Ministres brev skuffer borgmester

Det skuffer Holbæks borgmester Søren Kjærsgaard (V), at 2 ministre giver grønt lys til at fortsætte vindmøllebyggerier uden undersøgelser af helbredsrisici.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

"Skuffende" er den umiddelbare reaktion fra Holbæks borgmester Søren Kjærsgaard (V) oven på det brev, som miljøminister Ida Auken (SF) og Klima- og Energiminister Martin Lidegaard (R) har sendt ud til landets borgmestre. Her skriver de, at vindmøllers indvirkning på helbredet skal undersøges, men at planlagte vindmøller dog ikke bør bremses, og det ærgrer Søren Kjærsgaard.

- Det kommer bag på os, at de mener, vi skal fortsætte med at bygge vindmøller, så længe der ikke er klare svar på, hvilke helbredsmæssige konsekvenser det har at bo tæt på vindmøller. Det er skuffende, siger borgmesteren.

Ignorerer observationer

Et flertal i Holbæk byråd har for nylig sagt nej til opførelsen af flere vindmøller foreløbigt, fordi en række borgere har henvendt sig med forskellige sygdomssymptomer af at bo tæt på vindmøller. Ifølge borgmesteren har beboere i 16 husstande tæt på møllerne berettet om søvnløshed, stresssymptomer og andre sygdomssymptomer på grund af støj, og derfor havde han håbet, at den slags tilbagemeldinger ville indgå i ministrenes undersøgelse.

- Jeg må konstatere, at de ignorerer de observationer, som vores borgere har gjort. Ida Auken og Martin Lidegaard lægger op til en undersøgelse baseret på registerdata. Vi så hellere, at de kom ud og foretog målinger i de her borgeres hjem og lyttede til de erfaringer, de har gjort sig, lyder det fra Kjærsgaard.

Lægger pres på ministre

Holbæk Kommune er i gang med at koordinere hjælp til borgerne, så de kan få foretaget målinger i deres hjem, og så har kommunen lovet at sende svarene ind til Folketingets miljøudvalg.

- Vi håber, det kan få udvalget til at lægge pres på ministrene, så de laver en undersøgelse, hvor målinger fra boliger tæt på vindmøller indgår, siger han til TV2 ØST.

Ingen beviser for støjskader

Ifølge ritzau kommer ministrenes undersøgelse til at vare 3 år, før der ligger et svar klar. Den skal via registerdata afklare, om der er sammenhæng mellem vindmøllestøj og hjerte-kar-lidelser, depression, højt blodtryk, søvnforstyrrelser, diabetes og fødselsvægt.

I brevet til borgmestrene påpeger de, at der ikke foreligger nogen videnskabelige undersøgelser, der viser, at støj fra vindmøller har negative helbredseffekter.

/ritzau/TV2ØST