Omtalt børnehus får strakspåbud for magtanvendelse

Det private Børnehus Krummeluren i Mørkøv har fået et strakspåbud, efter Holbæk Kommune overværede, at ansatte på stedet ydede magtanvendelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En daginstitution I Mørkøv i Holbæk kommune har fået et strakspåbud af tilsynsmyndigheden i Holbæk kommune, efter at de ansatte har brugt magt overfor børnene.

Det viser en tilsynsrapport, som TV2 Øst har fået aktindsigt.

quote Vi er helt indforstået med, at det skal ændres, og det arbejder vi på nu

Jette Frederiksen, ejer af Krummeluren

- Vi er helt indforstået med, at det skal ændres, og det arbejder vi på nu, så vi kan få lavet den kulturændring, siger Jette Frederiksen, ejer af Krummeluren.

Fik to påbud i maj 2019

I tilsynsrapporten fra november fra Holbæk kommune kan man læse, at de voksne på visse stuer bruger skæld ud og straf for at få børnene til at høre efter.

Men faktisk fik institutionen allerede i maj 2019 det første påbud omkring tonen.

- Inden da har vi nok haft en praksis, hvor det var de voksne, der bestemte, siger Jette Frederiksen.

Dengang fik de samtidig også et påbud for ikke at holde opsyn med børnene på legepladsen. Det påbud har institutionen nu efterlevet. 

Ejer: - Det lyder meget voldsomt

Ifølge ejeren gik personalet med det samme i gang med at ændre tonen overfor børnene, men da en toårig dreng fra Krummeluren døde i en tragisk i en drukneulykke, mens han var med pædagogerne på tur i oktober, måtte arbejdet med at holde en respektfuld tone vige for sorgarbejdet.

Artiklen fortsætter under billedet. 

En toårig dreng afgik ved døden i oktober, efter han faldt i et vandhul under en udflugt med sin vuggestuegruppe fra Krummeluren.
En toårig dreng afgik ved døden i oktober, efter han faldt i et vandhul under en udflugt med sin vuggestuegruppe fra Krummeluren. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Nu har de så igen fået et påbud for tonen, ligesom institutionen denne gang også har fået et strakspåbud for at bruge fysisk magt overfor nogle af børnene oveni.

quote Det lyder meget voldsomt med magtanvendelse i mine ører

Jette Frederiksen, ejer af Krummeluren

- Det lyder meget voldsomt med magtanvendelse i mine ører. Jeg tror ikke, der er så mange forældre, der ikke har løftet deres treårige, grædende barn op, som ikke vil med et eller andet sted hen. I princippet hvis vi gør det, så er det magtanvendelse, siger Jette Frederiksen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Ifølge leder Jette Frederiksen er personale i fuld gang for at ændre på kulturen i institutionen, efter de har fået et strakspåbud.
Ifølge leder Jette Frederiksen er personale i fuld gang for at ændre på kulturen i institutionen, efter de har fået et strakspåbud. Foto: Line Strand - TV ØST

Alvorligt, men….

Selvom virkeligheden ifølge lederen ikke var så voldsom, som det lyder, så er det ifølge lovgivningen meget alvorligt.

- Det påbud er så alvorligt, at vi har bedt institutionen om at udarbejde en handleplan, som vi har modtaget her forleden dag, og det vil også betyde, at der i løbet af 2020 vil være nogle opfølgende tilsyn i forhold til institutionen, siger Christian de la Porte Simonsen, fagchef for Læring og Trivsel i Holbæk Kommune.

Alligevel er det ikke noget, der direkte bekymrer i kommunen.

- Hvis vi var utrygge ved, at der var børn i den private institution Krummeluren, så ville vi have taget andre midler i brug og kigge på, om de skulle have lov til at blive med at drive institution, siger Christian de la Porte Simonsen og tilføjer:

- Vi har heller ikke fået henvendelser fra forældre, og det ville vi have fået, hvis der havde været grund til bekymring.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Et strakspåbud er alvorligt, men kommunen er generel ikke utrygge over sikkerheden i den private institution i Krummeluren, fortæller Christian de la Porte Simonsen, fagchef for Læring og Trivsel i Holbæk Kommune.
Et strakspåbud er alvorligt, men kommunen er generel ikke utrygge over sikkerheden i den private institution i Krummeluren, fortæller Christian de la Porte Simonsen, fagchef for Læring og Trivsel i Holbæk Kommune. Foto: Line Strand - TV2 ØST

Forældre: - Vi er alle sammen trygge

Forældrebestyrelsen bakker også fortsat op om børnehuset Krummeluren:

quote Hele forældrebestyrelsen er alle sammen trygge og afleverer gladeligt vores børn hver dag i Krummeluren

Tina Winkler, formand for forældrebestyrelsen

- Hele forældrebestyrelsen er alle sammen trygge og afleverer gladeligt vores børn hver dag i Krummeluren, siger Tina Winkler, formand for forældrebestyrelsen.

I institutionen har de nu lavet en handleplan, der skal hjælpe dem med at leve op til reglerne fremover.

- Vi har haft stor tilgang, og folk har været tilfredse med det, vi har lavet. Og børnene har været glade, og forældrene har været glade. Men vi er helt indforstået med, at det skal ændres, og det arbejder vi på nu, siger Jette Frederiksen.

VIDEO: Se eller gense indslaget om påbuddene til børnehuset Krummeluren: