Ny medicin kan behandle overvægt

Medicinsk behandling af svær overvægt kan være en ’gamechanger’, vurderer overlæge, der behandler børn og unge med komplicerede vægtproblemer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Indenfor en kort årrække er der udsigt til, at flere typer ny medicin mod svær overvægt rammer markedet i Danmark.

Det fortæller overlæge Jens-Christian Holm, der til daglig arbejder med børn og unge med svær overvægt på Holbæk Sygehus, og som er aktuel i dokumentaren 'Lucas – drengen med den evige sult'.

quote Det er blevet meget nemmere at være sammen med mine venner

Lucas Thomsen

14-årige Lucas Thomsen fra den nye dokumentar får nu medicinsk behandling for en meget sjælden genfejl, der gør, at han føler konstant sult. En tilstand, der ifølge Jens-Christian Holm giver store udfordringer.

- Den medicin, Lucas får, er en virkelig vigtig medicin, for den har en stærk effekt hos Lucas. Han har det, der hedder en leptin receptor mutation, som er en meget vanskelig behandlingstilstand. Så at vi nu har noget medicin, der kan hjælpe ham, er banebrydende, forklarer overlægen.

Jens-Christian Holm har været Lucas Thomsens læge, siden drengen var to år gammel. Indtil nu har der ikke været noget medicin, der har kunnet hjælpe på Lucas Thomsens voldsomme sultfølelse.

Lucas Thomsen var 13 år og vejede næsten 140 kilo, da han kom i behandling.
Lucas Thomsen var 13 år og vejede næsten 140 kilo, da han kom i behandling. Foto: TV 2

Men efter han er begyndt at få den nye medicin, er hans livskvalitet markant løftet.

- Det er blevet meget nemmere at være sammen med mine venner, fordi jeg kan tænke på andet end mad. Og jeg er også blevet mere åben og mere glad, siger han.

Lægemidlet, som Lucas Thomsen får via et amerikansk forsøg i Tyskland, ligger lige nu til godkendelse hos det europæiske lægemiddelagentur, EMA, og vi kan derfor ikke nævne navnet på det.

Kommende præparater kan hjælpe bredt

Medicinen virker kun på sjældne genfejl, som den Lucas Thomsen har, og ikke på personer med mere almindelig svær overvægt.

Men det er der andre kommende præparater, som gør, og de vil også kunne gavne voksne personer med mere almindelig svær overvægt, vurderer Jens-Christian Holm og flere andre læger, som TV 2 har talt med.

Blandt andre professor og overlæge på metabolismecentret Torben Hansen og professor Tina Vilsbøll, som er overlæge ved Steno Diabetes Center Copenhagen.

Læs også
Under halvdelen af folkeskolerne opfylder krav om bevægelse
Læs også
Under halvdelen af folkeskolerne opfylder krav om bevægelse

- Vi har en kæmpe udfordring med svær overvægt i vores samfund. Så det er virkelig godt, at vi får nogle nye muligheder for at behandling, siger Tina Vilsbøll, som selv forsker i behandlingsmetoder inden for overvægt.

Omkring 900.000 danskere – næsten en femtedel af den voksne danske befolkning – lever med svær overvægt. Det samme gælder mellem 30.000 og 50.000 børn og unge, viser tal fra Danmarks Statistik.

Lige nu findes der reelt kun et enkelt præparat med en rimelig effekt. Endnu et kommer på markedet om få uger, men om fem til ti år findes formentlig flere end ti lægemidler, som kan behandle voksne med overvægt, vurderer Tina Vilsbøll.

Overvægt handler ofte om genetik

Forskning har de senere år vist, at vores arvemateriale har stor indflydelse på, hvor let nogle personer tager på eller taber sig.

Det kan være medvirkende til, at nogle patienter med svær overvægt har brug for en ekstra håndsrækning for at tabe sig, siger overlæge Jens-Christian Holm.

Ifølge Jens-Christian Holm er man nødt til at begynde at forstå overvægt på en ny og mere tidssvarende måde.

Læs også
Succes på sygehus - færre førstegangsfødsler ender i akut kejsersnit
Læs også
Succes på sygehus - færre førstegangsfødsler ender i akut kejsersnit

- Det handler ikke bare om livsstil, vaner og motivation. Det handler om, at man kan have nogle gener, man ikke selv er skyld i, som kan medføre, at man udvikler en højere grad af overvægt og dermed potentielt set en masse sygdomme, som man faktisk skal have professionel hjælp til, ligesom så mange andre sygdomme, siger Jens-Christian Holm.

For massiv overvægt kan føre til en lang række livsstilssygdomme, som blandt andet forhøjet blodtryk, type 2-diabetes og nogle typer af kræft.

Hver 10. kan blive hjulpet med ny behandling

Han vurderer, at halvdelen af børn og unge med svær overvægt og hver 10. voksen med svær overvægt kan være potentielle kandidater til ny medicinsk behandling. Et kvalificeret gæt, kalder han det. Det bakkes op af overlæge-kollega Torben Hansen fra metabolismecentret.

Jens-Christian Holm understreger dog, at behandling med samtaler, kost og motion, inaktivitet, sukkerafhængighed, søvn og mange andre ting skal afprøves, før medicinsk behandling kommer på tale.

Læs også
Diabetes og fedme sender milliarder i Novos kasser
Læs også
Diabetes og fedme sender milliarder i Novos kasser

Tina Vilsbøll tør ikke give et bud på, hvor mange der vil være egnet til at få medicinsk behandling, men hun er enig i, at det skal være en udvej hos udvalgte som supplement til en sund livsstil.

- Vi har en udfordring, men medicin er ikke simpel løsning på alt, siger hun.

Og det findes der ikke noget quickfix for.

- Som ved mange andre behandlinger bør behandlingen være individualiseret med fokus på den enkeltes tilstand, ressourcer og andre sygdomme, siger hun.


Nyhedsoverblik