Politisk redaktør: Ny lokalliste vil gøre op med Christiansborg-politik og skænderier

En ny lokalliste ser i dag dagens lys i Holbæk Kommune. Listen skal koncentrere sig om, hvad der er vigtigst for Holbæk, vurderer politisk redaktør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Søndag blev der afholdt valgt om formandsposten i Dansk Folkeparti, hvor Morten Messerschmidt med 499 stemmer ud af 825 mulige blev valgets vinder og Dansk Folkepartis nye formand.

Dagen derpå melder den mangeårige DF-politiker John Harpøth fra Holbæk sig ud af partiet for at stifte en ny lokalliste – Ny Holbæk.

- Kommunalbestyrelsesmedlemmerne i Holbæk sagde allerede for et par år siden, at de var godt og grundigt trætte af det interne fnidder, der var i landsledelsen, hvor de følte, at der ikke blev lyttet til dem, lyder det fra TV2 ØSTs politiske redaktør, Ivan Nielsen.

Dansk Folkeparti fik et katastrofevalg ved det seneste kommunalvalg i november sidste år, hvor kun John Harpøth blev valgt ind for liste O.

quote Jeg har svært ved på kort sigt at se, at der skulle være andre partiforeninger i vores kommuner, som kommer til at gøre det samme

Ivan Nielsen, politisk redaktør

I den forgangne periode sad der fire DF’er i kommunalbestyrelsen i Holbæk. I 2020 overvejede de alle deres fremtid i Dansk Folkeparti som konsekvens af de interne stridigheder i partiet landspolitisk.

Ifølge Ivan Nielsen er det altså årelange stridigheder og intriger og ikke gårsdagens formandsvalg, som nu gør, at John Harpøth tilfører endnu et politisk parti til Holbæk.

- Jeg er ret sikker på, at de ikke har tiltro til, at det er Messerschmidt, der kan føre dem tilbage på rette spor. Jeg er heller ikke sikker på, at de har tiltro til nogle af de andre heller. Jeg tror, at John Harpøth har fået nok, lyder det fra Ivan Nielsen.

Det bliver John Harpøth, der kommer til at stå i spidsen for Ny Holbæk. Derudover tilslutter en håndfuld tidligere DF’ere sig også listen. Det er politikere, som enten har siddet i kommunalbestyrelsen eller tidligere har stillet op for DF, som nu går sammen i den nye liste.

Én af dem er blandt andet tidligere folketingspolitiker og forhenværende kommunalbestyrelsesmedlem, Jeppe Kleintz-Jakobsen.

- Han er en meget skarp og dygtig politiker, og at få ham med på den nye liste er virkelig en appelsin i turbanen. Det er en stor gevinst, siger Ivan Nielsen.

Tror på arbejdsro til Messerschmidt

Ifølge Ivan Nielsen ønsker politikerne bag Ny Holbæk at repræsentere en liste, der er fri for Christiansborg-politik og skænderier.

- Det er en liste, som alene skal koncentrere sig om, hvad der er vigtigst for Holbæk. Hvis man skal være lidt nøgtern, så er det en klassisk lokalliste, som ikke er partipolitisk, men lokalpolitisk.

Kommer vi til at se lignende andre steder?

- Jeg har svært ved på kort sigt at se, at der skulle være andre partiforeninger i vores kommuner, som kommer til at gøre det samme. Blandt andet fordi de mistede rigtig, rigtig mange byrådsmedlemmer ved seneste kommunalvalg, lyder det fra Ivan Nielsen.

Den fremtrædende DF-politiker Liselotte Blixt har meldt ud, at hun i en periode på 14 dage vil se, hvordan Morten Messerschmidt har tænkt sig at agere som formand og skrue den nye folketingsgruppe sammen. Herefter beslutter hun sig for, hvordan hendes fremtid i partiet vil se ud.

Den indstilling til formandsskiftet tror Ivan Nielsen også, vil gøre sig gældende blandt langt de fleste af partiets medlemmer.

- Jeg tror også, at man ude lokalt vil se, hvordan tingene lander, og at Messerschmidt får en chance. Det er dog ikke sikkert, at han får særlig lang tid til at få dem til at falde på plads, og det kan vise sig at være overordentligt svært for ham at få samlet den her splittede folketingsgruppe, hvor der er mange, som ikke har ønsket ham som ny formand.

Martin Henriksen, der til daglig er byrådsmedlem på Stevns, fik 219 stemmer ved søndagens valg.  

VIDEO: John Harpøth fortalte mandag formiddag at han efter 21 år som medlem af Dansk Folkeparti stopper for at starte sin egen lokalliste, Ny Holbæk.