¨

Oprøret mod biogasanlæg fortsætter – selskab har aldrig oplevet så voldsom kritik før

Foto: Ida Valsted - TV ØST

Onsdag aften skal byrådet i Holbæk Kommune tage endeligt stilling til placeringen af landets største biogasanlæg.

Rend mig i gasfabrikken.

Sådan står der blandt andet på et af de utallige skilte, utilfredse borgere fra Regstrup nær Holbæk har kreeret til en demonstration foran rådhuset i Holbæk.

De er nemlig utilfredse med planerne om at placere et af landets største biogasanlæg ved Snævre, som ligger lidt syd for Regstrup og Nørre Jernløse.

- Jeg er rigtig ked af det, siger Mette Helmer fra Regstrup, der er mødt op til demonstrationen.

- Både på mine børns vegne og på vores egne vegne. Jeg har et barn, der går på Nørre Jernløse Skole, og jeg har et til, der kommer om halvandet år. Og det betyder, at de kommer til at have en hverdag 500 meter fra et biogasanlæg, så det vil sige, at de skal gå i en lugt af rådne æg i deres hverdag. Det vil jeg simpelthen ikke finde mig i.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mette Helmer fra Regstrup frygter, at biogasanlægget skal placeres ved Snævre. Foto: Ida Valsted - TV ØST

En politikers næse kom i vejen

Ved byrådsmødet i kommunen onsdag aften ser det ud til, at byrådsmedlemmerne stemmer for, at det store biogasanlæg skal placeres ved Snævre vest. Tæt på Rute 23, hvor Nørre Jernløse og Regstrup ligger på den anden side af vejen.

Men vejen dertil har ikke været snorlige. Først skulle biogasanlægget til 200 millioner kroner placeres nord for Kvanløse. Men det viste sig at blive for dyrt. Så skulle det placeres godt seks kilometer fra Kvanløse ved Snævre og Sønder Jernløse. Men så kom en politikers næse for langt frem.

Så nu er planerne, at biogasanlægget skal placeres bare 500 meter fra marken mellem Snævre og Sønder Jernløse. Og det lader til at blive en endelig placering.

Markant voldsommere kritik

Det er sammen med selskabet Nature Energy, at kommunen vil bygge et af landets største biogasanlæg. Ole Hvelplund, der er administrerende direktør i selskabet, siger, at protesterne fra naboerne har været uden sammenligning.

- Kritikken af vores planer i Holbæk Kommune har været markant voldsommere, end vi har oplevet i forbindelse med etableringen af andre af vores biogasanlæg rundt om i landet, siger Ole Hvelplund.

- Jeg synes, at meget har været ubegrundet og følelsesbetonet. Kritikken har ikke været baseret på fakta.

Artiklen fortsætter under billederne.

Sådan ser det ud onsdag aften, hvor borgere demonstrerer foran rådhuset i Holbæk. Foto: Ida Valsted - TV ØST

  Foto: Ida Valsted - TV ØST

Direktøren understreger, at de ønsker et godt naboskab.

- Det har vi formået at skabe ved vores andre anlæg – blandt andet fordi vi laver moderne anlæg, der ikke lugter, siger Ole Hvelplund.

Planerne om biogasanlægget blev præsenteret i april sidste år. Derfor håber Ole Hvelplund, at de kommer i gang snart.

- Hvis politikerne siger ja, håber vi på at komme i gang på den anden side af sommerferien. Vi satser på, at anlægget skal være klart til drift i løbet af 2020. Det har stor betydning for økonomien i projektet. Statens støtteordning til biogasanlæg bliver udfaset med udgangen af 2020, men de anlæg, der er i gang, kan beholde støtten, siger han og tilføjer:

- Vi har allerede investeret mange penge i projektet.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App