Pressede kommuner vil bruge arbejdsløse som frivillige

Holbæk ønsker sammen med tre andre af landets kommuner at bruge dagpengemodtagere som frivillige, uden at de bliver trukket i deres ydelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fremtidens velfærd skal ikke kun løses af kommunalt ansatte. I hvert fald ikke hvis det står til fire kommuner, der har søgt dispensation til lettere at kunne bruge arbejdsløse som frivillige.

Det skriver Ugebrevet A4 torsdag.

Ifølge Morten Andersen (V), borgmester i Nordfyns Kommune, skyldes ansøgningen pressede budgetter og et ønske om mere borgerinddragelse.

- Det flyver ikke om os med penge at drive kommunen for. Og det har jo vist sig at være lige meget, hvem der sidder i regeringen. Derfor er det vigtigt for os at vække alle de frivillige kræfter, der er i kommunerne, siger han til Ugebrevet A4.

Holbæk blandt kommunerne

Nordfyns Kommune er gået sammen med Holbæk, Assens og Ringkøbing-Skjern om ansøgningen.

De ønsker dispensation fra en række regler, så det blandt andet vil være muligt at lade dagpengemodtagere arbejde frivilligt for kommunen, uden at de bliver trukket i deres ydelse.

Det er i dag kun muligt, hvis det sker gennem en forening. Samtidig vil de kunne forsikre de frivillige og betale deres telefon- og transportomkostninger.

Der er tale om vidtgående ønsker. Det vurderer professor ved Aalborg Universitet Lars Skov Henriksen, der forsker i frivilligt arbejde og socialpolitik.

- Det er ret vidtgående ønsker i retning af at kunne udnytte de frivillige som en ressource i den kommunale velfærdsproduktion. De åbner i hvert fald principielt for muligheden, siger han til Ugebrevet A4.

Men ifølge Søren Steen Andersen (V), borgmester i Assens Kommune, er der ikke en intention om at erstatte lønnede ansatte med frivillige.

- Vi gør det jo ikke for at spare og sige, at nu har vi fundet 100 frivillige, der kan fortrænge 75 i hjemmeplejen og 25 inde for det grønne område, siger han.

Han vil dog ikke afvise, at strammere budgetter på et tidspunkt kan betyde nedskæringer på et område, som frivillige senere vil tage sig af.

/ritzau/

Opdateret: I en tidligere udgave af denne artikel stod også Slagelse nævnt, som en kommune, der ville gøre brug af dagpengemodtagere som frivillige. Borgmester Stén Knuth fortæller dog til TV ØST, at de ikke er med i den del af ansøgningen.