Politikere tvinger familie til at lave café i stuen - ejere kalder det vanvittigt

Et flertal har besluttet, at en families stueetages ved Maglesø nær Holbæk igen skal bruges til café eller lignende. Men det vil familien ikke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ti kilometer syd for Holbæk finder man det smukke, bakkede landskab ved Maglesø. Og det skal offentligheden have adgang til.

Engang lå der et traktørsted. I 1939 og mange år frem var det et populært udflugtsmål, men for to år siden lukkede stedet. Nu skal stueetagen endnu en gang kunne bruges til café, restaurant eller lignende.

Det besluttede et politisk flertal i kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune onsdag aften. Her vedtog de nemlig en ny lokalplan for området, mens Rasmus Brandstrup Larsen (V) og Liberal Alliance stemte imod.

quote Jeg synes, det er helt grotesk og spild af borgernes penge

Nels Hede Rohde, ejer af huset på Maglesøvej

Den politiske beslutning tager ejerne Nels Hede Rohde og Line Hede Rohde dog med sindsro. De har ikke tænkt sig at genetablere traktørstedet i huset, som de i dag bruger som opholdsrum.

- Jeg synes, det er helt grotesk og spild af borgernes penge. Det er helt vanvittigt, at man fra kommunens side vælger at køre sagen så langt ud velvidende, at der ikke er handlepligt på det, siger Nels Hede Rohde.

- Så kan det godt være, at der kommer noget efterfølgende. Men det, de havde stemt om i går, er der ikke handlepligt på. Så de kan ikke påbyde os nogle af de ting, der står der, tilføjer han.

Ingen handlepligt

Som Nels Hede Rohde fremhæver, så kan kommunen ikke kræve dem at åbne en restaurant. I lokalplanen står der nemlig, at der ikke er handlepligt. De har heller ikke lyst til det, da de ikke tror, de kan få det til at løbe rundt.

Til gengæld fremhæver den nye lokalplan, at der skal sikres offentligheden adgang til området. Kommunen slår på, at det er et af deres væsentligste udflugtsmål.

En sti tværs over ejendommens grund skal derfor fortsat være der. Ejerne ønsker den ellers nedlagt. De mener, at alle allerede kan komme til naturområdet med alternative stier. Men det har både kommunen og Miljø- og Fødevareklagenævnet afvist.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: TV ØST

Vil ikke lade stuen stå tom

Selvom kommunen med den nye lokalplan siger, at stueetagen kun må bruges til traktørsted og intet andet - som for eksempel bolig eller kontor, så har familien ikke tænkt sig at følge dette.

De mener, at de har ret til at bruge stueetagen til opholdsrum. Ifølge Nels Hede Rohde har de haft lov til dette, lige siden traktørstedet lukkede i 2017. De sover dog ikke dernede.

- Vi har allerede taget den (stueetagen, red.) i brug i forbindelse med boligen. Det er et lovligt etableret forhold, og det kan man ikke ændre ved med tilbagevirkende kraft. Så når forholdet allerede er lovligt etableret, så kan det fortsætte, selvom den nye lokalplan træder i kraft, siger Nels Hede Rohde.

Artiklen fortsætter under videoen.

Se et interview med John Harpøth (DF), efter kommunalbestyrelsen havde besluttet at ændre lokalplanen, så der både sikres offentligheden adgang til Maglesø, og at stueetagen endnu en gang kan bruges til traktørsted.

Formand for Klima- og Miljøudvalget, John Harpøth (DF), var selv med til at stemme lokalplanen i gennem.

Onsdag aften fik han et spørgsmål af TV2 ØST om, hvorvidt kommunens krav til de private ejere om at etablere en eller anden form for traktørsted, café eller lignende, var grænsen til det absurde.  

I kan jo ikke tvinge beboerne til at have de ting derude?

- Jeg håber i hvert fald, at ejerne finder ud af, at det er en god løsning. Også for at få udstillet det her område som unikt i Holbæk Kommune. Jeg skal ikke blande mig i, hvad ejerne gør. Men det er i hvert fald vores håb i kommunalbestyrelsen, at det fortsat bliver en mulighed for, at offentligheden kan komme derud, sagde John Harpøth (DF) til TV2 ØST onsdag aften.

quote Jeg håber i hvert fald, at ejerne finder ud af, at det er en god løsning

John Harpøth (DF), formand for Klima- og Miljøudvalget

Venter på svar om klage

Lige nu venter familien på at få svar på en klage hos Vejdirektoratet.

Holbæk Kommunen har nemlig anmodet om at ekspropriere stien tværs over grunden og en tilhørende parkeringsplads. Det skal sikre alle offentlig adgang til Maglesø.

- Den helt store sag er ekspropriationssagen omkring stien, tænker jeg. Det er jo en privat sti, som kommunen vil prøve at overtage gennem ekspropriation. Der har vi så en klage liggende ved Vejdirektoratet over ekspropriationen af stien, siger Nels Hede Rohde.

Hvis kommunens ekspropriation lykkes, har familien planer om at stille et nyt krav. I så fald vil familien have kommunen til at overtage hele ejendommen.