Meter-lang låge faldt af fly over Mørkøv

En metallåge på 1,2 gange 1,8 meter rev sig fredag løs fra en Boing 757 under indflyvning til Kastrup.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En flere kilo tung metallåge dumpede fredag til jorden fra et fly i næsten fire kilometers højde. Det oplyser Havarikommissionen, der nu er på udkig efter den løsrevne låge.

Ifølge Havarikommissionens beregninger faldt lågen - der måler 1,2 gange 1,8 meter - ned et sted mellem Stigs Bjergby og Mørkøv Kirkeby. Det skete, da flyet var under indflyvning til Københavns Lufthavn i Kastrup fra New York.

- Det er selvfølgelig behæftet med usikkerheder, for vi kan jo ikke beregne præcist, hvordan den har svævet rundt i luften. Men vi er ret sikre på, at den i hvert fald er styrtet ned over land, siger havariinspektør i Havarikommissionen Lars Christoffersen.

Indtil lågen er lokaliseret, er det fortsat et mysterium, hvordan den tunge metalplade kunne falde af flyet, en Boing 757.

- Lågen har i alt otte låseanordninger, så vi aner ikke, hvordan den kunne rive sig løs, siger Lars Christoffersen.

Han beskriver lågens vægt som "ikke over 20 kilo". Den var placeret bag venstre vinge, hvor den - indtil den blev forvandlet til et fritsvævende luftmissil - beskyttede flyets hydrauliske system for vind og vejr.

- Da lågen rev sig løs, blev flere ledninger beskadiget. Men flyet landede helt uden problemer, fortæller Lars Christoffersen.

- Det er heldigvis meget sjældent, at den slags sker. Jeg vil tro, at vi ser det en gang om året. Det er i den størrelsesorden, siger han.

Flyet stammer fra et amerikansk flyselskab. Havarikommissionen ønsker ikke at oplyse hvilket.