Muslimer vil lave bowlingcenter til moské - møder politisk modstand

Den tyrkisk islamiske forening i Holbæk drømmer om at udvide deres samlingssted med plads til både undervisning og moské.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi har forestillet os, at bederummet skal indrettes her og i den forbindelse vil vi gerne have lys ind i rummet. Derfor vil vi både gerne have en kuppel af glas, der giver meget lys, og nogle store vinduespartier.

Sådan siger formanden for foreningen Tyrkisk Islamisk Kultur- og Undervisningscenter i Holbæk, Hikmet Tuncer, mens han viser rundt ved bowlingcenteret Mega Bowl i byens industrikvarter.

quote Vi kommer aldrig til at stemme for en moské

John Harpøth (DF), formand for Udvalget for Klima og Miljø I Holbæk Kommune

Han har store planer for stedet, som kan blive Holbæks nye moské og kulturcenter.

- Hele det her areal, som vi står på her foran, kommer til at blive et grønt areal, hvor vi kommer til at indrette en have og en legeplads, og heroppe kan man sidde og få en kop kaffe, fortæller Hikmet Tuncer, mens han står på bowlingcenterets grå parkeringsplads.

Moskéen skal efter planen afløse den nuværende i det centrale Holbæk, hvor specielt bederummet er for lille til foreningens cirka 400 medlemmer.

Der kommer dog ifølge Hikmet Tuncer ikke til at være minaret eller bønnekald fra bygningen på 3.000 kvadratmeter, selvom han gerne havde ville have haft det.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det gamle bowlingcenter strækker sig over 3.000 kvadratmeter.
Det gamle bowlingcenter strækker sig over 3.000 kvadratmeter. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Det tror jeg, alle ville ønske sig – også bare symbolsk, ikke dermed at vi skal kalde ind til bøn, for det regner vi ikke med, at vi får lov til. Vi har ikke engang ansøgt om minaret eller om at få lov til at indkalde til bøn, og vi har det også helt fint med, at det ikke bliver sådan, siger han.

- Vi har jo den baggrund, vi har. At kunne have et sted, hvor vi også kan dyrke den del af vores kultur og baggrund - det er de rammer, vi prøver at skabe, så vi kan blive hele mennesker, der både bidrager til samfundet og har en helt almindelig dansk hverdag med arbejde og familie, skole og huslån, men samtidig også kan samles om den kultur, vi kommer fra, tilføjer han.

moske.jpg
Læs også
Planer om ny moské i Holbæk skaber voldsom debat og splitter partierne
moske.jpg
Læs også
Planer om ny moské i Holbæk skaber voldsom debat og splitter partierne

Tirsdag skal medlemmerne af Udvalget for Klima og Miljø i Holbæk Kommune tage stilling til, om man vil ændre lokalplanen, så grunden ved Mega Bowl i Holbæk kan rumme det islamiske samlingspunkt.

Men det kommer ikke til at ske, hvis man spørger den politiske udvalgsformand.

- Vi kommer aldrig til at stemme for en moské - uanset om den ligger i et industriområde eller den kommer til at ligge et andet sted, siger formanden for Udvalget for Klima og Miljø i Holbæk Kommune, John Harpøth (DF). Han anerkender, at foreningen jo allerede har en moské, men han vil ikke være med til at de skal flytte til noget større et andet sted. - Vi har accepteret, at der er muslimer, og de har deres sted. Hvis der ikke er plads nok, så må de bede derhjemme, eller også må de tage turen til Roskilde, hvor der er en stor moské, hvor de så vidt jeg forstår, er velkomne.

Ejer af bygningen har været i dialog med bowlingcenter

TV2 Øst har været i kontakt med ejeren af Mega Bowl i Holbæk, Willy Cafnik-Theill. Han oplyser, at bowlingcenteret på nuværende tidspunkt er lukket på grund af risikoen for coronasmitte. Centeret åbner efter planen for bowling igen i august i genåbningens fase fire.

Men han fortæller også, at Mega Bowl har været i dialog med ejeren af bygningen omkring en mulig overtagelse af lokalerne til kulturcenteret. Indtil videre er der ikke lavet nogen aftale.

Det islamiske kulturcenter vil efter planen blive placeret tæt på boligområdet Agervang, der huserer på regeringens liste over nogle af landets hårdeste ghettoer.

Artiklen fortsætter under billedet.

