Regeringen vil forbyde drab på strejfende kæledyr

Det skal være ulovligt at skyde omstrejfende hunde som labradoren Balder fra Bognæs ved Holbæk, mener regeringen. Kennelklub vil dog bevare ret til at skyde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da en nabo sidste år skød den 10-årige labrador Balder fra Bognæs ved holbæk, var det faktisk lovligt ifølge loven om mark- og vejfred fra 1872, fordi naboen forinden gav hundens ejer en skriftlig advarsel.

I fremtiden skal den slags nedskydninger være ulovlige, mener regeringen, der regner med at fremsætte lovforslaget igen i slutningen af november.

- Lovforslaget har til formål at fjerne muligheden for, at borgere efter advarsel af dyrets ejer kan skyde eller på anden måde aflive hunde, katte og tamkaniner, der strejfer på vedkommendes grund, står der i regeringens nyligt udsendte lovkatalog.

Hundeejere vil fortsat skyde

Ejere, der ikke kan styre deres kæledyr, får dog ikke frit spil, selv om regeringen vil fjerne muligheden for at aflive.

- Det foreslås samtidig, at ejeren af et omstrejfende husdyr, der er til væsentlig gene, kan straffes med bøde, skriver regeringen.

Modsat regeringen mener Dansk Kennel Klub, der organiserer 33.000 danske hundeejere, at det fortsat skal være muligt at skyde løbske hunde, da de "ikke har set loven misbrugt".

- Det forekommer hensigtsmæssigt som borger at have denne sidste udvej, når en hundeejer gang på gang udviser uansvarlig adfærd, skrev direktør Jens Glavind i et høringssvar, da lovforslaget første gang blev fremsat i foråret.

- Samtidig er det vores opfattelse, at selve eksistensen af loven har haft en vis præventiv effekt på mindre ansvarsbevidste hundeejere, skrev direktøren.

Problemer med hunde i hundeloven

Borgere, der selv må gribe til aflivning, er dog ikke den bedste løsning, og Kennelklubben foreslår, at loven giver mulighed for at give ejere til omstrejfende kæledyr et påbud om at indhegne deres grund.

Regeringen vil med det nye lovforslag også fjerne de omstrejfende hunde fra mark- og vejfredsloven og føre dem ind under hundeloven. Og det kan give problemer, mener Dansk Kennel Klub.

Det skal nemlig være en borgers ret at aflevere en strejfende hund til politiet eller internat.

- Det er således ikke tilstrækkeligt - som foreslået - at give politiet mulighed for at internere den omstrejfende hund. Den forurettede lods-/grundejer skal have en ret til at anbringe den strejfende hund på et af politiet anvist sted, skriver kennelklubben.

Lovforslaget fremstilles igen af regeringen, da det er besluttet, at føre det ind under revideringen af hundeloven.

/ritzau/


Nyhedsoverblik