Professor: Hver tiende ung har taget stoffer inden for den seneste måned

Mange mellem 15 og 25 år tager stoffer. En ny metode til at holde dem stoffri har succes i Holbæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Holbæk kommune har som en af blot ni kommuner i Danmark været med i forsøget om en ny metode til at afruse unge og holde dem stoffri. 

Den hedder Move. 

Det er Aarhus Universitet, der står bag det fire år lange forsøg, hvor i alt fire metoder er blevet testet. Move har vist sig at være den mest effektive. Manden bag er professer ved Psykologisk Instituts Center for Rusmiddelforskning, Mads Uffe. 

quote Vi har overført forskningen på virkeligheden 

Mads Uffe, professor, Psykologisk Institut - Center for Rusmiddelforskning 

At der er tale om et vigtigt emne, er han ikke i tvivl om. 

- Vores tal viser, at en ud af ti unge i alderen 15 til 25 år har taget illegale stoffer inden for den seneste måned, fortæller han blandt andet på baggrund af det store datamateriale, som instituttets center for rusmiddelforskning har indsamlet sammen med de ni testkommuner.

Læs også
Nina var afhængig af hash: Ny metode fik hende ud af misbruget
Læs også
Nina var afhængig af hash: Ny metode fik hende ud af misbruget

Foruden Holbæk er Randers, Silkeborg, Herning, Århus, Fredericia, Aabenraa, Odense og Svendborg også en del af projektet.

Et liv præget af hashmisbrug

Nina Wirelli er en af de unge, Mads Uffe taler om. Før hun kom i behandling med Move, var hendes liv præget af et massivt hashmisbrug.

- Jeg stoppede med at gå i skole. Jeg stoppede med at gøre alle de ting, der betyder meget for mig. Altså at være sammen med mine veninder og alt det der. Jeg fokuserede kun på hashen, og hvornår jeg kunne ryge det igen og skaffe penge til det, fortæller 19-årige Nina Wirelli, der i dag har været clean i et år efter at have været igennem Move.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Nina Wirelli er 19 år. Hun er blevet stoffri takket være Move-metoden. 

Systematik, målsætninger og gavekort virker bedst

Mads Uffe har stået bag det overordnede forsøg med at forbedre metoderne til at få og holde unge stoffri, og han er ikke overrasket over, at det har virket at strukturere behandlingen.

- Vi ved fra forskningen, at det her virker, siger han og fortsætter:

- Nu har vi så overført det til virkeligheden. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Listen er uendelig. Misbrug rammer alle slags mennesker, er budskabet. Foto af plakat hos Holbæk Rusmiddelcenters ungebehandling. 
Listen er uendelig. Misbrug rammer alle slags mennesker, er budskabet. Foto af plakat hos Holbæk Rusmiddelcenters ungebehandling. 

Ifølge Mads Uffe er det kombinationen af, at Move er et struktureret program, hvor behandlerne hele tiden sætter mål for de unge, og så de gavekort, de kan uddele, der virker.

En ung kan nemlig opnå et gavekort i Move-programmet, når vedkommende når sine mål, ligesom behandlerne også uddeler små, håndskrevne postkort, når den unge har været stærk, eller dagene er svære. 

Og metoden lader til at virke. For hvor der før var 37 procent af de unge, der stadig var stoffrie efter ni måneder, så er 50 procent i dag stadig stoffrie efter at have været i behandling med Move. 

Pengene til forsøget er kommet fra Stop misbrugspakken 2012. Her satte regeringen penge af til at udvikle en mere effektiv metode til unge, der kom i stofbehandling. I syv ud af de ni testkommuner er det lykkedes rigtigt godt at implementere Move. 

I Holbæk regner man med at fortsætte med metoden.   


Nyhedsoverblik