Lokalhistoriker om den brændte mølle: Det er et vartegn, vi skal være stolte af

To drenge er tiltalt for branden på stubmøllen i Holbæk. Branden gør lokalhistoriker fra Holbæk vred, da det er kommunens vartegn, der stod i flammer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er ikke meget glans over den gamle mølle, som den står nu.

Men det ændrer ikke på, at den har været en flot dame. Endda en fotogen én af slagsen.

Men det var før den 20. maj 2017, hvor den gamle stubmølle pludselig stod i flammer. Retssagen mod to unge mænd begyndte torsdag. De er tiltalt for at stå bag ildspåsættelsen.

Søren Wolstrup, der er lokalhistoriker i Holbæk, er én af dem, der har hjulpet med at cementere møllens særlige status i Holbæk. Derfor er branden en ting, der kan sætte sindet i kog hos lokalhistorikeren.

- Det er forfærdeligt, at folk kan finde på sådan nogle skarnsstreger, siger Søren Wolstrup.

Ingen stubmølle - ingen fotografi

- Da jeg kom til i 1960 som turistchef, der brugte vi den som vartegn, siger Søren Wolstrup. 

Møllen er med på tusinders turisters fotos, som et minde fra Holbæk.

- Stubmøllen, det er den, man går hen og fotograferer, ligesom man fotograferer gamle skibe i havnen. Uden skibe i havnen - ingen fotografier. Uden stubmøllen i parken her - ingen fotografier, siger Søren Wolstrup.

Går man en tur i Strandparken, skal man kigge langt efter den historiske stubmølle. Lige nu er møllen fjernet fra sin plads, så en møllebygger kan bygge den op igen.

Og måske spørger man sig selv, hvorfor der overhovedet står en stubmølle midt i en park. Den er hentet i Søndersted syd for Holbæk, hvor den stod og forfaldt. 

- Og i 1938 blev den stillet op her i parken, siger Søren Wolstrup.

Stået på bakken i 80 år

I 80 år har møllen stået oppe på bakken med udsyn ud over fjorden. Og det skal den blive ved med.

- Der er vel ikke nogen i dag, der kunne drømme om, at den mølle ikke skal være her. Det er vores vartegn. Selv om den ikke er herfra. Det er et vartegn, vi skal være stolte af. Vi har ikke for mange vartegn, siger Søren Wolstrup.

- Jeg vil være meget, meget ked af det, og det tror jeg også hovedparten af borgerne vil være, hvis den mølle ikke var her.