Modstand mod mere gylle i Holbæk: - Vi er bange for, at ejendomsværdien herude vil falde

I Tingerup i Holbæk Kommune er der planer om en udvidelse af svineproduktionen. Det betyder blandt andet mere gylle til stor gene for naboerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gyllelugt og os fra lastbiltransport er til stort ubehag for beboerne i Tingerup i Holbæk Kommune.

Men nu er der udsigt til endnu mere af det hele.

Landsbyens svineproducent familien Kjær Knudsen vil nemlig udvide deres produktion på Bolettesminde fra 20.000 til 24.000 slagtesvin. Det oplyser Nordvestnyt.

quote Der kører rigtig mange lastbiler med gylletanke rundt i byen. Det er lugten fra transporten, der går os på

Finn Jagtvig, en af de berørte beboere i Tingerup

For at det kan blive en realitet, skal gården håndtere 5.800 kubikmeter mere gylle. Og da Bolettesminde ikke kan håndtere den fremtidige gyllemængde, skal gyllen fragtes til en nærliggende gård, der også er ejet af familien.

Det vil få byen til at lugte endnu mere, mener beboerne. 

- Der kører rigtig mange lastbiler med gylletanke rundt i byen. Det er lugten fra transporten, der går os på. Undtagen når vinden er i vest, siger Finn Jagtvig, der er en af de berørte beboere i Tingerup, til TV ØST.

quote Det må gerne være 10 kilometer væk, men ikke lige ved siden af dem

Peter Kjær Knudsen, svineproducent i Tingerup 

- Jeg vil skyde på, at der kører 200 lastbiler igennem byen om året, fortsætter han.

Følger lovgivningen 

Svineproducenten Peter Kjær Knudsen, der har søgt om at udvide familiens produktion, er sikker på at få en godkendelse og mener ikke, der er gjort noget forkert.  

- Vi ved, at vi overholder lovgivningen på området, og på den måde imødekommer jeg også beboerne i Tingerup, siger Peter Kjær Knudsen, svineproducent i Tingerup, til TV ØST. 

For Peter Kjær Hansen er det ikke noget problem, at beboerne er modstandere af foretagendet. Det er en del af det at drive virksomhed, mener han. 

- Det (svineproduktionen, red.) må gerne være 10 kilometer væk, men ikke lige ved siden af dem, bemærker Peter Kjær Knudsen. 

I øjeblikket bliver ansøgningen om udvidelsen behandlet i Holbæk Kommune, og det endelige svar falder engang i marts. 

Faldende ejendomsværdi

quote Vi har prøvet at køre en sag mod kommunen, men uden held. Det er utroligt, at der ikke er sket noget i de sidste 30 år

Finn Jagtvig, en af de berørte beboere i Tingerup

Svineproduktionen har været i byen de sidste 30 år. Og nu gør stanken ikke kun ondt i næsen på beboerne, men potentielt også på pengepungen.  

- Vi er jo bange for, at ejendomsværdien herude vil falde, hvis der kommer en større produktion, siger Finn Jagtvig.

- Vi har prøvet at køre en sag mod kommunen, men uden held. Det er utroligt, at der ikke er sket noget i de sidste 30 år. 

Finn Jagtvig har overvejet at flytte efter 33 år i landsbyen, men han er kommet fra det igen på grund af den store tilknytning til Tingerup.  

SVINEPRODUKTION I TINGERUP