Modstandere mod vindmøller jubler - med måde

En stor gruppe borgere ved Svinninge i Nordvestsjælland har kæmpet mod Holbæk Kommunes vindmølleplaner. Det lykkedes, at få byrådet til at lytte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Frygten for støjgener og helbredsproblemer har fået borgerne i et område mellem Svinninge, Sandby og Hørve til at stå sammen mod kæmpe vindmøller.

- Der har været en helt fantastisk opbakning, fortæller Michael Fischer, der bor i Maglebjerg mellem Svinninge og Sandby.

Han har stået i spidsen for den gruppe, der nu er blevet til "Møllestop 4520".

80 personer til borgermøde

Årsagen til modstanden skal findes i Holbæk Kommunes kommuneplan 2013-2025.

Den blev fremlagt i juni, og her stod, at området ved Svinninge og Hørve var et "strategisk interesseområde" for store vindmøller.

Det fik borgerne til at reagere. Ved et borgermøde i august, dukkede der 80 op.

- Vi synes, vindmøller er et godt alternativ, men havvindmøller skal ligge på havet, fortæller Tove Jørgensen fra Sandby.

For meget larm fra møller

Ikke langt fra hende - og de andre medlemmer af Møllestop 4520 - står der 10 kæmpe vindmøller i Hagesholm Vindmøllepark.

Her har en beboer været nødt til at flytte væk, da han ikke kunne holde støjen fra vingerne ud.

- Det kan ikke nytte noget, at vi stiller møller op for at redde menneskene, hvis vi slår dem ihjel, inden de når at virke, siger Jens Læssøe fra Sandby, som også er med i Møllestop 4520, .

Druknede i høringssvar

Borgerne sendte - sammen med andre borgere i kommunen - så mange høringssvar på den nye kommuneplan, at politikerne valgte at droppe vindmølleplanerne.

- De sendte så mange spørgsmål, som vi i kommunen ikke kan svare på. Dem er vi nødt til at få svar på mere centralt fra, siger Holbæks borgmester, Søren Kjærsgaard (Venstre),

Medlemmerne af Møllestop 4520 har ikke tænkt sig at hvile på laurbærrene, bare fordi kommunen har skrinlagt sine planer. De frygter nemlig, at planerne kommer på bordet igen efter kommunalvalget.