Lokale kæmper imod mulig grusgrav - hæmmer planer om ny naturpark

Region Sjællands nye råstofplan møder kritik i Butterup ved Holbæk, hvor en ny grusgrav kan være på vej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Region Sjælland har netop fremlagt en ny råstofplan, der skal fortsætte arbejdet med at mindske graveområder i regionen.

- Den udvikling vil vi fortsætte, så der ikke graves unødigt mange steder på én gang til gene for naboer og natur, udtaler Peter Jacobsen, formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Sjælland, i en pressemeddelelse.

quote Det vil have enormt mange negative konsekvenser

Hans Schimmelmand, lodsejer

Men lige præcis naboer og natur er kommet i klemme i den nye plan, mener Hans Schimmelmann fra Butterup. 

I hans baghave er der, ifølge Region Sjælland, mulige råstoffer i undergrunden. Region Sjælland har i deres nye råstofplan udpeget et cirka 75 hektar stort område som et såkaldt interesseområde, hvilket betyder, at der på sigt kan etableres en grusgrav.

- Det vil have enormt mange negative konsekvenser, området herude er, hvis du kigger infrastruktur, ikke gearet til grusgrav, vi har små landeveje, ingen gadebelysning, ingen cykelstier, siger han.

Hans Schimmelmann ærgrer sig over regionens planer.
Hans Schimmelmann ærgrer sig over regionens planer. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Grusgrav eller naturpark?

En grusgrav venter ikke lige om hjørnet, men når området er udpeget i råstofplanen betyder det, at området reserveres til fremtidig råstofforsyning de kommende 12 år.

Det betyder, at der i den periode ikke må ske ændringer på området, og det gør planerne om en over 100 hektar stor naturpark vanskelige.

Region Sjællands Råstofplan

- Det hele skal hegnes inde med sådan et lavt hegn, og så skal der sættes vilde heste og andet kreatur ud, og så skal der selvfølgelig plantes noget. Vores forhåbning er selvfølgelig, at de bliver klogere på sigt og godt kan se, at det ikke giver nogen mening at grave i det område, siger Jarl Sabroe (S), kommunalbestyrelsesmedlem, Holbæk Kommune.

Ifølge Jarl Sabroe står den nye råstofplan i vejen for en naturpark
Ifølge Jarl Sabroe står den nye råstofplan i vejen for en naturpark Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Butterup har i forvejen været udpeget som interesseområde, og Holbæk Kommune havde ellers i et høringssvar til Region Sjælland anbefalet at lade Butterup udgå af råstofplanen.

Jeg synes, det er at fastholde lokale beboere og lodsejere i en uvished. En uvished om hvorvidt man graver eller ej, og det er dér, hvor jeg virkelig vil appellere til regionen om at træffe en beslutning, siger Hans Schimmelmann.

Regionsrådsmedlem bakker op

Regionsrådsmedlem Camilla Hove Lund (V) havde også gerne set Butterup ude af råstofplanen, og hun ser gerne en hurtig afklaring.

- Man skal starte med at kigge på det her område og lave de der vurderinger i forhold til de trafikale forhold, og hvad der ellers kunne være. Det kunne man jo godt starte med at kigge på, så man ikke skal vente i tolv år, for det vil jo også give de lokale et fingerpeg om, at de faktisk kan fortsætte med at udvikle deres naturpark, siger hun.

Butterup nær Holbæk
Butterup nær Holbæk Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

De lokale i området har nu iværksat en underskriftsindsamling som indtil videre tæller over 600 underskrifter.

- Jeg sætter gerne en kop kaffe over og får nogle regionsmedlemmer herud, hvad er det egentlig for et område, siger Hans Schimmelmann.

Det har ikke været muligt at få en kommentar om sagen fra Region Sjælland i dag.