¨

Ordblinde tvillinger behandles vidt forskelligt

Foto: TV ØST

Sara og Morten er tvillinger og ordblinde. Morten går på en specialiseret skole, mens hans søster har fået afslag på samme hjælp og ikke længere vil gå i skole.

Selv om de er tvillinger, er der stor forskel på hverdagen for 14-årige Sara og Morten Marqvorsen fra Vipperød. Morten er glad for at gå i skole, han bliver bedre for hver dag, der går, og han får hjælp til sin ordblindhed på et specialiseret tilbud i Ballerup.

Anderledes ser det ud for hans søster. Hun har i over 1 måned nægtet at tage i skole.

- Jeg ved, at jeg skal op og lave noget, som jeg overhovedet ikke kan finde ud af. At sidde i timerne og føle sig dum, fordi man ikke kan det, som andre kan, det er rigtig ubehageligt, siger hun.

Staver som elev i 2. klasse

Modsat sin bror er hun blevet i folkeskolen. Hun har fået afslag på at komme på Ordblindeinstitutttet i Ballerup, så selv om hun førhen klarede stavning og læsning bedre end sin bror, er han nu på niveau med hende og på vej til at overhale sin søster.

Sara staver som en elev i 2. klasse og læser som en i 3., selv om hun går i 7. klasse. Hun har fået kurser og en it-rygsæk, der består af en computer med særlige programmer og en scanner, der skal hjælpe hende igennem skoledagen, men hun har stadig svært ved at følge med. I 2012 konkluderede skolen, at Sara havde så store problemer med at stave, at it-rygsækken måske havde svært ved at kompensere, og i februar i år skrev skolen, at hun har brug for meget individuel faglig støtte for at få opfyldt sine faglige behov.

Afslag om at komme på ordblindeinstitut

Det mundede ud i 3 timers specialundervisning om ugen, da der er rift om støtten på skolen og kun få timer til rådighed. Samtidig har skolen 28. oktober afslået tvillingeforældrenes ansøgning om også at få Sara på ordblindeinstitutttet. Skolen begrunder beslutningen med, at skolen råder over den relevante teknologiske understøttelse samt lærerpersonale. Derudover påpeger skolelederen, at Saras fremmøde er alt for lille og ustabilt.

- Hvis vi skal have hende op i skolen, er vi nødt til at bruge fysisk magt, og det vil vi ikke. Vi får hende op hver morgen og prøver at få hende afsted, men hun kan bare ikke mere. Hun er fuldstændig nedbrudt, siger tvillingernes mor Hanne Marqvorsen.

På trods af Holbæk Kommunes afslag kæmper familien videre for at få Sara på ordblindeinstitut i Ballerup.

05:15 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App