Provokunstner har skiftet juridisk køn - kan ende i sjællandsk kvindefængsel

Provokunstneren Ibi-Pippi Orup Hedegaard kan ende med at afsone i kvindefængslet i Jyderup på Vestsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det vil bero på en konkret og individuel vurdering, om en dømt provokunstner skal afsone i et kvindefængsel eller ej.

Kunstneren Ibi-Pippi Orup Hedegaard er mandag af Retten i Viborg blevet idømt halvandet års ubetinget fængsel for hærværk, hun begik mod et maleri på Museum Jorn sidste år.  Desuden skal hun betale knap 1,9 millioner kroner i erstatning for det hærværk, hun udførte på maleriet "Den foruroligende ælling".

Ibi-Pippi Orup Hedegaard har anket dommen, og derfor skal Vestre Landsret tage stilling til sagen.

Fakta om hærværket

Ibi-Pippi Orup Hedegaard erkendte i et retsmøde i sidste uge, at hun med lim og permanent tusch udøvede groft hærværk mod et Asger Jorn-maleri på Museum Jorn i Silkeborg i april sidste år.

Desuden sagde hun, at hun var indstillet på at betale det erstatningskrav, der var rejst imod hende. Sagen er behandlet som en tilståelsessag.

Limen brugte hun til at klistre et billede af sig selv oven på ællingen i forgrunden af maleriet. Til højre for det påklistrede billede signerede hun maleriet.

Senere fortalte Ibi-Pippi, at hun nu havde taget kunstnerisk ejerskab over billedet, som hun kaldte "Den foruroligende kælling".

Gerningen udførte hun efter eget udsagn sted, fordi hun ville skabe debat om kunstnerisk ejerskab over billeder, da Asger Jorn selv har malet sit landskendte maleri oven på et landskabsmaleri, han fandt på et loppemarked.

Det landskabsmaleri udgør baggrunden på maleriet.

Tuschen, som Ibi-Pippi Orup Hedegaard skrev med under hærværket, trængte ind i malingen, og limen lagde sig ind i de revner og krakeleringer, der var i maleriet. Det påklistrede billede gled af.

Derfor maleriet restaureres, og "Den foruroligende ælling" var ikke at se på nogen af Museum Jorns vægge i næsten et halvt år.

I fraværsperioden arbejdede kunstkonservatorer med at gennemgå værket med mikroskop og restaurere det stykke for stykke. Det lykkedes at fjerne så meget af skaderne, at "det ikke er et sminket lig eller et stærkt restaureret billede, vi har fået tilbage".

/ritzau/

Hun søgte om juridisk kønsskifte i 2015. Det blev godkendt, og hun er i lovens forstand en kvinde. Men da hun skiftede køn, vakte det opsigt, at hun ikke ønskede at foretage nogen fysiske forandringer.

Dermed fremstår hun som en mand, selv om hun juridisk er en kvinde. Derfor kan hun ende med at skulle afsone i Danmarks eneste kvindefængsel, som ligger i Jyderup på Vestsjælland.

Hærværket skete mod værket "Den foruroligende ælling", som er et Asger Jorn-maleri malet ovenpå et anden kunstners landskabsmaleri.
Hærværket skete mod værket "Den foruroligende ælling", som er et Asger Jorn-maleri malet ovenpå et anden kunstners landskabsmaleri. Foto: Museum Jorn/Ritzau Scanpix

Kriminalforsorgen vil ikke kommentere personsager og dermed ikke sige, hvorvidt Ibi-Pippi Orup Hedegaard vil skulle afsone sin straf i et kvindefængsel eller ej.

- Kriminalforsorgen kan dog oplyse, at dømte og varetægtsfængslede som hovedregel placeres på baggrund af CPR-nummer, det vil sige det juridiske køn, skriver Kriminalforsorgen i et svar til Ritzau.

Jyderup Fængsel har 162 pladser, hvor de fleste er i åbne afdelinger. 24 pladser er reserveret til kvinder i en lukket afdeling.
Jyderup Fængsel har 162 pladser, hvor de fleste er i åbne afdelinger. 24 pladser er reserveret til kvinder i en lukket afdeling. Foto: Kriminalforsorgen.

Når den indsattes juridiske køn er anderledes end personens kønsidentitet, det biologiske køn og/eller det køn, personen blev tildelt ved fødslen, vil der dog ske en konkret og individuel vurdering af, hvor vedkommende skal placeres.

Det er i den vurdering afgørende at tage hensyn til sikkerheden.

quote Jeg vil synes at det er ubehageligt at være i et herrefængsel

Ibi-Pippi Orup Hedegaard

Derfor vil Kriminalforsorgen lægge vægt på, hvilken kriminalitet personen er dømt for, og om en bestemt placering kan udgøre en sikkerhedsrisiko for enten personalet, den dømte selv eller medindsatte.

Kunstner foretrækker selv kvindefængsel

Ibi-Pippi Orup Hedegaard siger til Midtjyllands Avis, at hun "klart vil foretrække" at skulle afsone en eventuel straf i et kvindefængsel.

Hvis hun af landsretten også idømmes fængsel, vil hun derfor bede Kriminalforsorgen om lov til at afsone blandt kvinder - altså i Jyderup Fængsel på Vestsjælland.

- Jeg vil synes at det er ubehageligt at være i et herrefængsel, siger hun til avisen.

Kriminalforsorgen er ved at udarbejde vejledninger til personalet om kønsminoriteter.

- Vejledningerne skal bidrage til en bedre forståelse og håndtering af kønsminoriteters særlige problemstillinger i de danske fængsler og arrester, og de skal gøre vores personale opmærksomme på, hvad der er vigtig at tage højde for både i forhold til adfærd og sprog, skriver Kriminalforsorgen.

Vejledningerne ventes færdige i første halvår af 2023.


Nyhedsoverblik