Medarbejdere får over fire millioner kroner i corona-bonus

Holbæk Kommunes ansatte kan se frem til en bonus på 900 kroner hver for deres indsats under corona, men der er delte meninger om bonussen i byrådet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der bliver råd til en tur mere i biffen, teatret eller på restaurant for de cirka 4600 medarbejdere i Holbæk Kommune. Et bredt flertal i kommunalbestyrelsen blev onsdag aften enige at give de mange ansatte en anerkendelse på 900 kroner hver for deres indsats under corona-epidemien. 

Regningen løber op i cirka 4,1 millioner kroner.

- Vores medarbejdere har knoklet under epidemien. Og det gør de stadig. Derfor mener vi, at de fortjener en anerkendelse, lød det indledningsvist fra borgmester Christiana Krzyrosiak Hansen (S).

quote Jeg vil gerne anerkende medarbejderne, men jeg synes ikke, at forslaget er præcist nok

Bent Brandt (K)

Pengene kan enten bruges til arrangementer på den enkelte arbejdsplads eller til et særligt oplevelsesgavekort, der kan bruges til for eksempel museer, forlystelser og spisesteder i kommunen.

- Jeg er glad for, at man anerkender medarbejderne. Samtidig bliver der kanaliseret penge ud i vores lokale erhvervsliv. Det er også en hjælp til oplevelsesbranchen, der er hårdt ramt, sagde Søren Stavnskær (LA).

Det er svært at give gaver 

Sagen demonstrerer, at det kan være meget svært at give medarbejderne en gave. Det er nemlig ikke så lige til at give en bonus, som både skal være skattefri for de ansatte og samtidig støtte i hvert fald dele af det lokale erhvervsliv. 

Det har taget forvaltningen et par måneder at finde en løsning. 

Problemet er, at skattefar står parat, hvis de ansatte får et almindeligt gavekort, der kan bruges bredt i detailhandlen. Men efter at have søgt råd hos kommunens revisor har embedsmændene strikket en skattefri løsning sammen i samarbejde med Holbæk Erhvervsforum, og det er altså blevet til et særligt gavekort til oplevelser.

Den løsning imponerer dog ikke konservative Bent Brandt.

- Jeg vil gerne anerkende medarbejderne, men jeg synes ikke, at forslaget er præcist nok, lød det fra ham på onsdagens møde.

Venstres Camilla Hove Lund var heller ikke begejstret.

- Der er ikke sikkert, at vores medarbejdere vælger at bruge de her penge i det lokale erhvervsliv. Og det kan vi ikke stemme for. Pengene vil nok også give større glæde, hvis vi bruger dem på børn og ældre i vores kommune end på vores medarbejdere, sagde hun og understregede samtidig, at hun skam også anerkendte medarbejdernes indsats

- Jeg er rystet 

Den udmelding fik flere til at reagere med kritik af, at Venstre løb fra det forslag, som partiet tidligere har støttet.

- Jeg er rystet over Venstres udmelding om, at det ikke vil være med til at støtte vores medarbejdere. Det har vi ingen problemer med, fastslog Steen Klink (DF).

Det var oprindeligt Enhedslisten, der satte sagen på dagsordenen ved kommunalbestyrelsesmødet i januar. Partiet foreslog at belønne frontpersonalet og sundhedspersonalet for deres indsats under epidemien. 

Sådan gør de i andre kommuner:

Men Enhedslisten blev overhalet indenom af et ændringsforslag fra hele kommunalbestyrelsen, der var mere gavmildt med en anerkendelse til samtlige medarbejdere. Det var partiets Karen Thestrup ikke begejstret for i januar, og det var hun stadig ikke ved mødet onsdag aften.

- Først blev vores forslag omfavnet af kommunalbestyrelsen, så det skulle gælde alle medarbejdere. Så blev det yderligere omfavnet. Det skulle også være en erhvervsstøttepakke. Det har man så prøvet at flikke sammen. Men de midlertidigt og løstansatte er ikke kommet med i ordningen. Det, synes jeg, er tarveligt, sagde Karen Thestrup (EL).

Enhedslisten stemte dog for forslaget. Det samme gjorde Socialdemokratiet, SF, Liberal Alliance, Radikale og Dansk Folkeparti, hvilket gav 23 for og syv imod. Venstre og Lokallisten stemte altså nej til forslaget, mens Konservative undlod at stemme.

Det bliver medarbejdere og ledelse på de enkelte arbejdspladser i kommunen, der afgør, om pengene skal bruges til fælles arrangementer eller til de nye oplevelsesgavekort.

Forslaget om at give medarbejderne i Holbæk Kommune 900 kroner blev stillet i januar. Dengang var der delte meninger om idéen bland de personer, vi mødte:

Næsten et år med arbejdsvilkår på corona-betingelser har ført til byrådets beslutning om at give de ansatte en anerkendelse, siger Steen Klink (DF) medlem af økonomiudvalget i Holbæk Kommune.