Lokalforening vil ikke følge kommunens krav - bestyrelse går af i protest

Et krav fra Holbæk Kommune om, at alle skal kunne være medlem af lokalforeningen, har medført, at Orø Lokalforums bestyrelse har trukket sig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Orø Lokalforum har ikke længere en bestyrelse. Alle medlemmer er nemlig gået af, fordi de ikke vil imødekomme Holbæk Kommunes krav om, at alle skal kunne være medlem af foreningen. Det oplyser Orø Lokalforum på dens hjemmeside. 

Foreningens formand, Simon Drost, fortæller, at Orø Lokalforum modtog en mail fra Holbæk Kommunes administration mandag den 23. maj, hvor det fremgik, at foreningen skulle ændre sine vedtægter, så det fremgår, at medlemskabet af Orø Lokalforum er gratis, åbent og tilgængeligt for alle. 

Men den ændring vil bestyrelsen ikke lave. 

- Vi modsætter os kravet om at ændre vedtægterne, for det giver mulighed for, at alle kan kuppe foreningen eller beslutte noget på vegne af et lokalområde, som de ikke bor i, forklarer Simon Drost. 

Skal være åben for alle

Aftalen mellem Orø Lokalforum og Holbæk Kommune er en af i alt 18 samarbejdsaftaler med lokale fora, som kommunalbestyrelsen tilbage i 2017 besluttede at indgå for at styrke den lokale dialog og det lokale demokrati. Samarbejdsaftalerne indebærer, at lokale foreninger får et årligt tilskud fra kommunen. 

I december 2021 indgik Holbæk Kommune og Orø Lokalforum så en samarbejdsaftale. Af samarbejdsaftalen fremgår det, at foreningen forpligter sig på, at medlemskabet af foreningen skal være gratis, åbent og tilgængeligt for alle. 

Simon Drost var indtil onsdag formand for Orø Lokalforum.
Simon Drost var indtil onsdag formand for Orø Lokalforum. Foto: Emile Grav

Aftalen er underskrevet af Brian Ahlquist, der er chef for Holbæk Kommunes Center for Kultur og Fritid, og Simon Drost. 

På trods af aftalens ordlyd har Orø Lokalforum de seneste otte måneder haft vedtægter, der siger, at man som medlem skal have bopæl på Orø for at være stemmeberettiget ved foreningens generalforsamlinger. Og det er altså den del af vedtægterne, som Holbæk Kommune vil have, at foreningen ændrer.

Forum skal være for lokale

Simon Drost fortæller, at kommunen selv har været repræsenteret i den arbejdsgruppe, som har udarbejdet vedtægterne, og han forstår derfor ikke, hvorfor kommunen først nu kommer med kravet om ændringen af vedtægterne. 

- Vi har eksisteret otte måneder, og det er først nu, de (Holbæk Kommune, red.) finder ud af, at der er noget galt. De havde ingen indsigelser, da vedtægterne blev vedtaget, påpeger han.

Ifølge Simon Drost har Orø Lokalforum fået tilskud fra Holbæk Kommune under de nuværende vedtægter, men for fremover at kunne modtage et årligt kommunalt tilskud, skal foreningens vedtægter altså ændres.  

quote Der er ikke længere noget perspektiv, bestyrelsen kan se sig selv i

Simon Drost, afgående formand for Orø Lokalforum

Den nu tidligere bestyrelse ønsker ikke at lave ændringen af vedtægterne, fordi de frygter, at det kan ende med, at det er andre end de fastboende, der træffer beslutninger på øens vegne. 

- Orø er særegen i Holbæk Kommune, da der er flere ikke fastboende end fastboende. At give disse grupper samme indflydelse, kan de facto betyde, at det bliver ikke fastboende, der kommer til at beslutte og prioritere arbejdsopgaverne. 

- Bestyrelsen mener, at Orø Lokalforum, som navnet siger, er et forum for de lokale, og det er de lokale, der sammensætter bestyrelsen. Ligesom Holbæk Kommunes byråd er sammensat af vælgere bosat i kommunen, skriver foreningen på dens hjemmeside.

