Regeringen vil give Holbæk frit spil på skoleområdet: - Vi kan lave endnu bedre skole

Der skal være mere frihed for de enkelte kommuner. Regeringen vil sløjfe regler og love for udvalgte kommuner på forskellige velfærdområder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er for meget bureaukrati, der bliver brugt mange penge på velfærd, men resultaterne er ikke tilsvarende.

Sådan lød det fra Mette Frederiksen (S) til åbningen af Folketinget for få minutter siden.

quote Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord

Mette Frederiksen (S), statsminister

Regeringen ønsker derfor at sætte gang i et helt ny forsøg, statsministeren selv kalder for ”en meget, meget vild idé”. De vil fritage syv udvalgte kommuner for så meget statslig regulering og lovgivning som muligt inden for ét af tre området: Folkeskolen, dagtilbud eller ældreområdet.

- I stedet lader vi mennesker tage ansvaret selv. Vi lever i år 2020. Vi er en af verdens bedst uddannede befolkninger. Vi behøver ikke lovgive om alt mellem himmel og jord, sagde Mette Frederiksen i sin tale.

Motalavej
Læs også
Efter uro på Motalavej - regeringen vil slå hårdt ned i ghettoer
Motalavej
Læs også
Efter uro på Motalavej - regeringen vil slå hårdt ned i ghettoer

Holbæk Kommune er én af de syv udvalgte kommuner. Her vil kommunen - hvis forslaget bliver vedtaget - blive sat fri på folkeskoleområdet i tre år. Til det sagde Mette Frederiksen:

- Noget helt grundlæggende skal stadig gælde: At undervisningen er gratis, at eleverne går til folkeskolens afgangseksamen – den slags. Men det meste andet? Her må reglerne vige. Det gælder minimumstimetal, elevplaner, klasselofter, nationale test – for bare at nævne nogle af de allersværeste eksempler. Ikke fordi, det er dårlig lovgivning – ikke fordi, det er forkerte hensyn, men fordi vi skal turde lægge ansvaret ud lokalt.

Forslaget skal først godkendes i både Folketinget og i kommunalbestyrelsen i de enkelte udvalgte kommuner.

VIDEO: Hør statsministeren fortælle om forslaget her:

Statsminister Mette Frederiksen fortalte i sin åbningstale, at hun vil give Holbæk Kommune frit spil på skoleområdet.

Med frihed følger ansvar

Den øgede frihed kommer dog ikke gratis. Ifølge statsministeren forpligter kommunerne sig til at skabe resultater, og derfor opfordrer Mette Frederiksen til, at alle bakker op om kommunerne.

- Jeg vil bede jer her i salen om opbakning til det samme. At vi sætter de syv kommuner fri af den lovgivning og statslige regulering, de normalt er underlagt. For hvis det skal virke, så skal vi turde gå hele vejen. Vi må også fjerne regler, som vores partier har kæmpet for at få indført, sagde Mette Frederiksen fra talerstolen.

Borgmester: - Vi kan lave en endnu bedre folkeskole 

Én af dem, der overværede statsministerens åbningstale fra Christiansborg, er borgmester i Holbæk Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen (S). Hun glæder sig over, at kommunen ser ud til at få friere rammer på folkeskoleområdet.

- Jeg er rigtig glad for denne mulighed, fordi det betyder, at vi kan lave endnu bedre skole for børnene i Holbæk Kommune.

Hun pointerer, at skolerne i kommunen allerede er gode, men at der er mulighed for at gøre dem endnu bedre.

quote Jeg lover, at jeg sammen med kommunalbestyrelsen vil passe godt på folkeskolen

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester Holbæk Kommune

- Jeg synes, vi har rigtig gode skoler i Holbæk kommune. Men det betyder ikke, at vi ikke skal udnytte det her. Der er stadig for mange børn, der ikke har det godt. Der er stadig for mange, der ikke lærer det, de skal. Det skal vi have lavet om på, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

Hvad der præcis skal laves om, vil borgmesteren ikke ind på endnu. Men hun understreger, det ikke kun bliver politikerne i kommunen, der kommer til at bestemme. Hvad der kommer til at laves om, kommer dem ude i skolerne også til at beslutte.

- Politikerne ved ikke altid bedst. Derfor vil jeg nu sætte en proces igang hvor alle dem, der er i skolen hver dag, kan komme med bidrag til, hvad vi skal bruge de her frihedsgrader til, så børnene kan få en bedre dag, siger hun og fortsætter:

- Det er er kæmpe ansvar og en stor tillidserklæring. Det forpligter. Jeg lover, at jeg sammen med kommunalbestyrelsen vil passe godt på folkeskolen.

De øvrige kommuner, der kommer til at indgå i forsøget er Rebild, Viborg, Middelfart, Helsingør, Langeland og Esbjerg.

 


Nyhedsoverblik