Ny hjælp til overvægtige børn

På Holbæk Sygehus er de vant til at stille diagnosen fedtlever eller for højt kolesteroltal til børn. Men det vil de nu ændre med nyt initiativ til at opdage overvægtige børn før.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I en almindelig skoleklasse er hver femte elev overvægtig, og omkring fire procent af dem er svært overvægtige. Men det vil de nu forsøge at ændre ved Enheden for Overvægtige børn og Unge på Holbæk Børneafdeling, ved at begrænse overvægt hos børn i en tidlig alder.

- Vi håber, at vi med vores undersøgelse får et indblik i den tidlige udvikling af overvægt hos børn. Det skal forhåbentligt gøre os i stand til at forhindre følgesygdomme. Men det skal også give os et indblik i, hvad der karakteriserer dem, der bliver overvægtige, så man kan sætte ind tidligt, fortæller ph.d studerende på projektet Christine Bøjsøe. 

Projektet er allerede startet og vil vare i tre år. Det første år vil de bruge på at lave de første undersøgelser af børnene. Det næste år vil de følge op på undersøgelser. Derefter vil de følge op på resultaterne.

Det vil være et samarbejde med Tandplejen og Sundhedsplejen i Holbæk Kommune. De vil undersøge 3000 børn i alderen 2,5 – 8 år.

Et tre-årigt forløb er startet

I undersøgelserne vil de kigge på både arvemateriale og tarmbakterier hos børnene. De tal skal give en forståelse for, hvordan overvægt kan opstå i en tidlig alder. Det skal på sigt betyde, at overvægt blandt børn kan begrænses.

Lige nu oplever de på børneafdelingen på Holbæk Sygehus, at over halvdelen af børnene, der bliver behandlet der, har begyndende eller for højt blodtryk, en tredjedel har fedtlever og hver fjerde har for højt kolesteroltal. Det håber de, at de kan mindske med det nye projekt ved at opspore de børn, der er i risiko for overvægt og for at undgå konsekvenserne af overvægten.