"Moffe" starter virksomhed: Vil sælge cannabis med hjælp fra folkeaktier

En ny lovgivning gør det muligt for private virksomheder at dyrke cannabis til medicinsk brug. Og det har Claus "Moffe" Nielsen draget nytte af.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Så er Claus ”Moffe” Nielsen på spil igen. Denne gang på en lovlig vis.

Nu har et flertal i folketinget nemlig valgt at ændre lovgivningen for ordinering af medicinsk cannabis. Det betyder samtidig, at private virksomheder kan dyrke cannabis. Og det fik pæren til at lyse hos Claus ”Moffe” Nielsen.

Han er netop startet virksomheden Moffes.com, hvor han ved hjælp af c-aktier eller folkeaktier om man vil, vil producere cannabis til en pris, der er til at betale og på en måde, der er åben og gennemskuelig for den almindelige forbruger, som han skriver på sin hjemmeside. 

Og så skal han jo lave et eller andet, som han siger til TV ØST.

Claus "Moffe" Nielsen har allieret sig sammen med blandt andre en jurist og en revisor. 

Et realistisk projekt?

Projektet kræver 22.500.000 kroner for at blive til virkelighed. Og måden, han vil skaffe dem på, er ved hjælp af såkaldte folkeaktier. Her kan borgere købe en aktie på 500 kroner eller mere. Går projektet i vasken, får aktionæren pengene refunderet. 

Claus Moffe Nielsen
Læs også
Claus "Moffe" Nielsen bliver kendt skyldig i ulovligt salg af cannabis
Claus Moffe Nielsen
Læs også
Claus "Moffe" Nielsen bliver kendt skyldig i ulovligt salg af cannabis

- Der er ikke nogen af de andre, der har tilbudt befolkningen at være en del af det her overhovedet. De har sagt, at nu går vi ud og finder nogle få store investorer, og så bestemmer vi over det her, siger Claus ”Moffe” Nielsen.

- Nu er det her c-aktier, og de har sådan set ikke nogen indflydelse på beslutningen. Men jeg synes, at man skylder befolkningen at sige, at det er jer, der har kæmpet for det her.

Men det er ret mange penge, I skal have samlet sammen. Er det overhovedet et realistisk projekt?

- Ja, det er det. Siden klokken seks minutter over seks har vi samlet 93.500 kroner sammen, siger Claus ”Moffe” Nielsen.

- Det er 500, 1.000, 2.500 kroner, der er købt for. Det er folk, der siger, at vi har købt julegaver nu, og så vil de gå ind og købe flere aktier, når der er flere penge i det nye år.

Målet er, at virksomheden kan begynde at sælge cannabis i 2019.

Kan dommen spænde ben?

Mureren, der i folkemunde er bedst kendt som bare ”Moffe”, blev ved byretten i Holbæk dømt skyldig for ulovligt salg af cannabis. Her fik han en straf på halvandet års fængsel, hvoraf et år blev gjort betinget. Men det var en dom, som anklagemyndigheden valgte at anke, da de mente straffen var for mild. 

Claus Moffe Nielsen glad dom
Læs også
Anklagemyndigheden anker dom over Claus "Moffe" Nielsen
Claus Moffe Nielsen glad dom
Læs også
Anklagemyndigheden anker dom over Claus "Moffe" Nielsen

Hvad tænker du om din mulighed for overhovedet at blive godkendt? Du har jo fået en dom for ulovligt salg.

- Både og. Jeg regner jo med, at vi kommer for landsretten inden sommerferien og der er jeg jo stadig tiltalt. Så jeg er ikke dømt for noget nu, og så kan de ikke sige, at det må jeg ikke. Og hvis de siger i landsretten, at jeg skal to eller tre år i fængsel, jamen så anker vi den højst sandsynligt også til Højesteret. Og så er vi henne i slutningen af næste år eller i 2019, før der er en afklaring. Så det har jeg det egentlig okay med, siger Claus "Moffe" Nielsen.

- Så det kan de ikke bruge som undskyldning. Og skulle de det, så har jeg forhåbentlig så mange mennesker, der har købt aktier, som vil lægge dem ned med mails og hvad ved jeg, og så må de ændre lovgivningen igen.

Politiet skal give grønt lys

Ifølge Lægemiddelstyrelsens direktør Thomas Senderovitz er vejen til en godkendelse længere et blot et grønt lys fra styrelsen.

Han forklarer, at man ikke får tilladelse med det samme til at dyrke til medicinsk brug. Først skal man have lov til at udvikle metoderne for at komme op på det rigtige kvalitetsniveau. Og for at komme dertil, skal man godkendes af tre institutioner: Lægemiddelstyrelsen, Landbrug- og Fødevarestyrelsen og politiet.

- Og det er klart, at hvis man er dømt, så er det op til politiet at afgøre, om man så kan blive godkendt, siger direktøren. 

Cannabisolie
Læs også
Stort skridt i lovgivning: Nu kan du få medicinsk cannabis på recept
Cannabisolie
Læs også
Stort skridt i lovgivning: Nu kan du få medicinsk cannabis på recept

Nyhedsoverblik