Murer i murerpraktik

I 10 år arbejdede Jan Ryberg som murer. Nu skal han igen arbejde som murer, men til en meget lavere løn. Han skal nemlig i aktivering. Jan Ryberg undrer sig. Det samme gør hans fagforening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ti år siden, at Jan Ryberg fik sit svendebrev. Da krisen for alvor satte ind i byggeriet henover vinteren, mistede han sit arbejde. Han har søgt mindst 30 jobs, men er stadig arbejdsløs. Derfor skal han nu i aktivering. Han starter på tirsdag i et murerfirma.

- Jeg synes, at det er lidt til grin. Jeg er jo uddannet murer i forvejen, siger Jan Ryberg.

Tidligere fik han fuld løn, når han gik på arbejde. Når han møder på tirsdag, er lønnen dagpenge. Men reelt udfører han det samme stykke arbejde som tidligere.

- Det er ikke særlig sjovt, for hvis man sammenligner med en anden murer, så laver vi jo præcis det samme stykke arbejde, siger Jan Ryberg.

Han har altså svært ved at forstå, hvorfor han skal gå som billig arbejdskraft. Det samme har hans fagforening.

- Problemet er faktisk, at han tager arbejde fra en anden. Det er jo ikke fordi, at han har brug for jobtræning. Han kan det her i forvejen, siger forhandlingssekretær i 3F Jacob Scavenius.

I løbet af det sidst halve år har han set flere eksempler, der ligner Jan Rybergs. Det samme gør sig gældende indenfor andre faggrupper som tømrere og snedkere.

Hos Jobcenter Holbæk, som sender Jan Ryberg i aktivering, siger jobchefen i dag, at de følger lovgivningen.

[video:videonode:59422]