Nyt håb for gigtpatienter (Video)

Leddegigt fører ofte til et liv som invalidepensionist. Men med en ny klinik sørger Holbæk Sygehus for, at sygdommen behandles så tidligt, at patienterne kan blive på arbejdsmarkedet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

For den selvstændige maler, Mette Bjergø Meng, er det ikke en selvfølge, at kunne arbejde. I lang tid har hun kæmpet med stærke smerter som sidste forår tvang hende 3 måneder i sygesengen.
Efter adskillige konsulationer hos læger og fysioterapeut får hun endelig en diagnose. Leddegigt.

- Det var faktisk dejligt at få at vide, at jeg fejler noget. Så er det ikke mig, der er helt tosset, fortæller Mette Bjergø Meng.

Hun var heldig, at sygdommen blev opdaget i tide for hurtig behandling er altafgørende. Og netop derfor har Holbæk Sygehus oprettet en klinik, som udelukkende tager sig af gigtpatienter.

- Skaden sker meget tidligt. Måske allerede i løbet af et par uger. Jo tidligere man går ind og behandler, jo større er sandsynligheden for, at patienten ikke får skader på sine led, siger Overlæge Per Johansen, som leder den nye klinik på Holbæk Sygehus. Den såkaldte Tidlig Artrit Klinik.

En stor del af klinikkens arbejde er at uddanne de praktiserende læger til at opdage gigtsymptomerne og sende patienterne videre med det samme.

- Normalt går der to år før patienterne får diagnosen, og det er alt for sent for mange, fortæller Per Johansen.

Region Sjælland er den region i Danmark, der har flest gigtpatienter. Her har hver fjerde borger en gigtsygdom. Men at skelne mellem de over 100 forskellige gigt typer kræver ekspertise.

- Vi kan virkelig gøre en forskel for patienternes fremtid, fastslår Per Johansen.

I en alder af 40 år er 40 procent af patienterne med leddegigt på invalidepension. Det billede ændrer klinikkens tidlige indsats.

- For mit vedkommende betyder det jo, at jeg kan beholde mit arbejde og mit firma, smiler en glad Mette Bjergø Meng.

 

Region Sjælland vil arbejde på at få gigtklinikker på samtlige sygehuse i løbet af efteråret.

 

[video:flv:090609_gigtplagede.flv]