¨

Overvægtige børn har for højt blodtryk

Foto: TV ØST

I en ny undersøgelse slås det nu fast, at overvægt blandt børn og unge er langt mere alvorligt end man tidligere har troet. Op mod 60 procent af overvægtige børn, lider af for højt blodtryk

Det er meget almindeligt, at overvægtige børn mødes med et - nej hvor er det synd. Men nye undersøgelser viser at det er langt mere end synd

”Det er langt mere end synd, -de overvægtige børn er meget belastede af risiko for fremtidig sygdom”. Sådan siger overlæge ved børneafdelingen på Holbæk Sygehus, Jens-Christian Holm. Sammen med kolleger og forskere, har han gennemført en undersøgelse af 115 svært overvægtige børn på Julemærkehjemmet i Skælskør. Resultatet vækker opsigt:

”Det er op mod 60 procent af svært overvægtige børn, der enten HAR forhøjet blodtryk, eller udviser tegn på begyndende blodtryksforstyrrelser, - siger Jens-Christian Holm.

På Julemærkehjemmet maner undersøgelsens resultat også til eftertanke:

”Det går jo ud over det vi hidtil har arbejdet med, -det sociale, kiloerne og centimeterne, men selvfølgelig skal vi have mere focus på det her område nu, - siger forstander Karl Arvidson.

Undersøgelsen på Julemærkehjemmet viser dog også, at det nytter at motivere overvægtige børn til motion og sund kost. Følges den kur, falder blodtrykket, og selv flere år efter, er den positive effekt målbar.

I Holbæk er der etableret en egentlig klinik til støtte for overvægtige børn, og det prisbelønnede initiativ har inspireret Hillerød Sygehus til at gøre det samme. Men Jens-Christian Holm anbefaler at der landet over, etableres lignende behandlingscentre . En udgift på omkring 25 - 30 millioner, plus driftsomkostninger:

”Jeg mener helt klart at det kan betale sig, for 25 millioner er ikke særligt meget i forhold til hvis store dele af befolkningen udvikler hjerte-kar sygdomme. Hvis det sker, er det meget store samfundsøkonomiske udgifter der bliver tale om”.

05:21 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App