¨

Nyt ølbryggeri rykker ind i gammel ketchupfabrik

I Svinninge på Vestsjælland åbner virksomheden ’To Øl’ et mikrobryggeri i makroformat. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Der er nu igen kommet liv i den gamle Beauvais-fabrik i Svinninge. Bryggeriet To Øl er nemlig rykket ind i de store bygninger.

Det er klassikere som Beauvais Tomatketchup og marmeladen fra Den Gamle Fabrik, der er blevet født på den gamle fabrik i Svinninge.

Fabrikken har stået uberørt siden 2017, men nu summer der igen af liv i bygningerne, efter bryggeriet To Øl er rykket ind.

En succesfuld virksomhed, der leverer til over 40 lande. Nu vil den hjem til Danmark - og det er med høje ambitioner.

Til salg for 14 millioner

Efter bygningerne i Svinninge havde stået tomme i nogle år, blev de sat til salg for 14 millioner kroner. Så øjnede bryggeriet sit snit til at flytte ølproduktionen fra udlandet hjem til Danmark.

- Vi kørte ud og kiggede på det. Vi grinte lidt af det, for det var jo meget større, end vi havde brug for. Men omvendt var der også en masse af de her ting, vi altid havde ønsket os, siger Michael Knoth, fabrikschef for To Øl i Svinninge.

De to lærlinge af ølkongen Mikkeller, Tore Gynther og Tobias Emil Jensen, har overvældende succes med deres otte år gamle bryggeri, To Øl. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Det er klart, at når der hænger en god jakke et sted, og man fryser, så genbruger man også den

Michael Knoth, fabrikschef

Virksomheden To Øl har i otte år fungeret som et rejsende bryggeri, et slags nomadebryggeri, hvor de har brygget på andres overskydende kapacitet rundt omkring i hele verden og på den måde rejst fra destination til destination.

Men nu har nomaderne endelig fundet et sted at slå lejr.

Genbruger infrastruktur

Fabrikken har stået tom, siden fødevarevirksomheden Orkla Foods Danmark producerede den sidste marmelade på fabrikken. Den er for de fleste nok bedst kendt som Beauvais, der var navnet frem til 2013.

Beauvais bygger en ny fabrik ved Svinninge i 1957, hvor man fokuserer på grøntsagsproduktion. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

Den 26.000 kvm store fabrik indeholder lager, produktionshaller og endda kantine. Det har krævet en del renovering, men de nye ejere har også kunne genbruge.

Vi har hænderne fuldstændigt op i vejret over, hvor godt vi er blevet modtaget af kommune, by og lokalmiljøet

Tore Gynther, direktør i To Øl

- Der er nogle stigereoler, vandanlæg og dampkedler, vi bruger. Hele infrastrukturen her på stedet, genbruger vi naturligvis, siger fabrikschef Michael Knoth.

- Så det er klart, at når der hænger en god jakke et sted, og man fryser, så genbruger man også den.

Lokale borgere bakker op

I første omgang var planen at flytte til hovedstadsområdet. Men ejeren er glad for, at virksomheden nu hører hjemme i Svinninge.

- Det gamle ketchupanlæg stod her stadig, da vi flyttede ind, siger Tore Gynther, direktør i To Øl.

- De har simpelthen været så glade og positive, og vi har hænderne fuldstændigt op i vejret over, hvor godt vi er blevet modtaget af kommune, by og lokalmiljøet.

OM To Øl:

  • To Øl startede med kommerciel ølbrygning i 2010. Året efter etablerede de anpartstselskab med 100.000 kr. på kontoen.
     
  • Direktør Tore Gynther bryggede sine første øl på Det frie Gymnasium på Nørrebro sammen med Mikkel Borg Bjergsø, der var ansat som fysiklærer og senere skulle gøre bryggeriet ’Mikkeller’ kendt som et af verdens bedste.
     

  • I 2010 åbnede Tore Gynther ’To Øl’ med en partner, som i dag har forladt virksomheden.
     

  • I 2014 blev ’To Øl’ kåret som verdens niende bedste bryggeri af brugerne på ratebeer.com.
     

  • To  Øl åbnede i maj 2016 brygpubben BRUS på Nørrebro i København med eet bryggeri, bar, butik og restaurant.
     
  • Sidste år i 2018 var To Øl Danmarks flittigste bryggeri og introducerede hele 149 nye øl.

Tidligere chef fra Beavais: - Dejligt at der kommer nye

Leif Jensen er en af de lokale, der glæder sig. Han var teknisk chef på Beavais-fabrikken, hvor han blev ansat i 1971.

- Det er rigtig dejligt, at der kommer nogen her, der vil udnytte tingene, siger Leif Jensen, der er tidligere teknisk chef på Beavais-fabrikken. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Nu er han med til at puste nyt liv i området:

- Det er rigtig dejligt, at der kommer nogen her, der vil udnytte tingene og bruge det, så der igen kommer liv i bygningerne.

Det er rigtig dejligt, at der kommer nogen her, der vil udnytte tingene og bruge det

Leif Jensen, tidligere teknisk chef på Beavais-fabrikken

Og så gør det ikke noget, at det er et bryggeri, der flytter ind:

- Jeg siger ikke nej tak til øl – det må jeg indrømme. Eller to øl.

Cocktails og Whisky skal også fremstilles

Udover øl skal der laves cocktails og måske whisky.

- Vi kommer faktisk til at bruge det gamle ketchupanlæg til at bygge om til destilleri (et sted, hvor man fremstiller alkohol ved destillation, red.), siger direktør Tore Gynther.

Stifteren af ’To Øl’ hedder Tore Gynther, og nu vil han tage succesen fra ’Brus’ og udvide det endnu mere. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

I første omgang med omkring 25 ansatte - men nok flere på sigt.

- Så er drømmen også at kunne tiltrække andre producenter, der minder om os og på en eller anden måde skabe et slags niche drikkevare-producent-miljø herude. Et slags kollektiv, siger Tore Gynther.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App