Politikvinde vidner i sagen om øksevold i Holbæk: - Det er organiseret kriminalitet

Sag om flere voldelige overfald mellem Bandidos og Vang-gruppen i Holbæk handler ifølge et politividne om narkotika og ære.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- De beskæftiger sig med trusler, afpresning, narkosalg og besiddelse af våben. Det er organiseret kriminalitet.

Den spinkle kvinde med det korte, mørke hår, der har sat sig i vidneskranken i retssal A i Retten i Holbæk, er ikke i tvivl, når hun skal beskrive Vanggruppen, der holder til i boligområderne Ladegårdsparken og Vangkvarteret i Holbæk.

Siden 2007 har hun arbejdet i en gruppe hos Midt- og Vestsjællands Politi, der blandt andet overvåger rocker- og bandemiljøet i politikredsen. Hun føler sig overbevist om, at Vanggruppen ikke bare er en gruppe af unge mænd, der hænger ud og hygger sig i boligkvartererne.

quote Når der er en udefrakommende trussel, stimler de sammen og får en mere hård adfærd og attitude

Vidne fra politiet

- Det er ikke hvem som helst, der angriber et klubhus ejet af Bandidos, siger hun.

Politiassistenten i vidneskranken er indkaldt i retssagen om flere voldelige overfald, der fandt sted i oktober 2018 i Holbæk og Nykøbing Sjælland. Her sidder fire personer med tilknytning til Bandidos tiltalt for med hamre, økser og bat at have overfaldet nogle unge teenagere i et busskur i boligkvarteret Havevang i Holbæk, så de efterfølgende måtte på skadestuen, ligesom flere af Bandidos-rockerne er tiltalt for at have deltaget i et overfald på en ung mand i Nykøbing Sjælland, der blandt andet fik brækket armen med et slagvåben.

De er ustrukturerede og uden kendetegn

Anklageren i sagen, Annette Ahm, påstår, at overfaldene skete som led i en konflikt mellem Bandidos og den gruppe af yngre mænd, der holder til i Ladegårdsparken og Vangkvarteret, som politiet har kaldt for Vanggruppen. En konflikt, der tilbage i 2018 og 2019 skabte stor utryghed blandt borgerne i Holbæk og betød, at politiet ad flere omgange måtte indføre visitationszoner i kommunen. Ifølge politiet kulminerede konflikten med drabet på den 18-årige Zobair Saidi i Ladegårdsparken, der blev skudt den 28. april 2019. Tre andre mænd med tilknytning til Bandidos er tiltalt for drabet på ham.

VIDEO: Moren til Zobair Saidi medvirkede i foråret 2020 i et indslag på TV2 ØST, hvor hun bad folk, der kunne hjælpe til opklaringen, om at melde sig.

Rockerne og andre vidner har under voldssagen i Retten i Holbæk afvist kendskab til konflikten mellem de to grupperinger.

- Bandidos var ikke i konflikt med nogen på det tidspunkt, har det gang på gang lydt fra rockerne i retten, der nægter sig skyldige i overfald. Heller ikke de forurettede mener at have kendskab til en gruppering i Vangkvarteret.

Det er lørdagens politividne dog ikke enig i.

- Vanggruppen er en arbejdstitel, politiet har givet dem, så vi ved, hvem vi taler om. Men der er ingen tvivl om, at de er til stede. De har ikke nogen mærker, de har ikke noget tøj, man kan kende dem på, og de har heller ikke, så vidt vi ved, noget klublokale eller et klubhus, som vi for eksempel ser det hos rockerne. De mødes på parkeringspladserne, og der er selvfølgelig også lejligheder, de hænger ud i, men vi tror ikke, at de har noget egentligt tilholdssted. De er slet ikke så strukturerede, som rockerne er, og de markerer sig ikke på samme måde. Men når der er en udefrakommende trussel, stimler de sammen og får en mere hård adfærd og attitude.

Læs også
18-årig blev dræbt: Mor besvimede i retssalen
Læs også
18-årig blev dræbt: Mor besvimede i retssalen

Ifølge vidnet bestod Vanggruppen i efteråret 2018 af en grundstamme på 10- 15 personer, der ifølge politiets teori via SMS-kæder nemt kunne samle en 20-30-40 personer, hvis de følte sig truet. Blandt andet havde Vanggruppen flere personer fra Kalundborg, de kunne hidkalde.

Det handler om ære

Politividnet medgav i Retten i Holbæk, at politiet ikke ved præcist, hvad konflikten mellem de to grupperinger handlede om. Men hun havde et bud:

- Det handler formentlig om narkohandel og markedet i Holbæk. Og så handler det også om ære. Det er klart, at når man angriber Bandidos klubhus, så kommer der en modreaktion.

Vidnet forklarer, at det, der formentlig fik konflikten til at eskalere imellem de to parter, var, at Vanggruppen forsøgte at bryde igennem hegnet til Bandidos klubhus i Østerstræde i Holbæk. Derefter kom overfaldet i Havevang ved busskuret. Ifølge vidnet kvitterede Vanggruppen samme dag ved at begå hærværk på en tatovørforretning med tilknytning til Bandidos. Og så gengældte Bandidos med overfaldet på en fra Vanggruppen i Nykøbing Sjælland. Og så fremdeles.

- De laver såkaldte byttere, siger politikvinden og understreger dog selv, at der ikke er nogen, der er dømt for de forskellige forhold endnu. Men hun fastholder, at det er en æressag at gengælde et angreb.

Skyderi i LAdegårdsparken
Læs også
Tiltalte Bandidos-rockere nægter sig skyldige i groft økseoverfald i Holbæk
Skyderi i LAdegårdsparken
Læs også
Tiltalte Bandidos-rockere nægter sig skyldige i groft økseoverfald i Holbæk

Ifølge politividnet eksisterer Vanggruppen stadig, dog vil hun ikke ind på, hvor mange personer, der i dag ifølge politiet er en del af den.

Hvis domsmandsretten finder, at overfaldene skete som en del af en voldelig konflikt mellem to grupperinger, og at det var Bandidos-rockerne, der stod bag, kan de dømmes efter straffelovens §81a, der er en del af bandepakken. Det betyder, at straffen kan forhøjes indtil det dobbelte.

Næste retsdag er lørdag den 20 marts. Sagen har været præget af betydelige forsinkelser, det vides endnu ikke, hvornår der falder dom.   


Nyhedsoverblik