Politiet udskyder retssag om påsat brand på historisk mølle

To drenge er tiltalt for at sætte ild til en historisk stubmølle i Holbæk tilbage i maj. Nu trækker selve retssagen ud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En flere hundrede år gammel stubmølle i Holbæk blev svært brandskadet efter en påsat brand tilbage maj, hvor to drenge på henholdsvis 16 og 17 år fra Jyderup og Holbæk blev anholdt og sigtet for ildspåsættelsen.

Drengene blev efterfølgende varetægtsfængslet anbragt i surrogat på en lukket institution for unge.

Selve branden var så voldsom, at brandvæsenet måtte tilkalde forstærkninger og bruge havvand fra fjorden til at slukke branden.

quote Der er dukket nye forhold op i relation til den ene af de to drenge

Anders Rechendorff, anklagerfuldmægtig ved  Midt- og Vestsjællands Politi

Mandag i den kommende uge skulle de to drenge have været for Retten i Holbæk. Men sagen er nu blevet udsat frem til slutningen af januar, oplyser anklagerfuldmægtig Anders Rechendorff fra Midt- og Vestsjællands Politi til Nordvestnyt.

- Der er dukket nye forhold op i relation til den ene af de to drenge. Det er normal praksis, at man samler alle tiltaleforhold mod en person i én retssag, og derfor er sagen blevet udsat, så det hele kan behandles på en gang, siger Anders Rechendorff til avisen. 

Anklager Anders Rechendorff ønsker ikke at oplyse til avisen, hvad de nye anklagepunkter handler om.

- De seks nye forhold handler om noget helt andet end ildspåsættelse, siger han.

Blev bygget omkring år 1700

Søndersted Stubmølle er bygget omkring år 1700. Den stod oprindeligt i Butterup nær Tuse vest for Holbæk, men blev i 1875 flyttet 8 kilometer sydpå til Søndersted. Det fremgår af Kulturarv.dk.

I 1928 blev den ikke længere brugt som mølle, og i 1938 blev den flyttet til Strandparken. Den var - heller ikke før branden - funktionsdygtig som mølle.

Ifølge Kulturarv.dk har Søndersted Stubmølle en stor kulturhistorisk værdi som en historisk landbrugsbygning fra tiden, før landbruget blev industrialiseret. 

KULTURHISTORISK VÆRDI

- Hertil kommer, at stubmøllen er et værdifuldt eksempel på denne tidlige og relativt sjældne mølletype, og at møllen står som et væsentligt kulturhistorisk vidnesbyrd om et tidligt stadie i vindteknologiens historie, fremgår det på Kulturarv.dk.

Det er endnu usikkert, hvornår forsikringssagen bliver afgjort. 

Gense indslaget