Nyt boligområde stemplet som ghetto

Den 1. oktober fremlagde Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter den såkaldte ghettoliste, hvor boligområdet Ladegårdsparken i Holbæk har fået en placering.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ladegårdsparken er officielt en ghetto. Det fremgår af listen over udsatte boligområder, der netop er blevet præsenteret af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Listen tæller i alt 40 boligområder mod 33 sidste år og omfatter almene boligområder med mindst 1.000 beboere, der opfylder 3 ud af 5 kriterier. Kriterierne handler blandt andet om andelen af personer uden arbejde, andelen af personer med en grunduddannelse og andelen af dømte i området.

Ladegårdsparken, der ligger i Holbæk, er blevet klassificeret, fordi der blandt andet bor 41,6 procent borgere, der står uden arbejde eller uddannelse.

- Vi må få det bedste ud af det. Man kan ikke bortforklare tallene, men man kan forholde sig til, hvordan det er bo og leve i Ladegårdsparken. Der er mange gode historier, og det skal man jo fokusere på, siger Anita Kjeldsen, der er kontorchef i Holbæk Boligselskab.

Forbedring af boligområdet

I Ladegårdsparken har man allerede igangsat en markant forbedring af boligområdet. Det sker blandt andet gennem en større renovering af lejligheder, der ifølge Holbæk Boligselskab fortsat vil trække beboere til.

- Det har selvfølgelig en betydning, at man er på listen, men det har også en betydning, hvordan boligerne er, og det tror jeg godt folk, der kommer forbi, kan se. Derfor forestiller jeg mig, at der stadig er rigtig mange, der gerne vil bo der, siger Anita Kjeldsen.

Her kan du se kriterierne for at komme på ghettolisten:

  • Andelen af 18-64 årige uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse overstiger 40 pct. (gennemsnit for de seneste 2 år).
  • Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct.
  • Antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer overstiger 2,70 pct. af beboere på18 år og derover (gennemsnit for de seneste 2 år).
  • Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse (inkl. uoplyst uddannelse), overstiger 50 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området eksklusive uddannelsessøgende er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Kilde: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter