Restauranter dater økoproducenter: - Det er som mega-Tinder

På Aggersvold Gods i Jyderup har økologiske producenter speeddatet potentielle købere for at sælge alt fra bælgfrugter, æblemost og kartofler i alle slags størrelser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Stakladen på Aggersvold Gods i Jyderup er lydniveauet højt og intenst. Her står ivrige producenter klar til at sælge alt fra frugtmost i alle regnbuens farver til sammenpressede bælgfrugter og mellemstore kartofler. 

Køberne er restauranter, grossister, kantiner, dagligvarekæder og mange flere.

Projektet hedder "Book en mark" og er udviklet af Landbrug og Fødevarer i samarbejde med Food Organisation of Denmark. Med støtte fra Fonden for Økologisk Landbrug er formålet at skabe netværk, forretning og gode matches.

I dag er 80 deltagere mødt op klar til at date på livet løs. Både for at skabe forretninger, men også for et bedre klima.

Økologisk speeddate

Erik Lautrup Nielsen er her for at sælge sammenpressede bælgfrugter kaldet Tæmpeh. Det er ikke køderstatning, men planteprotein som anrettes i eksempelvis små skiver. Erik Lautrup Nielsen er co-founder i firmaet Foodture.dk, der producerer spisen i Svinninge.

quote Vi kan spise os til en bedre verden

Trine Krebs, grøn chef, Food Organisation of Denmark

På 20 minutter skal han ’date’ potentielle købere, inden han atter skal rykke til et nyt bord. 

- Det er første gang, jeg er med, siger Erik Lautrup Nielsen med et smil på læben og fortsætter: 

- Det er jo mega-Tinder med mange penge involveret.

Og efter et par hårde år er bælgfrugter kun blevet mere populære.

- Corona gjorde ondt på alle, hvor alle vores købere lukkede. I mellemtiden er der sket meget med folks spisevaner. Alle kantiner har bælgfrugter i dag. Jeg håber på at kunne lukke to-tre aftaler, siger Erik Lautrup Nielsen.

Vi skal handle mere med naboen

”Business dating ”-konceptet Book en mark kører på femte år. 

Projektet samler lokale økologiske producenter, der i dating-formatet skal handle sammen. Men derudover handler det også om at skabe en mere bæredygtig fremtid.

Ebbe Korsgaard Andersen, der er seniorkonsulent i Landbrug & Fødevarer, forklarer, at idéen med projektet er at fremme økologi og lokalt samarbejde.

- Det virker så fjollet, at vi producerer en masse og sender det ud i verden. Kunne vi ikke handle lidt mere med naboen?

Ebbe Korsgaard Andersen er seniorkonsulent i Landbrug & Fødevarer. Det er den organisation, der står bag arrangementet Book en mark.
Ebbe Korsgaard Andersen er seniorkonsulent i Landbrug & Fødevarer. Det er den organisation, der står bag arrangementet Book en mark. Foto: Malthe Håkonssen - TV2 ØST

Han medgiver, at økologien halter lidt i dagligvarehandlen. Men projektet handler om mere end det.

- Der er udfordringer med at få varer hjem grundet alt muligt ude i verden, så det her er også et incitament til at handle mere lokalt. Det giver større forsyningssikkerhed for os alle. Så er vi mere uafhængige.

Og på trods af corona, krig og inflation er deltagelsen steget støt i popularitet hvert år, påpeger han.

Det handler om at ændre folks vaner

Ved bordet ved siden af Erik Lautrup Nielsens, står de to 27-årige grøntsagsproducenter Signe Agerbo og Aja Kjerrumgaard. De producerer sæsonbestemte grøntsager i jord med mikroliv i Kirke Hyllinge. 

For dem handler det om meget mere end grøntsager. Det handler om klima og miljø - og at ændre folks indkøbsvaner.

- Der er en generel tilgang til, at folk ikke forstår vigtigheden af økologi og lokalt landbrug. Det handler om tilvænning, siger Aja Kjerrumgaard.

Stormen Otto ved Storebælt
Læs også
Blæst gav rekordstor elproduktion fra vindmøller
Stormen Otto ved Storebælt
Læs også
Blæst gav rekordstor elproduktion fra vindmøller

- Vi skal tilbage til at vide, hvor vores fødevarer kommer fra, følger Signe Agerbo op.

Selvom de bæredygtige ideologier er på plads, skal økonomien selvfølgelig også være det.

- Det hele handler om økonomi. Det er en branche, siger Aja Kjerrumgaard.

Signe Agerbo tilføjer: 

- Folk er vant til grøntsager til en meget lav pris. Vi har ikke talt penge med købere endnu, men vi har ikke mærket, at folk holder på pengene i dag. Men vi har heller ikke talt priser, siger hun.

Signe Agerbo (tv) og Aja Kjerrumgaard (th) producerer grøntsager i håbet om at gøre verden til et grønnere sted.
Signe Agerbo (tv) og Aja Kjerrumgaard (th) producerer grøntsager i håbet om at gøre verden til et grønnere sted. Foto: Malthe Håkonssen - TV2 ØST

"Vi kan spise os til en bedre verden"

For Trine Krebs, der er grøn chef i Food Organisation of Denmark, handler det også om meget mere end sunde kroppe og sund økonomi. Det handler også om en sundere klode. Og netop Book en mark kan medvirke en grønnere hverdag, mener hun.

- De mennesker, der er her i dag, har et ansvar for mange tallerkener. Derfor har de også et ansvar for meget areal. Vi bestemmer faktisk, hvor stor marken er. Vi kan ændre landskaberne ved at spise anderledes, siger Trine Krebs.

Nio åbner i Slagelse
Læs også
Slagelse har fået Danmarks eneste batteriskiftestation
Nio åbner i Slagelse
Læs også
Slagelse har fået Danmarks eneste batteriskiftestation

Producenterne og køberne til arrangementet i dag har derfor stor indflydelse. Mange købere laver mad til hjemmepleje, skoler, bosteder.

- Vi er en del af verden, og vi er nødt til at kigge indad. Det har aldrig været så presset som nu. Danmark har den sygeste landbrugsjord, og vi kan dyrke mad. Vi kan spise os til en bedre verden, siger Trine Krebs.

Aftalerne kom i hus

Tilbage hos Erik Lautrup Nielsen er smilet ikke blevet mindre. Samtalerne er gået fint, siger han beskedent, og mange er interesserede i råvarerne.

Han har også fået nogle aftaler, der indebærer, at han kan komme på besøg en anden dag hos køberne.

- Og så har jeg mødt folk, der kan dyrke og rense bælgfrugter på Lolland, siger Erik Lautrup Nielsen.

Der er godt gang i speeddatingen til Book en mark.
Der er godt gang i speeddatingen til Book en mark. Foto: Malthe Håkonssen - TV2 ØST

For ham betyder det, at de måske kan udvide eller optimere produktionen, der lige nu foregår i Svinninge.

Og da råber Korsgaard Andersen "byt!" i mikrofonen, og producenterne rykker en gang til højre ved et nyt bord for at date igen.

Book en mark i Jyderup var det første af tre arrangementer i 2023. I Vejle og København vil der også være mulighed for at deltage i den økologiske speeddating i henholdsvis marts og oktober i år.


Nyhedsoverblik