Politi efterforsker muligt sexovergreb på hest - skete også sidste år

Midt- og Vestsjællands Politi efterforsker i disse dage en sag om et muligt sexovergreb på en hest i Holbæk Rideklub.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er chok og raseri i Holbæk Rideklub, efter en af medlemmernes heste for anden gang på kun ét år er blevet udsat for et muligt seksuelt overgreb.

Det bekræfter både klubben og Midt- og Vestsjællands Politi overfor TV2 ØST.

quote Det har rystet mange - og medlemmerne er rigtig bange. Det siger sig selv, at vi nu udvider sikkerheden

Stina Myrholm, Holbæk Rideklub.

Det seneste overgreb i klubben er sket natten til tirsdag, hvor en mand skaffede sig adgang til en hestestald. Manden opholdt sig i stalden i op mod to en halv time - og mere end halvanden time i hesteboksen hos hesten Florica, kaldet Flo, der at dømme efter de fysiske mærker fundet tirsdag er blevet udsat for et seksuelt overgreb.

Den 11. september sidste år skete det samme for hesten Carli, der måtte aflives efter et overgreb. Så alvorlige skader er der dog ikke tale om i denne omgang, oplyser rideklubben til TV2 ØST.

Hos politiet efterforskes de to sager hver for sig.

- Vi var på stedet i går både med en patrulje og en hundepatrulje for at efterforske og optage spor. Samtidig er hesten blevet tilset af en dyrlæge, oplyser vicepolitiinspektør Lars Krogsgaard og understreger, at rapporten fra dyrlægebesøget endnu ikke er ankommet.

quote Indtil rapporten er klar, så er der tale om en sag om ulovlig indtrængen.

Lars Krogsgaard, Midt- og Vestsjællands Politi.

- Indtil rapporten er klar, så er der tale om en sag om ulovlig indtrængen, og vi har ikke lagt os fast på, hvad der er sket i stalden. Men det er klart, at vi også er opmærksomme på, at der er en kun 11 måneder gammel sag på samme adresse, hvor en hest blev forulempet, oplyser vicepolitiinspektøren.

Billeder offentliggjort

I sagen indgår en lang række videooptagelser med infrarødt kamera fra stalden, hvor gerningsmanden er blevet filmet.

Videoerne, der skulle være i meget høj opløsning, er blevet filmet af rideklubben, der har overgivet dem til politiet.

Tirsdag samledes medlemmer af rideklubben i Holbæk - og stemningen bliver beskrevet som meget påvirket af situationen.

quote Vi har en super god rideklub, hvor vores sammenhold er helt vildt stærkt.

Stina Myrholm, Holbæk Rideklub.

- Det har rystet mange - og medlemmerne er rigtig bange. Det siger sig selv, at vi nu udvider sikkerheden, og at låsesystemer og alarmer nu opgraderes voldsomt, siger Stina Myrholm,  der repræsenterer Holbæk Rideklub i sagen.

Hun ejede selv Carli, den hest som sidste år blev udsat for et så voldsomt overgreb, at den senere måtte aflives. Hun er selv i chok over, at det er sket endnu en gang.

- Det er simpelthen så ærgerligt. Vi har en super god rideklub, hvor vores sammenhold er helt vildt stærkt. Samtidig er juniorholdet bare rigtig godt. Det er bare så forfærdeligt, at det her rammer os igen, siger hun.

Stina Myrholm i rideklubben.
Stina Myrholm i rideklubben. Foto: Privatfoto

Rideklubben har valgt at frigive to overvågningsbilleder - et fra hændelsen i 2020 og et hændelsen natten til tirsdag. På begge billeder ses en spinkel, letpåklædt mand med hat bagfra. Det ligner umiddelbart den samme mand i stort set samme påklædning på begge billeder.

quote For os er vores hest vores bedste ven, og det er frygteligt, når ens nærmeste rammes på den måde.

Stina Myrholm, Holbæk Rideklub.

- Vi siger ikke, at det er den samme mand, men det ligner virkelig. Og for os er det bare så vigtigt, at vi får billederne ud. Derfor har vi offentliggjort billedet, om vi så må det eller ej. Får vi en bøde for det, så må vi tage den med, siger Stina Myrholm.

Opdaget tirsdag

Sagen blev tirsdag opdaget, da ejeren tirsdag formiddag tog Flo ind i stalden efter den havde været ude fra morgenstunden. Hesten opførte sig dog unormalt. Den havde svedt og havde slim på halen. Samtidig havde den en række fysiske spor efter misbrug.

Dernæst så man overvågningsvideoer fra stalden igennem og kunne med sikkerhed fastslå, at der havde været en ukendt mand i stalden i løbet af natten.

- Det er simpelthen et chok for os, at det her er sket igen. Det er sindssygt, at det kan ske to gange. Jeg er stadig ikke kommet mig over tabet af Carli sidste år. Der går ikke en dag, uden at jeg tænker på hende, fortæller Stina Myrholm, der i mellemtiden har fået en ny hest.

Hesten Carli før overgrebet fandt sted.
Hesten Carli før overgrebet fandt sted. Foto: Privatfoto

- Når man ikke er hestemenneske, så forstår man det måske ikke. Men for os er vores hest vores bedste ven, og det er frygteligt, når ens nærmeste rammes på den måde, siger hun.

- Vi vil meget gerne have fokus på denne sag. Vi vil meget gerne have gerningsmanden standset og dømt. Der er ingen tvivl om, at han har brug for hjælp. Vi håber, at han findes nu, før det er for sent, siger Stina Myrholm.

Hun oplyser, at hun fortsat har en dusør ude for oplysninger, der kan føre til, at gerningsmanden bag overgrebet på Carli sidste år bliver dømt.

Ukendt antal sager

I Danmark er sex med dyr i sig selv ulovligt, og har været det siden 2015. Sker der i forbindelse med sex desuden skade på dyret, så er det et brud på Dyreværnsloven, der kan udløse op til to års fængsel.

Det er uklart, hvor mange sager om seksuelle overgreb på dyr, der registreres hvert år. 

Sagerne registreres nemlig i politiets systemer som brud på Dyreværnsloven, og det er ikke ud fra en simpel registersøgning muligt at skille seksuelle overgreb fra andre overgreb eller svigt overfor dyret, oplyser politiet til TV2 ØST.  

VIDEO: Den 11. september 2020 blev hesten Carli også mishandlet, hvilket betød, at hesten måtte aflives. Dengang var det en skræmmende oplevelse for klubbens medlemmer.

Rettelse
Det har tidligere fremgået af denne artikel, at Holbæk Rideklub planlægger en demonstration som reaktion på overgrebet. Det er dog ikke tilfældet. Sagen har dog været diskuteret blandt medlemmerne i klubben, men det er ikke besluttet, om de udenom klubben vil gennemføre sådan en demonstration, oplyser Holbæk Rideklub.

Mest læste

play
D76BCCA3-363B-4FF7-B752-4C679324E822

Nye afsløringer om drabet på Oringe: Stine lå død i en time, inden personale slog alarm

play
Drab i Slagelse

Kvinde dræbt i Slagelse - mand anholdt

play
Esso-tank

Drengedrøm til salg: Nu kan du købe en Esso-tankstation fra 1961

play
Drab i Slagelse

Mand fængslet for at dræbe ekspartner: Havde skænderi om søn

play
spar

Malene fik to minutter til at tømme en købmand: - Det gik skidegodt

Se flere