Politikere vil sende muslingefiskere ud af kommunen

Udvalget for Kultur og Fritid i Holbæk har igen behandlet sagen om de to muslingefiskere, og de står fast på, at der ikke er plads til bådene i havnen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De to muslingebåde i Holbæk Havn skal ud af havnen og faktisk helt ud af kommunen. Det mener i hvert fald politikerne i Udvalget for Kultur og Fritid. 

- Vi har undersøgt mulighederne for, at de kan blive i Holbæk, men det kan ikke lade sig gøre, så nu har vi bedt administrationen om at finde en placering uden for kommunen, siger Ole Hansen (S), der er formand for Udvalget for Kultur og Fritid.

I flere år har Holbæk Kommune arbejdet for at udvikle havneområdet. Blandt andet er der planer om at etablere et havnemarked og en skaterpark, og på sigt skal der også etableres et ungehus, ligesom flere andre tiltag er på vej. Og planerne harmonerer tilsyneladende ikke med, at der også ligger to muslingebåde, som har brug for lastbiler til at hente deres fangster. 

- Det er nok vigtigt at sige, at muslingefiskernes plads hele tiden har været en midlertidig anvisning. Vores planer har jo ikke været hemmelige, og det er bare ikke et godt match at have børn og unge lige ved siden af tung trafik, siger udvalgsformanden i en pressemeddelelse sendt ud onsdag efter mødet.

Fortvivlende at nedlægge erhvervet

Flere alternative havnepladser i Holbæk Kommune er blevet undersøgt, men ingen af dem fungerer for muslingebådene, fordi der ikke er plads nok.

Læs også
Ivan har fanget muslinger i snart fire årtier - nu skal hans båd ud af havnen
Læs også
Ivan har fanget muslinger i snart fire årtier - nu skal hans båd ud af havnen

Ivan Strøh Bartholdy er den ene af de to muslingefiskere i havnen. Sagen har været behandlet ad flere omgange i Holbæk Kommune, og en beslutning har været længe undervejs. Også Udvalget for Kultur og Fritid har set på den før, og det kommer ikke bag på muslingefiskeren, at politikerne dér ser sådan på bådenes placering. 

- Jeg havde jo håbet, at de ville ændre mening, men det overrasker mig ikke, at de gerne vil have os ud. Det er bare fortvivlende, at man vil nedlægge et helt erhverv, der giver penge i kassen til fordel for badebro og festplads, som koster penge, lyder det fra Ivan Strøh Bartholdy.

To måneder ekstra

Sagen bliver nu sendt videre til Økonomiudvalget 11. maj og havner så i kommunalbestyrelsen den 18. maj, hvor samtlige politikere skal tage stilling til muslingefiskerne. Derfor har Ivan Strøh Bartholdy ikke opgivet håbet helt endnu.

- Jeg kommer til at fortsætte med at tale med de politikere, jeg ved, der bakker os op, for at høre hvad vi stiller op, siger han.

quote På lang sigt kan det være fint med en anden placering til muslingefiskerne, men at starte med det nu, hvor de ikke generer nogen, og hvor der er plads til dem i Gl. Havn, giver ingen mening

Kurt Næsted (K), medlem af kommunalbestyrelsen

I det oprindelige oplæg til sagen var planen, at muslingebådene skulle være ude af havnen per 1. juli i år. Det er nu ændret til 1. september som en form for håndsrækning fra Holbæk Kommune, lyder det fra Ole Hansen.

- Vi har valgt at lægge to måneder på opsigelsen på grund af den lange sagsbehandlingstid. Vi ønsker naturligvis, at muslingefiskerne skal fortsætte deres virke, men vi har bare ikke mulighed for at placere dem her i Holbæk, siger Ole Hansen.

Giver ikke mening

Den udmelding giver Kurt Næsted (K) dog ikke meget for. Han er også medlem af kommunalbestyrelsen og har flere gange argumenteret for, at muslingefiskerne fik lov til at blive i Holbæk Havn.

Læs også
Muslingefisker i klemme i havneudvikling – hans skib flyttes rundt igen og igen
Læs også
Muslingefisker i klemme i havneudvikling – hans skib flyttes rundt igen og igen

De to både har tidligere ligget i Gl. Havn, men måtte vige pladsen til fordel for træskibe, der skulle pryde havnebilledet. Nu ligger der ifølge Kurt Næsted kun et enkelt træskib, og der er ingen på venteliste.

- Så længe der ikke er træskibe i Gl. Havn, kunne muslingefiskerne være der. Det er i min optik lige så romantisk som gamle træskibe, og så kunne man jo se på, om der overhovedet kom alle de træskibe, man håber på, siger Kurt Næsted og pointerer, at det ville give politikerne mere tid til at finde penge til den erhvervsmole, der også er på tale, men som kommunen lige nu har svært ved at finde penge til.

- På lang sigt kan det være fint med en anden placering til muslingefiskerne, men at starte med det nu, hvor de ikke generer nogen, og hvor der er plads til dem i Gl. Havn, giver ingen mening, siger Kurt Næsted.

Kan koste jobbet

Indtil videre sejler Ivan Strøh Bartholdy ud fra Holbæk Havn. Den nærmeste løsning for en alternativ placering er ifølge ham Hundested Havn, hvis der skal være både plads på kajen og dybt nok til båden. Men det giver ham over en times kørsel til båden og en sejltid på to en halv time ud til fiskestedet mod 35 minutter nu. 

Udvalget for Kultur og Fritid mener ikke, at der er plads til de to muslingebåde i Holbæk Kommune længere. Erhvervet harmonerer ikke med udviklingsplanerne for havnen.
Udvalget for Kultur og Fritid mener ikke, at der er plads til de to muslingebåde i Holbæk Kommune længere. Erhvervet harmonerer ikke med udviklingsplanerne for havnen. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Båden er ikke hans egen. Han er skipper på den, men han kan blive tvunget til at overlade pladsen til en anden, hvis havnepladsen hedder Hundested. 

- Det hænger ikke sammen for mig, hvis det bliver Hundested. Så kan det være, de må finde en anden skipper, der bor i Hundested, men det ændrer ikke på, at der stadig er langt ud til fiskestederne, siger han.


Nyhedsoverblik