Muslingefisker i klemme i havneudvikling – hans skib flyttes rundt igen og igen

Muslingefisker Ivan Strøh Bartholdy er træt af, at hans skib gang på gang flyttes rundt i Holbæk Havn, mens den renoveres. Han savner en afklaring.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hver dag lægger Ivan Strøh Bartholdy sin kutter til i havnen i Holbæk, når dagens muslingefangst er hevet ombord. Men de seneste tre år har han seks gange måttet skifte kajplads, og det er han træt af.

Hans kutter kan ligge de fleste steder i havnen, men det er vigtigt for ham, at der også er plads på kajen til containere, som muslingerne skal over i, en gravko og en vognmand, der skal hente fangsten.

- Jeg har ikke noget imod at flytte, men når der ikke er plads til mine ting på kajen, så bliver det et problem, og det har knebet de sidste tre år. Jeg vil bare gerne have at vide, hvor jeg kan være med mine ting, siger Ivan Strøh Bartholdy.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hvert år fanger Ivan Strøh Bartholdy 3000 tons muslinger i Isefjorden. 
Hvert år fanger Ivan Strøh Bartholdy 3000 tons muslinger i Isefjorden.  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Muslingefiskerne må være fleksible

Holbæk Kommunes politikere har store planer for havnen, der skal udvikles over de næste 10 til 15 år.

Partierne er enige om, at der skal laves en erhvervsmole, hvor blandt andre Ivan Strøh Bartholdy og hans muslingebåd kan være, men han og kollegabåden ved siden af må væbne sig med tålmodighed, lyder det fra Michael Suhr (K), der er medlem af kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune.

- De få, der er tilbage, er altså nødt til at være fleksible, for at det her kan lykkes. Vi skal bygge fra ishuset til marinaen, og så er der altså nødt til at være midlertidigt ophold til nogle.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Her skal den nye erhvervsmole, hvor blandt andre Ivan Strøh Bartholdy kan ligge med sit skib, være. Grafik: Lonni Haugaard.
Her skal den nye erhvervsmole, hvor blandt andre Ivan Strøh Bartholdy kan ligge med sit skib, være. Grafik: Lonni Haugaard.

Michael Suhr var formand for den havnegruppe, der lavede helhedsplanen for havnen, og selv om de var opmærksomme på problematikken med muslingebådene i havnen, blev der altså ikke tænkt en fast kajplads ind til dem, mens den årelange renovering står på.

Fast plads er flere år ude i fremtiden

Muslingefiskeriets højsæson begynder nu og varer frem til maj, og Ivan Strøh Bartholdy kommer til at hive hovedparten af sine 3000 årlige tons muslinger ind i den periode. 

quote Det er fortvivlende. Det er jo en form for nødråb det her for kom nu – gør nu et eller andet

Ivan Strøh Bartholdy, muslingefisker, Holbæk.

I løbet af den her uge skal Ivan Strøh Bartholdy igen flytte havneplads. Denne gang til et sted, hvor han kan ligge frem til, at badesæsonen begynder igen til foråret, og hvor der er bedre plads til hans grej på havnekanten.

Herefter må han indstille sig på igen at blive rykket.

- Ivan kommer nok til at finde sig i at blive flyttet lidt rundt i en periode, og hvor lang en periode, det bliver, det kan jeg ikke sige. Det kan meget vel være en periode på flere år, siger John Harpøth (DF), der er formand for udvalget for Klima og Miljø i Holbæk Kommune.

For Ivan Strøh Bartholdy er det ikke just opløftende nyt.

- Det er fortvivlende. Det er jo en form for nødråb det her for kom nu – gør nu et eller andet, siger han og håber bare, at de fremtidige havnepladser bliver med plads til hans ting.

Artiklen fortsætter under billedet.

Pladsen, hvor Ivan Strøh Bartholdy ligger med sin muslingebåd nu, er trang.
Pladsen, hvor Ivan Strøh Bartholdy ligger med sin muslingebåd nu, er trang. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Om politikerne lytter til Ivan Strøh Bartholdys nødråb vil vise sig, når de kommende budgetforhandlinger begynder.

Læs også
I lære som muslingefisker - han er Danmarks eneste
Læs også
I lære som muslingefisker - han er Danmarks eneste

Her vil Dansk Folkeparti forsøge at få opbakning til at afsætte 15 millioner kroner, så arbejdet med en fast plads til muslingebådene kan rykkes frem.


Nyhedsoverblik