Krav kom som en bombe

Udover uenigheden om formuleringen i vedtægterne er bestyrelsen også utilfreds med hele forløbet, som nu altså er endt med, at formanden og den øvrige bestyrelse er gået af. 

- Det kom som lidt af en bombe, da jeg mandag får den her mail med kravet om ændringen, hvor vi har generalforsamling mandagen efter. Det giver os ingen tid til at diskutere det med medlemmerne, og den korte varsel giver os heller ingen forhandlingsmuligheder, siger Simon Drost. 

Han fortæller, at han har været i kontakt med kommunens administration de sidste par dage, men at det ikke har ført til noget. 

- Nu har vi brugt to dage på samtaler med kommunen for at forsøge på at få en forhandling. Kommunen har indrømmet, at deres repræsentant selv var med, da vedtægterne blev lavet, men holder fast i, at de vedtægter skal ændres. 

- Så er der ikke længere noget perspektiv, bestyrelsen kan se sig selv i, siger Simon Drost. 

Udvalgsformand holder fast

TV2 ØST har talt med Brian Ahlquist, der er centerchef for Kultur, Fritid og Ungeliv, og som har underskrevet samarbejdsaftalen med Orø Lokalforum.

Han erkender, at hans afdeling kunne have støttet Orø Lokalforum bedre ved tidligere at gøre opmærksom på, at ordlyden i vedtægterne ikke stemmer overens med samarbejdsaftalen. 

Derudover henviser han til, at selve kravet om en ændring af vedtægterne skyldes en politisk beslutning om, at de lokale fora skal være tilgængelige for alle.

Ole Hansen mener, at det er vigtigt for det lokale demokrati, at alle kan være medlemmer af Orø Lokalforum.
Ole Hansen mener, at det er vigtigt for det lokale demokrati, at alle kan være medlemmer af Orø Lokalforum. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Ole Hansen (S), der er formand for Kultur og Fritid og dermed politisk ansvarlig for den afdeling, som Orø Lokalfora har indgået samarbejdsaftalen med, forstår frustrationen på Orø, men holder også fast i, at de lokale foreninger skal være for alle. 

- Grundtanken med de lokale samarbejdsaftaler var, at alle, der boede i et lokalsamfund kunne være med, uden at de skulle betale for det. Det var for ikke at ekskludere nogen. Jeg kan sagtens se, at man, hvis man tager de ikke så positive briller på, kan frygte, at alle kommer og vil bestemme, men vi kan bare se, at det er der ikke belæg for at frygte, siger Ole Hansen. 

Vil finde en løsning

Ole Hansen er derfor ikke enig med den afgåede bestyrelse om, at kun fastboende skal være berettet til at stemme. 

- Hvis der er en fra Bornholm, der har købt sommerhus på Orø, elsker Orø og vil lægge en masse energi der, så er det synd, hvis de ikke kan få lov at lægge den energi på Orø, siger han. 

Ifølge Ole Hansen er det også vigtigt for kommunen at høre andre end de fastboende.

- Orø Lokalforum er en sparringspartner for kommunen, og det er vigtigt, at vi ved, hvad der er af ønsker og behov i lokalsamfundet. Også fra de ikke fastboende, siger han. 

Læs også
Børnefamilier strømmer til Orø - men der er ikke plads til børnene
Læs også
Børnefamilier strømmer til Orø - men der er ikke plads til børnene

Ole Hansen er dog åben for, at man kan arbejde på en formulering af nye vedtægter, som ligger sig i mellem kommunens krav og Orø Lokalforums ønske.

- Vi kan sagtens drøfte, om ordlyden skal være anderledes. Men det skal besluttes i kommunalbestyrelsen, så man stadig sikrer, at der ikke er nogen, der ekskluderes fra det lokale fællesskab, siger han. 

Ole Hansen er ærgerlig over, at hele sagen nu er endt med, at bestyrelsen for Orø Lokalforum har valgt at trække sig. Han vil nu række ud til bestyrelsen for at finde en løsning. 

- Jeg tænker, at vi skal prøve at se, om vi ikke kan sætte os ned og finde en løsning, så der kommer en generalforsamling på mandag eller lidt senere, siger han. 


Nyhedsoverblik