¨

Miljøvenlig begravelse med frysetørring

Foto: TV ØST

Frysetørring i stedet for kremering. Opfinderen af en ny, miljøvenlig begravelsesmetode var mandag på besøg i Holbæk.

Mulighederne er ikke så mange. Enten en helt normal begravelse med en kiste - eller kremering. Men hvad med at blive frysetørret?

Svenske Susanne Wiigh-Masak, der har opfundet metoden, var mandag på besøg hos bedemand Michael Ørskov i Holbæk.

- Da jeg hørte om det, tænkte jeg, det var godt nok nytænkende. Og også grænseoverskridende. Men frysetørringseksperterne siger, at det er langt mere miljøvenligt, så jeg tænkte, det kunne være interessant at høre mere om, siger Michael Ørskov, formand for Danske Bedemænd i Region Øst.

Metoden går i korte træk ud på, at den afdøde og kisten bliver nedsænket i flydende kvælstof med en temperatur på minus 196 grader. Det gør krop og kiste skrøbelig og skør, og derefter udsættes begge dele for ultralyd, der ryster det sammen til et pulver.

Se hele indslaget herunder:
[video:video_mangler:091130_fryse.flv]

Pulveret kan så begraves i en langt mindre kiste og tager ifølge Susanne Wiigh-Masak meget kortere tid at nedbryde end en traditionel begravelse. I forhold til kremering skal der ikke bruges store mængder enten fyringsolie eller gas.

Derudover ser Michael Ørskov en yderligere fordel.

- Den her metode kan vi bruge lokalt, så istedet for at transportere kister i lag over store afstande til et storkrematorium, som ellers er fremtiden, så kan vi måske bruge denne metode. Men der går nogle år endnu, før det overhovedet er realistisk.

TV2 ØST har været på gaden og spørge folk om, hvad de siger til den specielle metode at behandle de afdøde på. Se deres svar i videoen herunder, og kom med din egen kommentar nederst i artiklen:
[video:video_mangler:091201_vox.flv]

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App