Retsmøde flyttet til industrilokale - syv terrorsigtede skal fortsat sidde fængslet

I noget særprægede omgivelser blev det i dag besluttet, at syv af de sigtede i terrorsagen fra Holbæk fortsat skal sidde varetægtsfængslet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ved et retsmøde i et industrikvarter nær Herfølge besluttede dommeren fra Retten i Holbæk i dag, at de fire mænd og tre kvinder, der sidder varetægtsfængslet i terrorsagen fra Holbæk, fortsat skal være i politiets varetægt frem til den 5. juli.

Dermed får politiet yderligere fire uger til at efterforske sagen, der begyndte, da politiet lørdag den 6. februar ransagede flere adresser i Holbæk og her anholdt syv personer. To af de syv personer er nu sigtet for forsøg på terror, mens de resterende fem personer er sigtet for medvirken til forsøg på terror.

Én af de varetægtsfængslede var ikke mødt op i retten i dag, hun havde på forhånd frivilligt indvilget i fortsat at lade sig varetægtsfængsle. Alle syv sigtede har taget kæreforbehold.

Yderligere seks personer har siddet varetægtsfængslet her i Danmark. De er nu løsladt, men stadig sigtet for medvirken til forsøg på terror.

Retsmøde flyttet til industrikvarter

Dagens retsmøde foregik i et industrikvarter i udkanten af Herfølge nær Køge. Her har Retten i Holbæk lånt lokaler, der i forvejen midlertidigt er indrettet til retslokale.

quote Det er en af de virkelig alvorlige sager, vi har haft gennem længere tid her i Danmark

Frank Jensen, tidligere operativ chef, PET

Det er Retten i Roskilde, der normalt bruger lokalerne på Islandsvej og nu har stillet dem til rådighed for Retten i Holbæk, som dermed får løst de udfordringer, de tidligere retsmøder i sagen har givet:

- Det udfordrer os, hver gang der er retsmøde i det her sagskompleks, fordi vi af hensyn til sikkerheden er nødt til at flytte alle andre retsmøder, der skulle have været afholdt på samme etage, oplyser Retten i Holbæk til TV2 ØST.

Retsmødet er flyttet til lokalerne her i Herfølge på grund af det store politiopbud.
Retsmødet er flyttet til lokalerne her i Herfølge på grund af det store politiopbud. Foto: Google Maps - udsnit lavet af Emilie Grav - TV2 ØST

Retsmøder i terrorsagen kræver et stort politiopbud både inde i retsbygningen, i retslokalet og i området omkring retten. Derfor er det planen, at også de fremtidige retsmøder i sagen vil blive afholdt i lokalerne nær Herfølge.

Stort sagskompleks med udspring i Holbæk

I alt er 13 personer sigtet i sagen. To brødre er mistænkt for forsøg på terror, mens de resterende 11 personer er mistænkt for medvirken til forsøg på terror. De seks personer, der blev anholdt som de sidste i sagen, blev løsladt igen den 22. april, men er dog stadig sigtet i sagen.

Sagen kom til offentlighedens kendskab, da politiet den 6. februar ransagede to adresser i Holbæk. Her fandt man flere forskellige genstande, der vidner om, at et terrorangreb var under opsejling.

Læs også
Syv terrorsigtede i Holbæk-sag bliver bag tremmer en måned endnu
Læs også
Syv terrorsigtede i Holbæk-sag bliver bag tremmer en måned endnu

På Anders Larsens Vej blev der fundet flere våben og ammunition. Der blev fundet et Isis-flag, 100 meter tændsnor, fem kilo aluminiumspulver, fem kilo svovl og et walkie-talkiesæt.

På en adresse i Apotekerhaven i Holbæk blev der derudover fundet en mobiltelefon, der med ledninger var gjort klar til at kunne blive brugt som detonator.

En alvorlig sag

TV2 ØST har tidligere talt med Frank Jensen om sagen. Som tidligere operativ chef i PET har han set et væld af sager. Alligevel gør sagen fra Holbæk indtryk:

- Det er meget alvorligt. Det er en af de virkelig alvorlige sager, vi har haft gennem længere tid her i Danmark.

Sådan lød det fra Frank Jensen, der især hæfter sig ved de mange fund, politiet har gjort i Holbæk:

- Det kunne være blevet til et meget, meget stort terrorangreb – eller flere. Man har så mange ingredienser til bombefremstilling, men man har også skydevåben og kommunikationsudstyr. Så det tyder på, synes jeg i hvert fald, at man har villet lave noget meget spektakulært, har Frank Jensen forklaret.

VIDEO: Se eller gense indslaget, hvor den tidligere operative chef hos PET, Frank Jensen, vurderer, at de sigtede formentligt var i gang med at planlægge et eller flere store terrorangreb.


Nyhedsoverblik