Private skal drive nye byretter for 515 mio kr

Retten i Holbæk er én af de nye retsbygninger, der skal drives af private virksomheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når Herning, Holbæk, Holstebro og Kolding skal have opført hver deres nye retsbygning, sker det i ét samlet offentlig-privat partnerskab - et såkaldt OPP-projekt - til en værdi af over en halv mia. kr., skriver dagbladet Børsen.

Slots- og Ejendomsstyrelsen har i samarbejde med Domstolsstyrelsen og de fire byretter gennemført et samlet udbud på bygningen af de fire byretter.

Valget er faldet på entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S med arkitektfirmaet Arkitema og de rådgivende ingeniører Bascon A/S.

Kontrakten forventes at have en nutidsværdi på omkring 514,7 mio. kr. i aftaleperioden. Kernen i OPP er, at det offentlige finder en privat leverandør til at finansiere og gennemføre et byggeprojekt og efterfølgende drive byggeriet.

Den private part får altså ikke blot ansvar for byggeriet, men også for efterfølgende vedligehold og driftsopgaver. Det giver de private leverandører incitament til at vælge de materialer og løsninger, der er mest økonomisk i et langt perspektiv.

- De fire nye byretter er en milepæl inden for OPP. Finansiering, opførelse og drift samles. Det sikrer staten den mest økonomiske løsning på kort og lang sigt, samtidig med at vi høster stordriftsfordele ved at samle fire projekter i ét udbud. Projektet peger fremad og viser, at der er gevinster at hente ved at udbrede OPP, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til Børsen.

Slots- og Ejendomsstyrelsen er glad for stordriftsfordelene i projektet, hvor arkitekturen og funktionskrav er omtrent de samme i hver bygning.

- Der er grøde i OPP, og jeg tror, at dette projekt vil være med til at styrke udbredelsen af denne samarbejdsform. Jeg forventer, at OPP bliver en central del af fremtidens danske byggeri, siger Carsten Jalov, direktør i Slots- og  Ejendomsstyrelsen.

De fire nye byretter bliver opført som led i gennemførelsen af domstolsreformen fra 2006, som blandt andet indebar, at 82 gamle retskredse blev sammenlagt til 24 nye retskredse i 2007.