Politiet taler med tre unge og truer med udsmidning efter fyrværkeri-uro

Brandfolk og politi blev i weekenden beskudt med fyrværkeri i Holbæk. Politiet mistænker fyrværkeriet for at være stjålet fra flere byggemarkeder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Politiet har fundet frem til tre unge, som sættes i forbindelse med de seneste dages uroligheder med affyret fyrværkeri mod blandt andet betjente og brandfolk i boligområdet Ladegårdsparken i Holbæk.

Det oplyser Søren Myrup, der er leder af Fritid og Forebyggelse i Holbæk Kommune, hvor SSP hører under, til TV2 ØST.

quote Det kan have fatale konsekvenser, og det kunne være deres egen far eller mor

Bjørke Kierkegaard, vicepolitiinspektør og leder af efterforskningsenheden ved Midt- og Vestsjællands Politi

- Vi er i dag (mandag, red.) sammen med politiet ude for at besøge tre unge mennesker, fordi de har været set i forbindelse med sagerne fra Holbæk. Hvor meget der er i det, skal vi tale med dem om, siger Søren Myrup.

Flere beboere i Ladegårdsparken har fortalt til TV2 ØST, at de frygter for deres sikkerhed og ikke tør gå udenfor, når mørket falder i frygt for at blive ramt af fyrværkeri.

Optagelser fra området viser blandt andet, hvordan nytårsraketter natten til søndag fløj mellem biler og boliger i området. De viser også, at både politi og brandvæsen blev ramt.

- Vi har ikke anholdt nogen i forbindelse med sagerne, men vi har en idé om, hvem vi skal kigge efter.  Nu skal vi tale med de unge om, hvor alvorligt det her er, hvis nogen bliver ramt af fyrværkeri, eller hvis redningsmandskabet bliver forsinket. Det kan have fatale konsekvenser, og det kunne være deres egen far eller mor, siger Bjørke Kierkegaard, vicepolitiinspektør og leder af efterforskningsenheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Familier kan blive smidt ud efter fyrværkeri-uro

Urolighederne fik søndag Holbæk Kommunes borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) til at tage nye midler i brug. Her gjorde hun opmærksom på, både uromagere og deres familier risikerer at blive smidt ud af deres lejemål i områdets boligselskab, hvis de bliver dømt for at skyde fyrværkeri mod andre personer.

Derfor appellerer Søren Myrup nu til de unges forældre.

- Der ligger en oplysningsopgave hos forældrene, fordi de skal forstå, at det kan have rigtig alvorlige konsekvenser, hvis deres børn ikke håndterer deres fritidsliv på den gode måde omkring det her fyrværkeri. I den yderste konsekvens kan det betyde, at de bliver smidt ud af deres bolig, siger Søren Myrup.

Artiklen fortsætter under videoen.

Flere beboere i Ladegårdsparken har fortalt til TV2 ØST, at de frygter for deres sikkerhed og ikke tør gå udenfor, når mørket falder i frygt for at blive ramt af fyrværkeri.

Der er ifølge politiet tale om en mindre gruppe, som menes at stå bag urolighederne i Ladegårdsparken.

- Det er en mindre gruppe af unge, som bor i Ladegårdsparken, og skaber al det postyr. Derfor vil vi gerne have deres forældre i tale, fordi det er måske ikke en situation, som politiet ikke kan løse alene. De unge skal vide, at det her kan have alvorlige konsekvenser, siger Bjørke Kierkegaard og understreger, at de unge og deres familie i yderste konsekvens kan risikere at blive smidt ud af deres hjem, siger Bjørke Kierkegaard.

Politiet øger patruljering

Efter urolighederne iværksatte politiet desuden flere tiltag i boligområdet, som skulle genskabe trygheden blandt beboerne.

Politiets indsats i området lader allerede mandag til at have virket. Antallet af anmeldelser om uroligheder i forbindelse med affyring af fyrværkeri er nemlig faldet.

quote Det er en forholdsvis lille del af unge ude i Ladegårdsparken, som laver de her ting

Bjørke Kierkegaard, vicepolitiinspektør og leder af efterforskningsenheden ved Midt- og Vestsjællands Politi

- Vi har allerede i går (søndag red.) iværksat en række forskellige initiativer i de lyse og mørke timer i Ladegårdsparken og andre steder i vores politikreds, hvor der kan være en potentiel risiko, for at skabe tryghed, siger Bjørke Kierkegaard.

I de lyse timer skal politiet sammen med SSP i Holbæk Komme dels tale med nogle af de unge og deres forældre i Ladegårdsparken.

- Det er en forholdsvis lille del af unge ude i Ladegårdsparken, som laver de her ting. Men vi skal tale med dem om, hvor alvorligt det er, når brandfolk, redningsmandskab, politi og almindelige borgere bliver beskudt med fyrværkeri, siger Bjørke Kierkegaard.

Artiklen fortsætter under videoen.

Optagelser fra området viser blandt andet, hvordan nytårsraketter natten til søndag fløj mellem biler og boliger i området.

Når mørket falder på, har politiet øget antallet af betjente i området.

- På den måde kan vi gribe ind, hvis nogen finder anledning til at skyde med fyrværkeri på en uhensigtsmæssig måde, siger Bjørke Kierkegaard.

Risikerer op til otte års fængsel

Finder politiet frem til de personer, som har affyret fyrværkeri mod andre mennesker eller biler, kan de risikere en længere fængselsstraf.

- Hvis man retter fyrværkeri med nogen, hvor det forsager skade, kan man blive dømt efter straffeloves paragraf 252, og her er strafferammen op til otte år – hvis man vel og mærke rammer nogen, og de kommer alvorligt til skade. Så det er en alvorlig paragraf, siger Bjørke Kierkegaard.

Straffeloven § 252

Politiet oplyser desuden, at det kan udløse en straf, hvis man forhindrer brandfolk eller redningsmandskab i at udføre deres arbejde ved for eksempel at lægge forhindringer eller skyde med fyrværkeri mod dem.

- Det kan udløse en bødestraf eller op til et par års fængsel, siger Bjørke Kierkegaard.

Fyrværkeriet kan være stjålet

Det fyrværkeri, som blandt andet er blevet brugt til at skyde efter politi og brandfolk med, kan ifølge Bjørke Kierkegaard stamme fra indbrud flere steder på Sjælland.

- Det fyrværkeri, som vi har set afskudt derude i Ladegårdsparken, har hovedsageligt været lovligt fyrværkeri. Men vi en teori om, at noget af det kan være stjålet. Der har været nogle indbrud i fyrværkericontainere ved byggemarkeder her i politikredsen, og det har der også været flere andre steder på Sjælland, siger Bjørke Kierkegaard.

- Så det er noget, vi lige nu efterforsker på højtryk, tilføjer han.

Politiets initiativer i området vil forsætte frem til den anden side af nytår.