Nye byggeregler sænker kommunerne - så lang tid venter du på godkendelse af din byggeansøgning

Flere af kommunerne i vores område overskrider standarderne for, hvor længe der bør gå, før en byggetilladelse dukker op. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tove Due er dyrlæge og flyttede sammen med sin familie fra Faaborg på Fyn til Mørkøv i Holbæk Kommune tilbage i januar. I dag har hun sin dyreklinik i et lille værelse, hvor der er flere trappetrin op, inden man kommer ind. 

- Hvis man har en hund med en diskusprolaps, så må den ikke gå på trapper. Det kommer den jo til her, siger hun. 

Tove Due har ikke ordentlig plads til sin dyrlægeklinik. Men det tager tid at få tilladelse til en ombygning.
Tove Due har ikke ordentlig plads til sin dyrlægeklinik. Men det tager tid at få tilladelse til en ombygning.

Derfor har hun planer om at bygge sin stald om til den nye klinik, for her er der ingen trapper. 

quote Det er bare ærgerligt, vi skal vente så længe

Tove Due, dyrlæge, Mørkøv

Men før hun for alvor kan gå i gang med byggeriet, har hun brug for en godkendelse af den byggeansøgning, som hendes arkitekt har sendt til Holbæk Kommune. 

- Jeg ville jo gerne have den med det samme. Nu har man fået ideen, og vi har fået kapitalen, efter vi solgte huset på Fyn. Så er det bare ærgerligt, vi skal vente så længe, siger Tove Due til TV2 ØST. 

Ifølge Kommunens egne tal, som de opgør til Byg og Miljø, venter erhvervsdrivende nemlig i gennemsnit 108 dage på at få godkendt deres byggeansøgning. 

Tove Due er træt af, at ventetiden i Holbæk Kommune er så lang. I gennemsnit må man vente i 108 dage.
Tove Due er træt af, at ventetiden i Holbæk Kommune er så lang. I gennemsnit må man vente i 108 dage.

Rammer både private og erhvervsdrivende

De lange ventetider på at få godkendt byggeansøgningerne rammer både simpelt byggeri som enfamiliehuse og mere kompliceret byggeri som fleretageserhverv.

quote Du skal tage stilling til flere ting, som man som privatperson ikke har nogle forudsætninger for at svare på

Lone Bak, arkitekt, Holbæk

Tilbage i 2015 indgik den daværende regering en aftale med KL om at lave fælles servicemål for kommunerne. Servicemålene skal sikre en standardisering af sagsbehandlingstider på byggeri i kommunerne.

Målene lyder på maksimalt 40 dage for simpelt byggeri og 50 til maksimalt 60 dage for kompliceret byggeri. I Kalundborg Kommune oplever en arkitekt også lange ventetider: 

- Især i de seneste to år synes jeg, det er strammet til med sagsbehandlingstider, siger Claus Christian Engholm Pedersen til TV2 ØST. 

Han arbejder som arkitekt i Kalundborg, og når sagsbehandlingen trækker ud, går det ud over hans kunder.

Claus Christian Engholm Pedersen er arkitekt 
Claus Christian Engholm Pedersen er arkitekt 

Netop Kalundborg Kommune har den længste ventetid på byggeansøgninger for enfamiliehuse. Her venter private i gennemsnit i 82 dage, altså mere end dobbelt så lang tid som servicemålene. I vores område overskrider hele ni kommuner standardventetiden for byggeansøgninger på enfamiliehuse, mens tre kommuner ligger under de 40 dage.

Grafik: Så længe skal du vente på en byggetilladelse:

For erhvervsdrivende overskrider fem ud af tolv kommuner de 60 dages ventetid, og her er den længste ventetid i Holbæk Kommune med 108 dage. Ifølge arkitekten fra Kalundborg er det ikke bare kommunerne, der er årsagen til de lange ventetider: 

- Ansøgningen på byggeri online er ikke særligt intuitiv. Det er blevet meget mere komplekst siger Claus Christian Engholm Pedersen. 

Ifølge arkitekt Lone Bak betyder det nye bygningsreglement, at almindelige borgere ofte ikke selv kan overskue en ansøgning.
Ifølge arkitekt Lone Bak betyder det nye bygningsreglement, at almindelige borgere ofte ikke selv kan overskue en ansøgning.

Nye byggeregler komplicerer ansøgninger

Ifølge Lone Backs Arkitekter i Holbæk ligger hoveddelen af problemet ved det nye tillæg, der i januar kom til bygningsreglementet BR18, der kræver flere certificerede rådgivere end tidligere.

- Kommunerne har ikke omstillet sig. Vi har heller ikke helt omstillet os. De rådgivere, der skal bruges, er heller ikke uddannet tilstrækkeligt, siger indehaver Lone Backs til TV2 ØST. 

Hun mener også, at det er blevet mere komplekst for bygherrerne, når de skal ansøge om en godkendelse på et byggeri: 

- Du skal tage stilling til flere ting som for eksempel brandklasser og risikoklasser, som man som privatperson ikke har nogle forudsætninger for at svare på, forklarer hun. 

Kommune: Vi har et problem 

Særligt de nordvestlige kommuner på Sjælland døjer med lange ventetider. Rasmus Uhrbrand Damkjær er afdelingsleder for Plan og Byg i Holbæk Kommune. Han er enig i, at det nye bygningsreglement er med til at sænke sagsbehandlingstider i kommunen. 

- Vi har et problem, for det er sjældent, vi har sager, hvor vi kan gå i gang med det samme. Vi oplever, det nye bygningsreglement giver større dokumentationskrav i én sådan grad, at det gør det svært for Hr. og fru Danmark selv at søge byggetilladelse. Vi oplever også, at rådgiverne har svært ved at følge de nye krav, så vi hilser en evaluering meget velkommen, siger han til TV2 ØST. 

Ifølge afdelingslederen skyldes de ekstra lange ventetider i kommunen også, at bygherrerne får grundigere rådgivning:

- Når vi får en ansøgning, der ikke er korrekt, så går vi i dialog med ansøger og hjælper dem på vej i stedet for at afvise den, siger Rasmus Uhrbrand Damkjær til TV2 ØST. 

Samtidig opfordrer han borgere og erhvervsdrivende, der har planer om at bygge nyt, til at kontakte kommunen og have en forhåndsdialog inden ansøgning om byggetilladelse. 

- Så kan vi rette den til korrekt, så vi ikke skal bruge tiden undervejs, siger han.