Den gamle moské i det centrale Holbæk er blevet for lille til foreningens cirka 400 medlemmer.
Den gamle moské i det centrale Holbæk er blevet for lille til foreningens cirka 400 medlemmer. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Det vil ifølge John Harpøth skyde integrationsarbejdet i området i sænk, hvis man placerer moskéen så tæt på Agervang.

- Når jeg tænker på den integrationsindsats, som vi har gjort i Holbæk Kommune i mange år lige nøjagtig i dette område, så vil jeg mene, at det er ret uheldigt, at de vil bygge en moske der med tilhørende bygninger, så de kan holde både lørdags- og søndagsskole og have alle de aktiviteter, de har for unge mennesker, siger John Harpøth.

Hikmet Tuncer er dog ikke helt enig i den analyse fra udvalgsformanden, selvom han faktisk godt forstår bekymringen.

- Det er en reel bekymring. Men vi ser det mere som en mulighed for, at vi også kan tage en aktiv del i at løse de udfordringer, der findes herude. Vi vil gerne være hjælpe til og have dialog med både skolerne og et samarbejde med SSP, ligesom flere i vores forening har været medlemmer af integrationsrådet. Jeg tror, vi kan bidrage positivt, siger Hikmet Tuncer.

Naboerne ønsker ikke en moské i baghaven

Flere af de naboer, som TV2 ØST mødte i området, håber dog ikke at bowlingcentret bliver omdannet til en moské. De fortæller, at der i weekenderne - før der blev lukket på grund af corona - var støj og larm fra Mega Bowl, der kører et bøf og bowlingkoncept, ligesom der også er ungdomsfester i en af bygningerne. Her må de unge ikke drikke alkohol, derfor drikker de udenfor, smider flasker i haverne og urinerer i hækken. Det er irriterende, men alligevel ønsker de ikke at stedet bliver omdannet til moské.

quote Jeg ville heller ikke have kirken i baghaven

Gitte Lehmann, Holbæk

- Det kommer for tæt på, fordi vi har vores baghave lige op til deres parkeringsplads, og vi har ikke noget, der kan lukke af for støjen, siger Gitte Lehmann.

Ville det være okay, hvis de satte et hegn op?

- Nej, svarer hun.

Har det noget at gøre med, at de er muslimer?

- Nej, det har det ikke. Jeg ville heller ikke have kirken i baghaven, svarer Gitte Lehmann.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kenny Agerskov
Kenny Agerskov Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Kenny Agerskov har samme holdning til planerne om en ny moské i området.

- Jeg har masser af muslimske venner og har intet imod det der. Det har ikke noget at gøre med, at de er muslimer. Men hvis de skal væk fra ghettolisten i Agervang, så hjælper det i hvert fald ikke, at der kommer en moské der – så kommer der måske endnu flere tilflyttere, siger han.

Blev mødt af protester og plakater i gågaden

Der er ikke første gang, at planerne om en ny moské i Holbæk skaber heftigt debat blandt borgere og politikere.

I 2018 havde foreningen Tyrkisk Islamisk Kultur- og Undervisningscenter udset sig en ejendom til en ny moské, det skabte politisk debat, hvor aktivister satte plakater op i gågaden.

Sagen er nemlig den, at moskéen i Holbæk Kommune, der ligger på Smithsvej Men d6 i Holbæk, ikke længere kan rumme alle dem, der gerne vil dyrke deres tyrkiske kultur og tro. Foreningen vil gerne både holde undervisning i koranlære og tyrkisk, der er aktiviteter for både kvinder og mænd, og behovet for et sted at samles varierer i forhold til alder. De ældre mødes gerne til kaffe, bøn og samtaler, mens de unge skal lære noget. 

Læs også
Får politisk medvind - 300 muslimske gravpladser på vej i Slagelse
Læs også
Får politisk medvind - 300 muslimske gravpladser på vej i Slagelse

Men ifølge Hikmet Tuncer er det op ad bakke. Foreningen har set på mindst ti andre steder i Holbæk Kommune, hvor moskéen efter deres mening kan ligge. Men hver gang er det blevet afvist på baggrund af lokalplanen. Trods de gentagne afvisninger fra kommunen kan foreningen ikke få oplyst, hvor de må gerne være.

- Det, der egentlig ærgrer os, det er jo, den her modstand - at vi skal ud og forsvare os igen, og hele det politiske røre, der er, fordi vi synes, den er uberettiget.  Vi er en forening, som har eksisteret i så mange år uden at skabe problemer, og det har vi bestemt heller ikke til hensigt at gøre fremover, siger Hikmet Tuncer.


Nyhedsoverblik