenge satte ild til nogle grene og noget papir inde i Møllen. De havde skaffet sig adgang ved at brække mølledøren op med et koben.

- Det var jo bare et lille stykke toiletpapir, vi satte ild til. Jeg troede ikke, at der ville gå ild i hele pisset, siger den 17-årige i retten.

De to drenge på henholdsvis 17 og 18 år er siden blevet mødt af et erstatningskrav på 4,6 millioner kroner.

Ildpåsættelsen skete natten til søndag den 20. maj 2017. Det var natten, hvor flere unge mennesker holdt fest i Strandparken. I løbet af natten faldt snakken på møllen. Her påtaler nogle af de unge mænd til festen, at de havde forsøgt at tænde ild inde i møllen.

Gæster til festen: I tør ikke sætte ild inde i møllen

Der var nogle, der sagde ”I tør ikke at tænde ild inde i møllen” og kaldte dem ”pussy”. Men det turde de godt, som den 17-årige og den 18-årige sagde til hinanden, hvorefter de løb op til møllen.

Det var meningen, de ville tænde bål inde i møllen, men ikke at der skulle gå ild i selve møllen.

Da der var ild inde i møllen, tænkte den 18-årige, at han skulle ud hurtigt. Efter 20-25 sekunder løb han ud og kiggede på ilden udefra. Han var der indtil brandvæsenet kom. Ilden havde godt fat og han begyndte at tænke klart.

- Jeg tænkte, at det ikke var ret smart, siger den 18-årige. 

Den 17-årige forklarer, at han selv gik ud, da han ikke troede, der var ild i noget.

Ville bare feste

Den 18-årige dreng forklarer i retten, at han godt vidste, at møllen var gammel, men ikke at den var fredet. Den 17-årige dreng vidste, hverken det ene eller det andet og anede faktisk ikke, hvad det var for en mølle.

Anklager går efter fængselsstraf til den 18-årige.

Teenageren fortæller i retten, at han ikke har boet hjemme en måned op til ildpåsættelsen. Han ville ikke gøre sin mor ked af det, men de havde det svært på det tidspunkt. Han var også smidt ud af skolen og den nat ville han bare feste.